Lammin lukiossa on 28 vuoden ajan saatu aikaan musikaali, jonka oppilaat ovat tehneet alusta loppuun asti käsikirjoituksista ja kappaleista käytännön toteutukseen. Saavutus on häkellyttävä. Pääsyyllisen etsinnässä jäljet johtavat Lammin lukion musiikkiluokkaan.
– Tulin nuorena opettajana ostaneeksi koululle conga-rummut ilman rehtorin lupaa, musiikinopettaja Teppo Koskinen muistelee.
– Hän sitten suostui hyväksymään hankinnan sillä ehdolla, että rumpuja käytetään jossakin esityksessä. Teimme musikaalin, jonka aiheet otettiin kakkosluokan historian kursseilta, eikä sen jälkeen paluuta ole ollut.
Heviä kansaa
Lammin musikaalit nousevat vähän väliä esiin, kun esimerkiksi Piru Kangen kaltaisten, valtakunnallistakin mainetta saavuttaneiden yhtyeiden jäsenet kertovat taustoistaan. Koskisen antama panos ja oppilasesitykset ovat juurruttaneet seudulle vahvan kulttuurin, joka näkyy ja kuuluu muun muassa vilkkaana bänditoimintana.
– Musiikki on täällä monella tavalla fokuksessa jo yläkoulusta alkaen, lukiolainen Sampo Lepistö sanoo.
– Ilmapiiri on erittäin kannustava ja opetus loistavaa. Soittajat verkostoituvat toisiin bändeihin ja näistä syntyy sitten uusia yhteisiä projekteja. Muusikoita on Lammilla hyvinkin paljon ja jotkut ovat saaneet nimeä. Raskasta musiikkia tehdään runsaasti ja lammilaiset ovatkin vähän sellaista heavy metal -kansaa.
Mikä sitten Koskisen musiikinopetuksesssa on niin poikkeuksellista, että rock-uskottavat soittajat jaksavat sitä aikuisinakin lämmöllä muistella?
– Ehkä olen osannut karsia turhaa kapulakieltä musiikin teorian opiskelusta, opettaja pohtii.
– Sehän on tavallaan eräänlaista helppoa matematiikkaa. Satsaan myös suoraan toimintaan eli heti alusta päästään tekemisen makuun.
Esiintyjien ja toteuttajien löytäminen kakkosluokkalaisten tekemiin musikaaleihin ei todellakaan ole mikään ongelma Lammin lukiossa. Kokkosen mukaan ensimmäisen luokan oppilaat hiovat jo hampaitaan tulevalle vuodelle ja kevään 2015 musikaaliin on 49 oppilaasta ilmoittautunut jo 40.
Lepistö pitää musikaalia jopa ehkä tärkeimpänä vetovoimatekijänä lukiolle.
– Minullekin oli aivan pienestä pitäen selvää, että haluan olla mukana musikaalissa, käsikirjoittajien tiimiä johtava Stina Laurila tunnustaa.
– Olin vuoden vaihto-oppilaana, joten nyt olen mukana ikäluokkaa nuorempien kanssa. Siskoni teki aivan samoin.
Musikaalin ensimmäinen valmistava kokous pidetään jo edellisen vuoden toukokuussa ja tositoimiin ryhdytään syksyllä.
– Esitystä käsitellään kolmella musiikkikurssilla, mutta ne tunnit eivät riitä alkuunkaan, Koskinen toteaa.
– Sunnuntaisin aloitamme aikaisin aamusta ja teemme oikeastaan ihan täyden koulupäivän musikaalin parissa.
Oma yrityksensä
Oppilaat tekevät todellakin kaiken itse ja puvustus, tarpeisto sekä lavasteet haalitaan milloin mistäkin.
– Aiheeseen liittyvä lavasteet rakennetaan omalla ajalla ja kustannukset otetaan musikaalin budjetista, lavasteista vastaava Petri Ruusunen kertoo.
– Ihmiset tuovat tavaroita sekä vaatteita kotoaan ja puutavaraa varten kyselemme ylijäämiä paikallisilta sahoilta.
Työryhmä ei saa rahoitusta koulusta eikä sen ulkopuolelta.
– Musikaali on samalla eräänlainen yrittäjyysprojekti oppilaille, Koskinen tuumaa.
– Viime vuoden lipputuloilla rakennetaan tämän vuoden esitystä ja näin viestikapulaa kuljetellaan taas eteenpäin.