Katuman lava Katumajärven rantamaisemassa kuuluu tällaisiin pienlavoihin, jotka tanssittivat tuhansia ja taas tuhansia tanssipareja aina 1990-luvun lamaan saakka. Tuli talouslama–ja tuli karaoke. Tanssilavojen kävijämäärät laskivat.
Katuman lavalla järjestetään kuitenkin kuluvan suven aikana seitsemät kaikille avoimet tanssit.
Vielä 1980-luvun lopulla Katumalla tanssittiin 36 eri kertaa yhden kesäsesongin aikana!
Tanssien järjestysvastuussa ovat alkaneena kesänä yhdistykset Tykyset ja Liikkeellä kaiken ikää -yhdistys. Kesäkauden avajaiset ovat ensi sunnuntaina.
- Talvikaudella järjestämme tansseja Turengin Kuumolassa, kesällä pyörähdellään Katuman lavalla. Meidän pienen yhdistyksen voimavarat eivät riitä useampaan järjestämiskertaan, Tykysten puheenjohtaja Pekka Kujansuu sanoo.
Sunnuntai-iltapäivätanssien kasaan kurominen edellyttää vähintään 15 vapaaehtoisen talkoopanoksen, kun tarvitaan lipunmyyjää, puffetinpitäjää, järjestysmiestä ja liikenteenohjaajaa.
- Tarvitaan myös tanssittavaa musiikkia hyvin soittava yhtye. Siitä on paljon menestys kiinni, Kujansuu sanoo
Tykyset järjestää tansseja osin oman toiminnan rahoittamiseksi, osin "rakkaudesta lajiin".
- Kaikki eivät suinkaan tanssi, mutta ovat mielellään hankkimassa yhdistykselle käyttövaroja. Suurin osa kiertää jollakin tavoin kulttuurin pariin, kun käymme teattereissa. Myös liikuntaan jaetaan jäsenistölle tukieuroja, rahastonhoitaja Veijo Paananen selvittää.
Pekka Kujansuu ja Lea Autere tunnustautuvat myös tanssijoiksi.
- Se kuuluu olennaisesti asiaan, Lea Autere sanoo.
Hurjia lukuja
Katuman lavan omistaa Vanajan Paukku, joka vuokraa lavakiinteistöä myös hää-, syntymäpäivä- sekä yritysjuhliin. Paukkulaiset pitävät lavaa talkoovoimin kunnossa, juuri äskettäin ulkoterassi uusittiin oman väen voimin. Vanajan Paukku pyöritti tansseja viimeksi 1970-luvulla, mutta yhdistyksen toiminnaksi se kävi liian raskaaksi.
Katuman lava rakennettiin vuonna 1947 lukuisten muiden suomalaislavojen tapaan kauniiseen rantamaisemaan, eivätkä luonnonolosuhteet ole siitä miksikään muuttuneet. Yhteiskunta ympärillä on sen sijaan kokenut myllerryksiä.
- Lamavuodet 1990-luvulla veivät tanssiyleisön, eikä se ole näille pienlavoille takaisin löytänyt, Paukun pitkäaikainen puheenjohtaja Martti Jaakkola pohtii.
- Pubeihin rantautunut karaokevillitys vauhditti kehitystä.
Katuman lavalla ei ole enää vuosiin ollut vakituista koko kesäkauden tanssien järjestäjää. Jaakkolan mukaan vaatisi 2–3 vuotta, ennen kuin tanssiva kansa uskoisi lavatanssien tulleen jäädäkseen. Sitä ennen pitäisi toimia tappiolla. Se ei innosta ketään.
- Katuman lavalla on suurimmissa tapahtumissa ollut 2 000–2 500 ihmistä. Se on hurja väentungos näin pieneen paikkaan.
Eino Grön veti vielä viisi vuotta sitten vajaat tuhat tanssijaa, sen jälkeen on askellettu pienemmillä väkimäärillä.