Talven jälkeen on yleishuolto paikallaan, mikäli autoilija haluaa pitää kiesinsä iskussa mahdollisimman pitkään. Heikosta taloustilanteesta huolimatta auton huoltamisesta ei kannata tinkiä, sillä se voi käydä kalliimmaksi.
Kantolan Auto ja MP-Huollon Timo Termosen ja Jami Lakstedtin mukaan menopelin keväthuolto alkaa perusteellisella pesulla.
- Auto kannattaa puunata alustaa myöten mieluiten käsin, pikapesussa se harvoin puhdistuu täysin. Tuulilasi kannattaa muistaa pestä myös sisäpuolelta, pinttynyt pöly tekee sisäpinnasta peilimäisen.
Huoltoasemien harjapesut ja liuotinaineiden käyttö syövät vahan kestoa. Ilman vahausta taas auton maalipinta saattaa kärsiä.
- Auto kannattaa vahata pari kertaa vuodessa, syksyllä ja keväällä. Vaha hylkii niin lunta ja loskaa kuin pölyä ja kuraa.
Moottoritilan pesu on syytä jättää ammattilaisen hoiviin.
- Varsinkin bensamoottoreissa tulppiin voi jäädä huonolla kuivauksella vettä, jolloin kone ei käynnisty, Termonen huomauttaa.
Millin tarkkaa
Pesun jälkeen autohuollon kotikonstit jäävät aika vähiin.
- Käytännössä auton nesteet ja suodattimet sekä valot, vilkut ja pyyhkijän sulat pystyy kotona tarkastamaan. Renkaidenvaihdon yhteydessä on tärkeää katsoa jarrupalojen ja -levyjen kunto, Lakstedt ohjeistaa.
Hän muistuttaa, että renkaiden urasyvyyksien suositus on kolme millimetriä.
- Urasyvyydellä sakkoraja on 1,6 millimetriä, auto voi todennäköisesti joutua myös vesiliirtoon.
Vaihdon jälkeen ilmanpaineet on syytä laittaa kuosiin.
- Tyhjänpuoleisilla kumeilla ajaminen voi olla jopa hengenvaarallista. Vajaat renkaat reagoivat lämpöön ja voivat puhjeta kesällä räjähdysmäisesti, Lakstedt huomauttaa.
Kätilön käsillä
Termosen mukaan jopa valojen vaihto on tehty nykyisin hankalaksi, pahimmillaan etupuskurin joutuu irrottamaan niiden tieltä.
- Myös moottoritila on ahdettu niin täyteen, että siellä työskentely vaatii kätilön käsiä. Auton muotoilu on ajanut huollettavuuden edelle.
Nyrkkisääntö on, että moottorin ilmansuodatin ja raitisilmasuodatin kannattaa vaihtaa kerran vuodessa. Muussa tapauksessa ilma saattaa pilaantua niin autossa kuin sen ulkopuolellakin.
- Moottorin ilmanputsari nostaa tukkeutuessaan polttoainekulutusta ja päästöjä. Pitkällä syötöllä ilmastoinnin lauhdutin saattaa homehtua, jos raitisilmansuodatinta ei vaihda säännöllisesti, Timo Termonen toteaa.