Sibelius-opiston Reijo Ahosen vuosikausien työ on poikinut hedelmää ja Hämeenlinnaan on juurtunut vahva harmonikkakulttuuri. Ei siis mikään ihme, että harmonikkayhtyeiden ja -orkestereiden SM-kilpailut saatiin tänä vuonna Verkatehtaalle. Koko ensi lauantain kestävä tapahtuma saatiin kokoon kaupungin avulla, suurella sydämellä ja talkootyöllä.
– Saimme varmistuksen kilpailuista vasta vuodenvaihteen jälkeen, Sibelius-opiston rehtori Tapio Hurri kertoo.
– Kiire meinasi tulla, mutta opettajista Ahosen Reijo ja Pitkäsen Saara ovat paiskineet hartiavoimin töitä. Suuri apu on ollut harmonikkaopiskelijoiden vanhemmista, joita on järjestelyissä mukana ilahduttavan iso joukko.
Jännitystä ilmassa
Anu Saarinen kuuluu talkootöissä ahertavaan kotien tukijoukkoon, sillä kaksi hänen lapsistaan on mukana kilpailuissa nuorimpien sarjassa.
– Olemme yrittäneet olla apuna kaikessa, missä pystymme, Saarinen sanoo.
– On tehty varainkeruuta, esiintymisasuja ja kerätty tarpeistoa. Itse tapahtuman aikana hoidamme kahviota, jaamme tietoa info-pisteessä, hoidamme harjoitustiloja opistolla ja yritämme kaikkemme, että Reijo ja Saara saavat keskittyä itse kilpailun pyörittämiseen.
Lähestyvä kisa on kokoluokaltaan harvinainen tapahtuma nuoren soittaja elämässä.
– Tyttö hoksasi kai vasta tänä aamuna, että nyt ne kilpailut ovat tulossa ja alkoi vähän jännittää.
– Musiikki on tavallaan yksilölaji, mutta orkesterissa soittamisesta saa varmasti vähän samanlaisia yhdessä tekemisen fiiliksiä kuin vaikka joukkue-urheilusta.
Mukaan kannustamaan
Vanaja-salissa pidettävään kilpailuun on ilmoittautunut yli 200 soittajaa ja 23 ryhmää 5 eri sarjassa. Perinteisten nuorten sekä yleisten yhtye- ja orkesterisarjojen lisäksi on uutuutena otettu mukaan luokat tanssimusiikkia ja pop-jazztyyliä edustaville kokoonpanoille.
– Tämä muutos on omiaan alentamaan erilaisten harmonikkakerhojen kynnystä osallistua tapahtumaan, Ahonen tuumaa.
– Nyt osallistujia on ennätysmäärä ja jotkut ryhmät kilpailevat jopa kolmessa sarjassa.
Sibelius-opiston bändit ovat vuosituhannen vaihteen jälkeen olleet kovaa valuuttaa SM-mittelöissä. Kaksi vuotta sitten Mäntsälässä Junioriharmonikat voitti nuorten orkesterisarjan, Trio ACCAT yleisen yhtyesarjan ja Harmonikkaorkesteri yleisen orkesterisarjan.
– Olemme pärjänneet hyvin ja kaikista sarjoista on tullut Suomen mestaruuksia, Ahonen toteaa.
– Tällä kertaa kilpailemassa on 34 paikallista soittajaa ja toivomme hämeenlinnalaisten tulevan sankoin joukoin kannustamaan ja kuuntelemaan niin perinteistä kuin vähän uudempaa harmonikkamusiikkia.
Harmonikkayhtyeiden ja -orkestereiden SM-kilpailut la 3.5. klo 10-18 Verkatehtaan Vanaja-salissa.