Hämeenlinnan opettajankoulutuslaitoksen johtajanakin takavuosina toiminut emeritusprofessori Kari Uusikylä on valtakunnan kärkipään asiantuntijoita oppimisen ja luovuuden saralla.
Heti kärkeen on pakko todeta, että Uusikylä ei tykkäisi ylle painetusta, koska blogikirjoituksensa perusteella hän ei pidä lainkaan ihmisten luokittelemisesta eri tasoille.
"Yletön julkinen kilpailu paremmuudesta vie monelta itsetunnon, eikä huippupaikoista kilpaileminen edes johda hyvään elämään. Viisautta ja onnellisuutta ei voi mitata sijalukuina."
Näin kirjaa Uusikylä.
Samaan aikaan toisaalla: suomalaiset visionäärit ovat asettaneet yhdeksi tavoitteeksi Suomen nostamisen vuoteen 2020 mennessä osaamisessa maailman ykköseksi.
Uusikylä jatkaa: "Aitoja huippuyksilöitä on äärimmäisen vähän. Tasapainoinen, itsetuntoinen tavallisuus mahdollistaa hyvän elämän paremmin kuin pätemisen ja huipulle kiipimisen pakko."
Samaan aikaan toisaalla: lasten vanhemmat vaativat muksuilleen erikoiskouluja lasten osaamisen hiomiseksi maailman parhaiden kastiin. Hyvät lapset ja nuoret, ei yhtään paineita!
Suomalaisen lapsen pitää olla huipulla, olipa kyse urheilemisesta tai kokkaamisesta. 10-vuotiaan penskan täytyy osata vähintään välimerellinen keittiö italialaisine erikoisuuksineen, ranskalaisesta keittiöstä puhumattakaan. Tämänhän olemme jo tv:stä nähneet.
Jo takavuosina samainen professori totesi urheilusta: "Jos nuoria junioreita ryhdytään jaottelemaan lahjakkaisiin ja vähemmän lahjakkaisiin, hukataan huippulahjakkuuksia!"
Samaan aikaan toisaalla; vanhemmat patistavat nuoria kaikkeen mahdolliseen tehovalmennukseen ja -harjoitteluun, jotta vanhempien toiveet kansainvälisestä urasta toteutuisivat. Hyvät lapset ja nuoret, ei mitään paineita!
Uusikylän paljon ajatuksia herättävä teksti jatkuu: "Koulu on yhteisö eikä kilparata. Eikö meillä ole tarpeeksi masentuneita, ahdistuneita nuoria? Peruskouluamme ihannoidaan maailmalla, koska jokainen lapsi saa samat mahdollisuudet edetä opintiellä. Ennustan kuitenkin, että isku koulujen "tasapäistä keskinkertaisuutta" vastaan on tulossa. Ministeriön taannoiset suunnitelmat siitä, että koulutodistukset ratkaisisivat korkeakouluun pääsyn, ovat äärettömän vaarallisia."
Työelämässä on sama meininki. Kaikki mitataan sentteinä, sekunteina, myyntinä = euroina. On aivan sama, miltä tekijästä tuntuu, kunhan annetut tavoitteet täyttyvät. Ihmisen mielentilaa ei mitata muualla kuin lääkärin vastaanotolla, jos enää sielläkään.
Ihmisen kohdalla kysymys pitäisi olla elämästä, ei suorituksesta. Senkin Uusikylä pukee taitavasti sanoiksi:
"Elämisen tarkoitus ei saa olla muiden voittaminen ja pisteiden kerääminen. Viisautta, moraalia, luovuutta tai onnellisuutta on turha yrittää mitata sijalukuina tai prosentteina. Ne voi tunnistaa, jos tapaa eheän ihmisen. Sellaisesta huokuu sisäinen levollisuus, lempeys ja ihmisarvon kunnioitus.
Julkisuuden menestyjissä heitä on vähän, hoitokotien lukkojen takana enemmän."
Amen