Elokuvaohjaaja ja kirjailija Taavi Kassila on Suomen tunnetuimpia joogaopettajia. Hän kiinnostui henkisyydestä hyvin nuorena ja aloitti joogaharrastuksen jo 11-vuotiaana.
Äitini Aino Mantsas harjoitti joogaa ja opetti sitä myös lapsille meillä kotona, Kassila muistelee.
Aloin harjoitella itsenäisesti murrosiässä ja 18-vuotiaana kohtasin Kööpenhaminassa intialaisen joogin Acharya Karunanda Avadhutan, joka vihki minut meditaatioharjoitukseen. Tällä tiellä on sitten kuljettu yli 40 vuotta.
Joogan ensimmäinen suuri buumi länsimaissa alkoi 1960-luvun lopulla, kun Beatles-yhtyeen jäsenet tutustuivat Maharishi Mahesh Yogiin. Välillä oli hiljaista, mutta nyt harrastus elää taas uutta kukoistuskauttaan myöskin Suomessa.
- Madonna ja muutamat Hollywood-tähdet alkoivat puhua joogasta 1990-luvulla ja sen jälkeen harrastus on tasaisesti lisääntynyt, Kassila arvelee.
- Suomessakin perustetaan alan kouluja ja joogaa harjoitetaan prosentuaalisesti enemmän kuin tämän päivän Intiassa.
Hitaasti rennoksi
Kassilan mielestä joogan suosio perustuu sen kokonaisvaltaisuuteen.
- Työelämän vaatimukset kasvavat koko ajan ja joogan hidas rytmi rentouttaa lihaksia sekä hermostoa.
- Fyysisistä harjoitteista seuraa myös mielen hyvinvointi. Henkinen jooga, johon meditaatio kuuluu, edistää itsetuntemuksen syventämistä.
Kassila pitää ensi tiistaina Keskuskoululla ohjatun jooga- ja meditaatiotunnin, jonka jälkeen hän luennoi. Jooga on aloittelijoillekin sopivaa rajajoogaa ja luennon aiheena on Intian vanhin eepos Ramayana, josta Kassila tekee kirjaa.
- Ramayana on kertomus hallitsijaparista, jonka kuningattaren demoni ryöstää, Kassila kertoo.
- Se on klassinen tarina ihmisen sisäisestä taistelusta ja omien riippuvuuksien voittamisesta.
Taavin jooga ja luento ti 27.8. klo 18 Keskuskoululla (Lukiokatu 8).