Quantcast
Channel: Kaupunkiuutiset
Viewing all articles
Browse latest Browse all 557

Kun korkki ei pysy kiinni

$
0
0
Kesäpuuhat yhdistetään usein alkoholiin. Lomajuominen ei tee vielä alkoholistia, mutta se voi olla alku. Tissuttelusta voi tulla tapa. Kuva: Toni Rasinkangas
A-klinikka aloittaa maanantaina pääterveysaseman G-rakennuksessa. Raimo Lönnqvistin ja Eveliina Haikan mukaan muutto ei vaikuta päivystysaikoihin tai hoitoon hakeutumiseen.
Vaikka kesä olisikin kuiva, moni lomalainen saattaa suven päätteeksi kärsiä kosteusongelmista. Lomalla kadonnutta korkkia ei tahdo löytyä.
 
- Ihmiset uskovat, että alkoholi kuuluu kesäpuuhiin, kuten grillaamiseen, Hämeenlinnan A-klinikan yksikönjohtaja Raimo Lönnqvist sanoo.
 
Hänen mukaansa lomajuominen ei vielä alkoholistia tee. Se voi olla kuitenkin alku. A-klinikan asiakaskuntaan eivät vuoden ajat vaikuta.
 
- Se ei katso aikaa tai paikkaa, kun juominen alkaa hallita ihmistä. Kyse on henkisestä riippuvuudesta, jos arki alkaa olla tylsää ilman alkoholia. Kieltäminen ja vähättely ovat keskeistä.
Se on inhimillistä, negatiivisia asioita ei ole helppo tunnustaa.
 
Alkopäiväkirja muistin avuksi
 
A-klinikan nuorisoterapeutin Eveliina Haikan mukaan hälytyskellojen pitäisi alkaa jo siinä vaiheessa soida, kun alkoholi alkaa maistua yli riskirajan. Miehillä raja on 24 annosta viikossa ja naisilla 16.
 
- Ne eivät ole mitään turvarajoja, vaan kuvastavat suurkulutusta, Haikka huomauttaa.
 
Lönnqvistin mukaan ihmiset muistavat mielellään kuluttamansa alkoholimäärän alakanttiin.
 
- Esimerkiksi juomapäiväkirja ei ole hassumpi idea. Jokainen voi laskea, minkä verran viikossa kuluu alkoholia.
 
Omaa alkoholin kulutusta voi ynnätä myös verkossa osoitteessa www.paihdelinkki.fi.
 
- Jos tissuttelee kolmen viikon lomalla joka päivä, toipumiseen menee ainakin viikko, kaksikko selventää.
 
Päihtyminen on oppimisen tulos
 
Alkoholin maistuessa sietokyky kasvaa hiljalleen. Annokset nousevat.
 
- Tilanteet alkavat kärjistyä. Tulee sanaharkkaa, riitelyä, örisemistä ja löyhiä puheita, joita muu perhe ei välttämättä jaksa kuunnella. 
 
Juomakulttuuri tekee myös alkoholin totaalikieltäytyjiä, kun lapset näkevät vanhempien käytöksen muuttuvan. Haikka on huolissaan suomalaisesta juomakulttuurista, jossa alkoholia nappaillaan jopa perhejuhlissa taskumatista tai auton takakontista.
 
- Kyllä juominen on opittua. Kysymys kuuluu, haluavatko vanhemmat opettaa alaikäiselle lapselleen tällaisen perinteen? 
 
Kosteasta suvesta huolimatta A-klinikan toiminta vilkastuu monesti vasta kesän jälkeen.
 
- Heinäkuu voi olla vuoden vilkkain tai hiljaisin kuukausi. Nuoria, 18–25-vuotiaita asiakkaita tulee yleensä omaisten, oppilaitosten tai tukitoiminnan kautta koulujen alkaessa. Alkoholin sijaan kannabis, amfetamiini, opioidit ja muotihuumeet ovat kasvaneet ongelmaksi nuorten keskuudessa.
A-klinikalle hakeutuminen edellyttää omaa heräämistä, vaikka avun hakeminen saattaa asiakasta hävettää.
 
- Ihmisillä on ennakkoasenteita. He ajattelevat, että klinikalla käy vain yhteiskunnan syrjäytyneimmät ihmiset. Moni on yllättynyt positiivisesti.
 

Viewing all articles
Browse latest Browse all 557

Trending Articles