Hämeenlinnan kaupunginjohtajaehdokkaat Juha Isosuo, Timo Kenakkala ja Päivi Laajala olivat liikuttavan yksimielisiä jo raatihuoneen rappusilla ennen avointa kaupunkilaisten tenttiä maanantaina. Kaikki kolme väittivät perhosia olevan vatsassa ennen tentin alkua.
– Sillä lailla mukavasti, Suomen maajoukkuepaidassakin lentopalloa pelannut Kenakkala tiivisti.
Avoimen yleisötentin jälkeen vuorossa oli valtuutettujen järjestämä oma piinapenkki tulevan johtajavalinnan pohjaksi. Kaupunginvaltuusto valitsee kaupunginjohtajan maanantaina 10. kesäkuuta. Tullakseen valituksi ehdokkaan on saatava yli puolet äänistä.
Kovin merkittäviä eroja ehdokkaiden mielipiteiden välille ei syntynyt noin 150 kaupunkilaisen tentissä. Vuorollaan jokainen pääsi peesaamaan toistensa linjauksia. Joka odotti isoja linjaeroja kandidaattien isojen linjausten välillä, varmasti pettyi.
Illan yksi odotetuimmista linjauksista koski tulevaa kuntarakennetta. Valtiovarainministeriön kuntaosaston ylijohtajana nykyisin toimiva Laajala oli tässä kysymyksessä varmasti eniten ”kotikentällään”. Trio oli perin yksituumainen:
Vuonna 2020 nykyinen Janakkala ja Hattula ovat osa Hämeenlinnan elinvoimaista kaupunkia.
Tässä kohtaa kaikki painottivat katsovansa asioita pitemmällä aikavälillä, ei tämän päivän tai huomisen tilannetta, vaan useamman vuoden päähän. Samaan syssyyn korostettiin ratkaisuja tehtäessä tiedon, ei tunteiden, merkitystä.
”Kaupunkibrändiä on kirkastettava”
Päivi Laajalan ja Timo Kenakkalan puheista oli aistittavissa ajatus, että Hämeenlinna ei ole tähän mennessä onnistunut rakentamaan itselleen toimivaa brändiä muun Suomen silmissä loistavasta sijainnistaan ja rikkaasta historiastaan huolimatta. Tämä näkyy esimerkiksi matkailussa.
Hakematta tulevat esimerkkeinä mieleen esimerkiksi Savonlinna, Lappeenranta ja Pori
Jokainen ehdokas sai esittää näkemyksensä omista vahvoista puolistaan kaupungin ykkösjohtajana.
Isosuo: – Tunnen kaupungin, tiedän täkäläisen tilanteen. Saan hyvää palautetta alaisiltani. Pystyn yhteistyöhön.
Kenakkala: – Yhteistyökykyni on tunnustettua, minua on helppo lähestyä, olen myös erittäin tavoitteellinen työssäni. Arvostan kaikessa työn tekemistä.
Laajala: – Olen yhteistyökykyinen. Annan suoraa palautetta, olen myös määrätietoinen, ehkä vähän kärsimätönkin.
Talouden tasapainottamisessa trio souti liki samaan suuntaan: investointitarpeen tiukka seulonta, kiinteistömassojen jalostaminen, uusien työpaikkojen luominen.
Kenakkala painotti voimallisimmin kaupungin menojen kurissa pitämistä ja yrityspalvelujen sekä vientiponnistusten lisäämistä. Isosuo painotti kaikenlaisen yhteistyön lisäämistä taloudellisten säästöjen löytämiseksi.
Laajala pistäisi kunnan tehtävät tiukkaan syyniin – vain lakimääräiset hoidetaan hyvin, vapaaehtoiset palvelut erittäin harkitusti.