Quantcast
Channel: Kaupunkiuutiset
Viewing all articles
Browse latest Browse all 557

Sintit verkossa

$
0
0
Lääkereseptit menivät verkkoon ja sairaaloihin ajetaan sähköistä potilastietojärjestelmää kuin käärmettä pyssyyn. Pankkipalvelut ovat jo verkossa, samaten ostosten tekeminen verkon kautta yleistyy koko ajan.
 
Suomeen rantautunut tilausvideopalveluja tarjoava yhdysvaltalaisyritys mainostaa massiivisesti verkossa julkaistavia ohjelmiaan. Talouselämä-lehden mukaan etätyötä tekevät arvostavat, yllätys!, nopeita yhteyksiä.
 
Monelle puhelin on samalla tietokone: sen kautta surffaillaan netissä, katsotaan sähköpostit, chattaillaan ja seurataan uutisvirtaa. Ja ah, ystäväthän ovat kaikki klikkauksen päässä, kuten myös tarvittaessa seksiseura.
 
Pian kenenkään ei tarvitse kohdata ketään oikeasti. Riittää että on päätelaite ja laajakaistayhteys. Siinä mielessä Nokian keskittyminen verkkoyhtiöön on varmaankin oikea satsaus. Mutta mitä enemmän asioita siirtyy verkkoon, sitä riippuvaisempia siitä olemme.
 
Verkkoaktiivisuus aktivoi myös toisenlaisia yrittäjiä.
 
Useita isoja suomalaissivustoja on joutunut tietomurron kohteeksi, kertoi Helsingin Sanomat lauantaina. Tietomurroista epäilty helsinkiläismies murtautui lähes sataan suomalaiseen ja 250 ulkomaiseen nettipalveluun vuosien 2012–13 aikana, ja sai käsiinsä satojen tuhansien käyttäjien tietoja: nimiä, osoitteita sekä henkilö- ja luottokorttitietoja.
 
Yhdysvalloissa seitsemän henkilöä sai taannoin syytteen kybervarkaudesta: 34 miljoonaa oli viety kahdesta pankista Lähi-Idässä. Ryhmä hakkeroi kahteen luottokorttitietoja käsitelleeseen yritykseen, väärensi maksukortteja, ja nosti avustajien avulla pankeista miljoonia muutamassa tunnissa.
 
Edward Snowdenin tarina Yhdysvaltain tietoliikennevakoilusta on varmaankin jo jonkun raskaan sarjan elokuvakäsikirjoittajan työstettävänä, vaikkei olekaan vielä saanut loppuratkaisuaan.
Mahdollisessa kybersodassa koko Suomi voitaisiin lamauttaa tietokonevirusten avulla sekunnin kymmenyksissä sopivalla iskulla valtakunnan sähköverkkoon.
 
Tein joku vuosi sitten jutun verkon uhkista. Asiantuntijan mukaan arkipäiväisempänä uhkakuvana on, että yleisesti käytetty verkko tukkiutuu, ja hidastuu sitä mukaa, kun sen käyttö lisääntyy eri puolilla maailmaa. Sähköpostipalvelimet tukkeutuvat roskaposteista, ja verkko muuttuu lähes käyttökelvottomaksi.
 
Tulevaisuudessa eliitille on varattu oma nopea erillinen laajakaistansa, joka ei ole yhteydessä tavallisten tallaajien verkkoon. Myös eri maiden puolustusjärjestelmillä on omat yksityisverkkonsa.
 
Mutta mikä on pahin uhkakuva, jos verkko oikeasti tukkeutuu? Jos nykyihmistä katsoo, niin pahinta ei ole se, että lääkereseptit jäävät saamatta tai tietoja varastetaan, vaan se, että katkeamaton viihdevirta tyrehtyy, ja kybertodellisuudesta täytyy palata reaalitodellisuuteen. Ja kaikkein pahinta, mitä voi sattua, on se, että joutuu kohtaamaan toisen ihmisen ihan livenä silmästä silmään.

Viewing all articles
Browse latest Browse all 557

Trending Articles