Janakkalan kunnanvaltuusto äityi demarijohtoisesti ruoskimaan itseään maanantaisessa kokouksessaan. Osa valtuutetuista morkkasi itseään takavuosina tehdyistä taloudellisista ratkaisuista.
Janakkalassa on parhaillaan valmisteluvaiheessa tiukka sopeuttamiskuuri, joka tulee kunnanvaltuuston käsittelyyn kesäkuun kokouksessa. Kyseessä on ota tai jätä -paketti, jolla pyritään kuromaan kiinni menojen ja tulojen välistä kuilua. Valtuusto pui vakauttamispakettia keskuudessaan heti varsinaisen kokouksen jälkeen.
Itseruoskinnan pohjalla oli kunnan tarkastuslautakunnan viime vuotta koskeva tarkastuskertomus. Lautakunnan kertomuksen esitellyt Sirpa Autio veti samalla yhteen koko viime valtuustokauden kunnan toiminnot.
– Tartuimme kunnan talouteen jo vuoden 2009 tarkastuskertomuksessa, samoin joka vuosi sen jälkeen, joten kunnan taloustilanteeseen on yritetty vaikuttaa. Samalla olemme puuttuneet siihen, että kunnan henkilöstömäärä on kasvanut vuosi vuodelta. Lautakunnan kirjatut huomiot eivät vain ole aiheuttaneet toimenpiteitä, lautakunnan puheenjohtaja Autio totesi.
Neljässä vuodessa kunnan henkilöstö on kasvanut noin 130 työntekijällä.
Kritiikkilistalla oli lisäksi muun muassa yritysasiamiespalvelujen järjestämiseen. Kunta on aikaisemmin linjannut, että ”hyvät yritysasiamiespalvelut” pitäisi olla Janakkalassa vuonna 2015. Tarkastuslautakunnan mielestä palvelut pitäisi järjestää välittömästi, koska kunnan menestyminen on pitkälti kiinni hyvin toimivista pienyrityksistä.
Autio muistutti, että kunnassa on tehty paljon hyviäkin asioita.
”Herättiin myöhässä”
Kunnanhallituksen puheenjohtaja Kalevi Ilmarinen (sd.) myönsi, että Janakkalassa herättiin ilmeisesti aivan liian myöhään. Samalla hän patisti kaikki valtuutettuja yhteiseen vastuunkantoon ilman ”politikointia”.
Osassa valtuutetuista ”politikoinnin” kieltämistä synnytti hieman naureskelua, koska nyt moititut menolisäykset ovat heidän mielestään olleet juuri sitä ”politikointia”.
– Me emme ole halunneet nähdä mitä kunnassa ja ympäröivässä maailmassa talouden kanssa tapahtuu. Meillä ei ole ollut riittävästi rohkeutta tehdä päätöksiä, Ilmarinen totesi nyt käsillä olevan talouskurimuksen kehitysvaiheesta.
Janakkala oli vielä vuosituhannen alkupuolella täysin velaton kunta, nyt velkaa on noin 2000 €/jokainen asukas.
Itseruoskinnan linjalla jatkoi myös demariryhmän puheenvuoron käyttänyt Heikki Salmi:
– Talous on romahtanut. Korjausliike olisi pitänyt tehdä jo vuoden 2012 talousarviokäsittelyn yhteydessä.
Tähän tarttui Osmo Tokeensuu (kesk.), joka muistutti lisärahoja ja uusia virkoja perustetun vielä 2011 syksyllä juuri ”politikoinnin” vuoksi.
Heikki Salmi haluaisi Janakkalan selvityttävän lukioiden hallintojärjestelyt samaan tapaan kuin Hattula tekee:
– Tavastia-vaihto kannattaa selvittää. Koulut pysyisivät Janakkalassa, mutta hallinto keskitettäisiin, Salmi pohti vaihtoehtoa.
Keskustan Mikko Kautto ja kokoomuksen Aki Lintumäki olivat yhtä mieltä siitä, että nyt vastuuta on kannettava, vaikka edessä voi olla raskaita ratkaisuja.
”Kaavoitus ei etene”
75-vuotispäiväänsä kunnanvaltuuston kokouksessa viettänyt valtiopäiväneuvos Esko Helle (vas.) halusi tietää Turengin keskustan kaavoitushankkeen etenemisestä.
Kunnan teknisen toimen ja maankäytön johtaja Juha Prittinen joutui myöntämään, että kaavoitus ei etene:
– Juuri nyt näyttää huonolta. Ei kannata edes suunnitella, koska rakentamiseen ei ole kiinnostusta. Rakentamispaine on romahtanut muutaman vuoden takaisesta tilanteesta, Prittinen selvitti.