Joillakin se jatkuu, mutta milloin se loppuu.
Aurinko laskee. Lanteilla lepää saunankostea pyyhe. Rantavesi hieroo liplattaen tervantuoksuista soutuvenettä. Kuikka laulaa järven toisella puolella. Pullon sihahdus ja korkin kilahdus. Karhu kaatuu kolmella kulauksella. Suvaitsevainen olo valtaa kehon ja mielen. Maailmassa on kaikki hyvin.
Saman manuaalisen suvijulistuksen voi siirtää mihin tahansa miljööseen. Kesäisin kynnys korkin aukaisuun yhä useammin on lähinnä veteen piirretty viiva. Tissuttelu on merkki vapaudesta, mutta pitkällä juoksulla harhakuvaa.
- Mennäänkö yhdelle?
Jos tarkkoja ollaan, niin puolen litran kolmonen on Alkon määritelmän mukaan puolitoista alkoholiannosta. Vahva siideri tai A-olut on kaksi. Nollaseiskavitonen mietoa viiniä on kuusi annosta, puoli litraa änkyräviinaa sisältää jo onnennumeron, 13 annosta.
Tässä kohtaa moni ajattelee:
- Mitä se napero oikein saarnaa? Ei yksi bisse ketään tapa.
Siitä voi tulla kesäinen harrastus, ehkä huomaamatta jopa tapa. Sitä paitsi, moniko tyytyy vain yhteen tuopposeen?
Monena kesänä yhden jos toisen yhdellä käyneen kotimatka on taittunut nyrkit savessa futiskentän poikki, jonka leveys ei ole tahtonut riittää. Olisiko ollut yksi liikaa?
Yhdellä annoksella tarkoitetaan määrää, joka sisältää alkoholia 12 grammaa.
- Kuulostaa säälittävältä, sanoisi raavas mies, joka kumoaa vähintään salkun päivässä.
Suositeltu maksimiyläraja on seitsemän pientä olusta (0,33). Naiselle riittäisi viisi. Minulle jopa vähemmän. Viinapää on yksilöllistä. Sen voi myös treenata "huippukuntoon". Ylikunnossa maksa alkaa paukkua. Eikä sitä aina muista, mitä ja kuinka paljon kurkku kostuikaan. Ei hätää, juomingeista voi pitää myös kirjaa.
- Rakas päiväkirja, tänäänkin vedin perseet olalle.
Väkijuoman aiheuttamat terveyshaitat lähtevät nousuun kokonaiskulutuksen kasvaessa. Tapaturmavaara pomppaa kertakäytön kasvaessa. Jos haluaa pysyä kohtuudessa, on rajoitettava molempia. Paino sanalla jos.
Sitten loma loppuu, alkaa työnteko ja ahdistus. Mutta tilanteen voi koljata.
Keksitään yhä uudelleen, että raskas työ vaatii raskaat huvit. Vitsinä se kuulostaa, niin no, vitsiltä. Perusteluna se on kuitenkin maailman huonoin.
- Aina ollaan työt hoidettu, kuuluu suomalaiseen kulttuuriin iskostunut virsi.
Sitä mukaan kun arkea helpotetaan päihteillä, kuoppa alkaa syventyä jalkojen alla. Elämä on kovaa. Tarvitseeko siitä tehdä enää kovempaa?