Quantcast
Channel: Kaupunkiuutiset
Viewing all articles
Browse latest Browse all 557

Henkselit paukkuvat kiitospäivänä

$
0
0
 Kuvanveistäjä Jari Männistö vierellään vahamalli Sarah Josepha Halen aukiolle tulevasta pronssisesta rintakuvasta. Hale oli kirjailija, toimittaja, hyväntekijä ja orjuuden vastustaja, joka vaikutti monilla tavoin Yhdysvaltojen historiaan.
Newportin kaupunginisät ajattelivat aluksi vain yhtä veistosta, mutta kuvanveistäjä suostutteli päättäjät toteuttamaan kokonaisen puiston.
Hämeenlinnalainen kuvanveistäjä Jari Männistö matkusti kesällä 2011 Yhdysvaltoihin pystyttämään tekemäänsä muistomerkkiä suomalaisille siirtolaisille. New Hampshiren osavaltiossa sijaitsevan Newportin kaupungin tilaus oli mahtava päänavaus suomalaiselle taiteilijalle, mutta vielä parempaa oli tulossa.
 
- Pari vuotta sitten tuli sanottua, ettei henkselien paukuttamiseen ole vielä varaa, vaikka niiden ostamista voisi harkita, Männistö vitsailee.
 
- Nyt on henskelit ostettu ja niitä on kokeiltukin, mutta paukuttaminen saa odottaa marraskuun viimeisellä viikolla vietettävää kiitospäivää USA:ssa.
 
Siirtolaisten muistomerkin paljastusta seuraavana päivänä Newportin päättäjät halusivat keskustella Männistön kanssa uudesta veistossuunnitelmasta. Kaupungin kuuluisin asukas, Sarah Josepha Hale (1788-1879), oli nimittäin vailla minkäänlaista muistomerkkiä. Hale muistetaan USA:ssa erityisesti lastenlorusta Mary Had A Little Lamb (Maijan karitsa) ja työstään kiitospäivän muuttamiseksi maan viralliseksi juhlapäiväksi. Lisäksi Hale oli huomattava tukija Bunker Hillin monumentin pystytyksessä.
 
- Tilaajilla oli mielessään veistos Mary Had A Little Lamb -laulusta, ja sanoin mielelläni tarttuvani asiaan.
 
- Samaan hengenvetoon totesin, ettei kyseinen veistos ehkä tekisi riittävästi kunniaa naiselle, joka on kirjoittanut yli kolmekymmentä kirjaa ja vaikuttanut monella tavalla Yhdysvaltojen historiaan. Mielestäni hän ansaitsi oman muistomerkin tai mieluiten puiston. Tuo taisi muuten olla järkevin lausahdukseni koskaan.
 
Tiimityötä kasarmilla
 
Sarah Josepha Halen aukiosta sukeutui pitkäkestoinen hanke, joka on monen mutkan jälkeen toteutumassa tämän vuoden kiitospäiväksi, jota vietetään marraskuun viimeisenä torstaina.
 
Projektia hidastivat muun muassa USA:n lainsäädäntö ja kirjailijattaren perinneyhdistyksen vaatimukset, mutta Männistö pääsi vihdoin aloittamaan työt tämän vuoden helmikuussa. Taiteilija rakensi Hämeenlinnan Taidekasarmille oman puistonsa, jossa muistomerkin palaset alkoivat hahmottua.
 
- Vaikka hankkeen laajuus oli tiedossa, yllätyin siitä, kuinka paljon pelkästään juokseviin asioihin menee aikaa ja energiaa, Männistö tunnustaa.
 
- Olen joutunut palkkaamaan alihankkijoita ja työntekijöitä. Arska Pennanen, Jukka Eskola ja Lasse Wallenius ovat olleet tämän työn kannalta todella tärkeitä tekijöitä. Ihmettelen miksi apulaiset usein jätetään mainitsematta. Kunnia pitää jakaa, eikä se vähennä yhtään oman työni tai ideani arvoa.
 
Laivalla Amerikkaan
 
Aukion kaltaisten isojen hankkeiden toteuttamisessa taiteilijasta pitää löytyä myös yrittäjän ja organisaattorin vikaa. Projektin läpivientiä helpottivat kokemukset muun muassa Tapio Wirkkalan puiston rakentamisesta Helsingin Arabianrannassa. Männistö teki sinne viime vuonna neljä pronssiveistosta yhteistyössä puiston suunnittelijan, maailmankuulun arkkitehdin Robert Wilsonin kanssa.
 
Halen puisto on Männistön osalta nyt loppusuoralla. Monumenttiin tulevien pronssiveistosten valut ja viimeistelyn tekee perinteikäs Lapinlahden valimo. Valmiit työt laivataan Amerikkaan, jossa asennusryhmä huolehtii niiden asentamisesta ja puiston rakentamisesta,
 
- Käyn kesäkuussa kurkkaamassa, että kaikki on mennyt suunnitelmien mukaan, Männistö kertoo.
 
- Sen jälkeen alan tehdä itselleni työtiloja Renkoon ja valmistelen keväälle yksityisnäyttelyä Galleria Koneeseen.
 
 

Viewing all articles
Browse latest Browse all 557

Trending Articles