Kun virkavallan kanssa on tekemisissä, siitä ei yleensä selviä ilman seuraamuksia. Ei selvinnyt hämeenlinnalainen Rami Aaltonenkaan uuden poliisitalon, Miekkalinna, nimikilpailun voitosta seuraamuksitta – hän sai ehdotuksestaan palkinnoksi visakoivusta käsin valmistetun poliisipampun. Päälle kahvit ja makeaa täytekakkua.
Aaltonen oli myös ensimmäinen "virallinen vieras" Miekkalinnan uudenkarheassa edustustilassa talon neljännessä kerroksessa.
- Se on nyt Miekkalinna, ei pelkkä poliisitalo, poliisitalon rakennuttamisen aikainen "projektimies", rikosylikonstaapeli Markku Jovio vakuuttaa.
- Miekkalinnan on otettu nimenä erittäin hyvin vastaan, niin tässä talossa kuin kansalaisten keskuudessa.
Paikalliset asukkaat ovat siis jo tätä mieltä, vaikka uusi ja ylväs Hämeenlinnan poliisitalo on ollut käytössä vasta parisen kuukautta.
Miekkalinna -nimen takana on siis hämeenlinnalainen yrittäjä Rami Aaltonen, joka voitti ehdotuksellaan kaikille avoimen nimikilpailun. Kisa järjestettiin jo vuonna 2011.
Yrittäjäkeksijä Aaltonen kirjoitti 30. elokuuta 2011 sähköpostitse Kanta-Hämeen poliisilaitoksen palautteeseen:
Ja tervehdys. Pari ehdotusta pelmahti mieleeni. Rakennushan tulee olemaan varsin jylhä ja Poltinahon suuntaan tuleva seinä linnamainen. Joten: Miekkalinna.
Uhmaavampi ja ylevämpi, miekka johdettu poliisin tunnuksesta.
Todellisuudessa samaa nimeä ehdotti kolme muutakin vastaajaa, joista Aaltosen nimi nousi voittajaksi arvonnan kautta.
Aaltosen toinen nimiehdotus oli Sinilinna. Kaikkiaan ehdotuksia tuli yli 200. Karsintojen jälkeen ehdolla oli viisi, joista talon henkilökunta valitsi.
- Se oli ihan spontaani ajatus, eikä mikään pitkään pohdittu juttu, Aaltonen kertoo Miekkalinnasta.
Miekkalinnan koulutustiloja on jo ehditty nimetä paikallisuutta kunnioittaen: Aulanko, Ahvenisto ja Hattelmala. Liikkuvan poliisin Hämeenlinnan yksikkö toimii Vanaja-tiloissa.
- Ne kaikki ovat muuallakin Suomessa tunnettuja hämeenlinnalaisia paikkoja, Markku Jovio selvittää.
Apulaispoliisimestari Martti Salmela sanoo Jovion vaalineen muutenkin paikallisuutta rakennusprojektin aikana.
- Suunnitteluvaiheessa "Make" halusi osoitteeksi Hattelmalantien, ei Turuntietä. Siihenkin peruste paikallisuudessa, sillä Turuntie löytyy muiltakin paikkakunnilta, Hattelmalantie paikallistuu heti Hämeenlinnaan, Salmela selvittää.
- Poliisi- ja virastotaloja on nykyisin tapana nimetä joka puolella Suomessa. Seinäjoella oikeus- ja poliisitalo on "Fallesmanni", Pietarsaaressa "Ebba Brahe", Rovaniemellä "Isomus" ison kultahipun mukaan, Markku Jovio kertoo valtakunnallisesta tavasta nimetä virastotaloja erisnimillä.