Lampaanviulu on pöydän kruunaaja
Täydellisiä herrasmiehiä ja Rocktehtaan työläisiä
Tunkua bändiin
Tukevat lämppärit
Tänään: Ränttää ja dängää Hannibalissa
Alkava valoisa vuodenaika
Tuuloksen levähdysalueen roskaisuus kyllästyttää tienpitäjää
"Evo voisi olla uusi Nuuksio"
Kuntien vaakunat ovat 1950-luvulta
Autiotalo rokkaa nyt nuoruuden vimmalla
Kahvinkeitto on pian säädeltyä
Jätekuljetukset taas puntarissa
Vapaavuori vastaan Rinne
Renko-Seura toivoo lisää Jaakkoja
Tänään: Huutokauppa huipentaa antiikki- ja taidemessut
Bull Road Cruisers tuo kesällä esiin hellityt menopelit
Voihan kokki
Ahvenistolla odotetaan vilkasta kesää
Lapionpistoakaan ei voi tehdä
Jos välität, et välitä!
Kovat sakot
Turengin Pajan kierrätystoiminta muuttaa Kuumolaan
Turengin nuorten työpajan yhteydessä toimivan kierrätyskeskuksen olosuhteet parantuvat lähiaikoina.
– Kierrätystoimintamme siirtyy kevään aikana Kuumolaan, jossa saamme kaikki kierrätettävät materiaalit sisätiloihin. Ilkivalta on ollut meille jonkinasteinen ongelma, esimerkiksi loisteputkia on käyty hakemassa lavoilta ja rikottu ympäristöön, sanoo työpajan vastaava ohjaaja Tomi Lindsten.
Ajatuksena on myös pyrkiä hyödyntämään lavoille kertyvää romua kaupallisesti.
– Ympäristölupamme ei salli elektronisten laitteiden purkamista, mutta yritämme niitä jotenkin jatkossa hyödyntää. Iso osa laitteista, esimerkiksi televisioista, on aivan toimintakuntoisia, koska ihmiset vain haluavat vaihtaa vanhaa laitetta uudempaan. Putkitelevisioista jopa 90 prosenttia on ehjiä. Vanhojen televisioiden hyödyntäminen tosin voi olla hieman heikkoa, mutta esimerkiksi jääkaapeilla voi olla parempi kysyntä.
Kuumolassa on tarkoitus pitää yhtä työntekijää ja noin 5–10 kuntouttavan työn paikkaa. Lindsten toivoo, että saa toiminnan avattua tämän vuoden aikana.
– Resurssimme ovat vielä osaksi auki, miten kierrätyskeskuksen toiminta järjestetään.
Kuntouttava työtoiminta pääosassa
Nuorten työpajassa pyörii noin viitisenkymmentä pajalaista viikoittain.
– Paja on Janakkalan kunnan sosiaalitoimen yksikkö, jonka tehtävänä on tuottaa kuntouttavaa työtoimintaa. Sen lisäksi pajalle voi tulla työkokeiluun ja on meillä myös mahdollista suorittaa yhdyskunta palvelua, sanoo Lindsten.
Pajalla on puu-, metalli-, maalaamo-, kierrätys-, ruokala-, ompelimo-, askartelu- ja myymäläosastot. Näissä kaikissa tehdään töitä samoilla pelisäännöillä. Säännöt mukailevat esimerkiksi yksityissektorin töitä. Tarkoitus ei kuitenkaan ole kilpailla paikallisten yritysten kanssa.
Noin 80 prosenttia pajalla tehtävistä töistä on yksityisiltä, yrityksiltä tai kunnan sisältä tulleita tilaustöitä. Lisäksi pajalla tuotetaan omaan myymälään erilaisia käyttö- ja koriste-esineitä. Tervakosken pajalla työstetään pienimuotoista entisöintiä huonekaluille.
Turengin Pajan myymälä on avoinna arkisin klo 9–15.
Voihan kokki
Laatutietoisuus on lyönyt läpi niin kotikokkailussa kuin kuluttamisessakin. Avainsanoja ovat kestävyys, juurevuus, luomu, lähiruoka ja terveellisyys.
2010-luvun statussymboleita eivät olekaan minkkiturkki tai muskelivene vaan tilliliha, mikäli on uskominen Helsingin Sanomien 26.4. juttua.
Tillilihahan on perinteisistä perinteisin kotimainen ruoka. Ja se, että koulun ruokalistan inhotuimmasta ruokalajista on tullut kotikulinaristien kokkaushaaste, on nostanut tillilihan statusruokien joukkoon.
Juju ei ole itse ruokalajissa, vaan siinä, että sen osaa valmistaa kotimaisista aineksista kaikkien taiteen sääntöjen mukaan, ja vielä niin, että se maistuu hyvältä.
Ja luonnollisesti saavutus päivitetään reaaliaikaisesti sosiaalisessa mediassa.
Samaan aikaan toisaalla Marttaliiton Lapsiperheiden arjen tukeminen -hanke on törmännyt todelliseen uusavuttomuuteen (IL 28.4.). Kotitalousneuvojien eteen on tullut mitä moninaisimpia tapoja pyörittää huushollia. Monissa perheissä neuvojan on pitänyt lähteä liikkeelle aivan alkeellisista perusasioista, kuten perunoiden keittämisestä.
Onko nyt niin, että eriarvoistuminen näkyykin ulkoisten statussymbolien sijaan esimerkiksi ruokakulttuurissa? Jotkut haluavat satsata kulinaarisiin nautintoihin, kun toiset taas ovat keittiössä täysin uusavuttomia. Ulkoisten tekijöiden sijaan vaakakupissa painaakin henkinen pääoma?
Statussymbolisen kokkaamisen suhteen minä en taida koskaan yltää kärkipäähän, en lähellekään. Tillilihan salaisuudet eivät minua yksinkertaisesti kiinnosta. Samaan aikaan kun työpaikan miehet vaihtavat keskenään ruokareseptejä, minä huokailen mitä laittaisin viikonloppuna ruoaksi. Jonkin perusruoan olen oppinut laittamaan kelvollisesti, usean yrityksen ja erehdyksen kautta, mutta gourmet-kokkailu on minulle täysin vieras laji.
Ehkä kyse on siitä, että arjen luksusta ja statusta onkin se aika, jonka jonkin askareen tekemiseen voi ja haluaa käyttää? Siinä kun lapsiperheen kiireiset uravanhemmat turvautuvat eineksiin, on todellista elitismiä laittaa rauhassa kotiruokaa lähituottajan aineksista.
Mene ja tiedä. Ei se perunoiden keittely niin kovin luksukselta tunnu, olivat ne kuinka lähellä tuotettuja tahansa.
Ehkä on vain niin, että kun kokkaaminen ei oikeasti kiinnosta, on turha yrittää huijata itseään, että tässä nyt kohotetaan statusta oikein kunnolla. Eineksiä en juuri käytä, ja kokkaamisen perusasiat ovat hallussa, mutta kun lapsiperheessä ruokaa on ”pakko” tehdä, ei siitä luksusta saa vaikka kuinka haluaisi.
Onneksi elämänlaatua mitataan niin monella muullakin asialla kuin vain kokkaustaidoilla.