Autoa kannattaa lämmittää kun lämpötila on alle plus viiden asteen. Lohkolämmittimellä ei kannata autoa lämmittää yli kahta tuntia.
- Tuntikausien lämmittäminen puhumattakaan yön yli lämmittämisestä on turhaa ajanhukkaa ja sähkönkulutusta. Juuri tämän takia monissa taloyhtiöissä tolppapaikkojen lämmittimissä on maksimissaan kahden tunnin jakso, mikä on aivan riittävä. Lohkolämmittimien valmistajat ovat asettaneet maksimilämmitysajaksi yleensä kolme tuntia. Lämmitysajalla ei ole merkitystä, onko kyseessä diesel- vai bensiinikäyttöinen auto, sanoo korjaamopäällikkö Timo Heino Hämeen Autosähköstä.
Kylmäkäynnistys rasittaa konetta
Lohkolämmitin lämmittää auton moottorin sylinteriryhmän vesitilaa. Lämmitysanturit menevät sylinteriin ns. pakkasproppujen kautta ja ne ulottuvat aina jäähdytysveteen asti. Moottoritekniikka on kehittynyt ja harvoista nykyautoista enää löytyy paikkaa lohkolämmittimelle. Lämmityksessä käytetään sen sijasta ns. säteilylämmitintä.
Lämmitys joka tapauksessa kannattaa, koska sillä autoilija säästää sekä moottoria että polttoainetta. Kylmäkäynnistys rasittaa tuntuvasti konetta ja vastaa useiden satojen kilometrien ajamista kesäaikaan. Kaikkiin nykyautoihin ei ole mahdollista lohkolämmitintä asentaa, vaan monissa malleissa on säteilylämpöä tuottava sylinteriryhmään kiinnitettävä säteilylämmitin.
Teholtaan säteilylämmitin on heikompi kuin lohkolämmitin ja säteilylämmitin vaatii enemmän lämmitysaikaa.
Irrallinen sisälämmitin on riski
Tehokkain tapa lämmittää auto on asentaa polttoainekäyttöinen jäähdytysjärjestelmän lämmityslaite, joista tunnetuimpia ovat Webasto ja Eberspächer. Laite lämmittää niin auton moottorin kuin sisätilatkin, eli silloin ei tarvitse erikseen sisätilalämmitintä. Webaston käyttövoimana on autosta polttoainejärjestelmästä riippuen bensiini tai diesel.
- Puolen tunnin lämmitysajalla polttoaineenlämmitin vie 0,3 desilitraa polttoainetta. Määrä on sama kuin kuin jos moottori kylmäkäynnistetään ilman esilämmitystä.
Sisäilmanlämmitin tulee aina pitää telineessään.
- Irrallaan jalkatilassa oleva lämmitin on riski, koska se voi kuumentaa esimerkiksi muoviosia. Irtonaisesta laitteesta ei saada myöskään kaikkea hyötyä irti.
Auton päälle kertynyttä lunta tai jäätä ei pidä sulattaa sisäilmanlämmittimellä. Puhallin vain sulattaa lunta ja sulamisvesi jäätyy auton ulkopinnoille.
- Ulkopinnoilta valuva vesi voi jäätyä esimerkiksi ovien kohdalle, jolloin ovet eivät enää aukene.