Hämeenlinnan kaupungin uuden elinkeinoyhtiön rakentaminen ei ole sujunut yrityskentän ja nykyisen henkilökunnan mielestä niin auvoisesti kuin ulospäin on haluttu kertoa. Yrittäjäjärjestöjen mukaan hankkeesta on tippunut heidän suuntaansa erittäin niukasti tietoa. Yrittäjien toiveita tai kommentteja ei ole tiedusteltu.
Uuden elinkeinoyhtiön tavoitteena on tukea jo täällä olevaa yritystoimintaa, sekä hankkia uusia yrityksiä/työpaikkoja Hämeenlinnaan.
– Yrittäjäkentässä nähdään, että jo täällä toimivien yritysten kehittäminen on ratkaisevan tärkeää. Isoja uusia yrityksiä on aina vaikea saada. Yritysasiamiesten työpanos pitäisi suunnata vahvasti kasvuyritysten toiminnan turvaamiseen,yrittäjät sanovat.
Paikalliset yrittäjäjärjestöt sekä kaupunkikonsernin nykyisten yritysten henkilökunta näkevät uuden elinkeinoyhtiön suunnittelun ontuvaksi. Kriitikoiden mielestä rakentamisvaihe on nurinkurinen: Ensin tehdään organisaatio, vasta sitten mietitään mitä aiotaan tehdä.
Kriitikoista arveluttaa myös se, että tulevan elinkeinoyhtiön iso hallinto nappaa leijonanosan käytettävissä olevista resursseista, kun panostuksen pitäisi suuntautua tekeviin käsiin kenttätyössä.
Prosessia arvostelevien mielestä ensin pitää ehdottomasti miettiä ensi tuleva työsarka (mitä ja miten tehdään, missä on osaamista), ja vasta sitten päättää millaisella organisaatiolla ja henkilökunnalla tavoitteeseen päästään.
Elokuussa käynnistynyt Hämeenlinnan kaupungin uuden elinkeinoyhtiön suunnittelu- ja rakentamisvaihe on nyt kaupunginhallitusvaiheessa, joka on linjannut tähänastiset toimenpiteet ja paaluttaa myös tulevan toimintamallin. Palvelusopimus joutui uudelleen valmisteluun edellisessä kaupunginhallituksen kokouksessa. Seuraavan kerran asiaa puidaan helmikuun 10. päivä.
Ketä ja millä tavoin palvellaan?
Yrittäjien ja nykyisten yhtiöiden henkilökunnan mielestä avoimeksi on edelleen jäänyt se avainkysymys, keitä tulevaisuudessa palvellaan, ja millä keinoin palvelut järjestetään.
– Valmista organisaatiota on enää turha tulla yrittäjille esittelemään, kun tässä vaiheessa olisi pitänyt pohtia mitä palveluja yrityskenttä tarvitsee, Hämeen Yrittäjien toimitusjohtaja Juha Haukka sivaltaa omassa kirjoituksessaan Hämeen Yrityssanomissa. Lehti ilmestyi torstaina.
Haukka tarkentaa puhelinhaastattelussa, että ”tulevia asiakkaita olisi hyvä kuulla jo suunnitteluvaiheessa”.
Myös kaupungin elinkeinoyhtiöiden (Kehke, Innopark) henkilökunnan keskuudessa arvostellaan kärkevästi sitä, että uudelle elinkeinoyhtiölle on valittu jo pääpiireittäin henkilökunta syksyllä alkaneiden yt-neuvottelujen tuloksena, mutta uuden yhtiön liiketoimintasuunnitelma on vielä epämääräinen.
– Miten voi valita ihmiset, kun ei tiedetä mitä palveluja tarjotaan, miten uusi yhtiö aikoo toimia ja missä se tulee olemaan hyvä, henkilökunnan viesti kuuluu.
Jo nyt pelätään sitä, että alueen johtava teollisuuden ala, metalli, jää tehtyjen linjausten vuoksi orpopojan rooliin.
Heidän käsityksensä mukaan uutta elinkeinoyhtiötä on valmisteltu liian suppeassa piirissä ilman asiantuntija-arvioita tai ulkopuolista osaamista.
Nykyisen henkilöstön mukaan suunnitteluvaihe on vaikuttanut merkittävästi henkilökunnan ilmapiiriin ja työmotivaatioon. Tulevat toimintamallit koetaan erittäin autoritäärisinä ja nykyaikaiselle asiantuntijaorganisaatiolle vieraaksi.
Jo irtisanottuja työntekijöitä kiukuttaa myös se, että heidän nimensä ja yhteystietonsa on annettu ilman lupaa ulkopuolisen kaupallisen yrityksen tietoon. Yritys on tarjonnut irtisanotuille koulutuspalveluja.
Uuteen elinkeinoyhtiöön siirtyvän henkilöstön keskuudessa puolen vuoden perustamisvaihe on aiheuttanut hämmennystä ja ihmettelyä. Henkilöstön mielestä heidän asiantuntijaosaamista ei ole hyödynnetty lainkaan uuden yhtiön suunnittelussa. Henkilöstö on tarjonnut asiantuntemustaan suunnittelun pohjaksi.
– Yrityskentän näkemyksiä uuden yhtiön suunnittelussa ja käyntiinajossa ei hyödynnetä riittävästi, ei myöskään itse asiantuntijaorganisaation osaamista, henkilöstö on viestittänyt kaupungin luottamushenkilöjohdolle ilman toimivaa keskusteluyhteyttä.