Tulevana kesänä Evon retkeilyalueen metsissä voi kokea aivan uudenlaisia elämyksiä, kun kävijöille tarjotaan mahdollisuus tehdä oma tulkinta suomalaisista taideteoksista sekä alueen perinnetarinoista muun muassa ideakortteja apuna käyttäen.
Elämykselliset ideakortit ovat Humanistisen ammattikorkeakoulun (HUMAK) tuottamia ajatuksia siitä, mitä uudenlaisia tapoja liikkua luonnossa voisi olla kun toimintaan lisätään ripaus taidetta. Tehtäväkortteja tulee jakoon Evon retkeilyalueelle niin kortteina kuin myös sähköisessä muodossa.
– Osallistavia menetelmiä ja sosiaalista mediaa hyödyntämällä voidaan tavoittaa retkeilyalueille aivan uusia kävijäryhmiä. Tavoitteena on tutkia millaisia merkityksiä lähiluonto voi saada kun sen kokee taiteen ja kulttuurin kautta. Yhteistyön tarkoituksena on löytää uusia luovia tapoja lähestyä asiakasta sekä innostaa käyttämään luovuutta myös luonnossa, Anna Pikala HUMAKista kertoo.
Metsähallituksen ja HUMAKin yksivuotisessa projektissa kävijöille jaetaan pahvisia ideakortteja. Kortit voi tulostaa myös netistä tai katsoa mobiililaitteesta.
– Ideakorteissa on aina viittaus kulttuuriin, esimerkiksi kuva taideteoksesta tai alueen perinnetarina. Kortin mukaansa napannut retkeilijävoi tehdä kortissa olevasta teoksesta oman tulkinnan. Retkeilijä voi tulkita kortin teosta vaikkapa omalla pikku-ukkoteoksellaan luonnossa. Jokaisen kortin toisella puolella on mainittu ne alueen yritykset, joiden tuotteet liittyvät jotenkin kortin teemaan.
Evo kärsii yhä tuntemattomuudesta
Pikalan mukaan kortit ovat samalla uusi tapa markkinoida retkeilyalueita. Erityisesti Evo nähdään aliarvostettuna retkeilyalueena.
– Evo voisi olla uusi Nuuksio, joka alkaa olla täynnä. Toivomme tätä kautta saavamme Evolle uusia kävijöitä ympäri Etelä-Suomea. Evon alueen yrittäjät ovat olleet innokkaimpia toteuttamaan tätä uutta ideaa ehkä sen vuoksi, että heidän toimintansa keskittyy tiukasti Evolle. Pohjois-Suomessa matkailuyrittäjät toimivat laajalla alueella ja retkeilyalueet ovat vain osa heidän toimintaansa.
Evon retkeilyalueen yrittäjä Kaj Järvinen Evon Luonto -yrityksestä pitää myös Evoa liian vähän tunnettuna retkeilyalueena. Viimeisen vuoden aikana Ruuhijärven ja Syväjärven on ollut noin 2000 majoitusvuorokautta
– Joudun hyvin usein kertomaan vierailijoille, missä Evo sijaitsee. Evo ansaitsisi nykyistä enemmän asiakkaita, koska se on jo kooltaankin Nuuksiota suurempi. Tarkoitus on elvyttää karavaanarialuetta ja parantaa Niemisjärven kalastusmahdollisuuksia. Tarkoitus on järjestää myös muun muassa polkupyörävuokrausta.