Quantcast
Channel: Kaupunkiuutiset
Viewing all articles
Browse latest Browse all 557

Kirkuuko purukalustosi hoitoa?

$
0
0
 Hammaslääkäri ei tutki pelkästään hampaita. Koko suu on tärkeä tarkastaa säännöllisesti. Piirros: Toni Rasinkangas
Hymy voi kirjaimellisesti hyytyä, jos hampaat eivät ole puhtaat ja ehjät. Mitä tulehtuneempi ien on, sitä herkemmin se alkaa vuotaa ja muistuttaa väriltään kypsää espanjalaista punaviiniä. Terveessä suussa ikenet ovat possunvaaleanpunaiset ja hampaat kirkkaat, kertoo 25 Turengissa vastaanottoaan pitänyt hammaslääkäri Pasi Salmi.
 
- Suun bakteereilla on suuri merkitys esimerkiksi sydänsairauksien synnyssä, joten hammaskivikin on syytä hoitaa pois. Pitkälle edennyt ientulehdus voi aiheuttaa ehjänkin hampaan heilumista ja jopa sen irtoamisen.
 
Viime keväänä tehdyn tutkimuksen tulokset kertovat karua kieltä: 52 prosenttia 18–34-vuotiaista venyttää hammaslääkärikäyntien välit yli kolmeen vuoteen. 
 
- Hoitamaton hampaisto voi pahimmillaan johtaa pitkään ja kalliiseen tehohoitoon, tai jopa kuolemaan. 
 
Hammaslääkärin työ ei ole vain reikien etsimistä. 
 
- Suun limakalvojen ja purennan tarkastus on tärkeä tehdä säännöllisesti, joten kolme vuotta on tarkastusvälien ehdoton yläraja. 
 
Useimmiten sopiva väli tarkastaa suun kunto on yksi tai kaksi vuotta. Jos hammaskiveä ei saa hyvällä suuhygienialla pidettyä aisoissa, voi yksilöllinen tarkastusväli olla vain nelisen kuukautta. 
 
- Mitä paremmassa kunnossa suu on, sitä harvemmin tarvitsee tarkastuksessa käydä. Hampaat kestävät viitisen ruokailukertaa päivässä, limpparit ja energiajuomat ovat pahimpia syövyttäjiä, Salmi vinkkaa.

Suun muutokset eivät aina oireile

Oman mielenrauhan kannalta olisikin hyvä käydä tarkastuksessa säännöllisesti, vaikkei reikiä olisikaan. Parhaiten se onnistuu, kun käy samalla, omalla hammaslääkärillä.
 
- Silloin pystytään arvioimaan reiänalun kehittymisvauhti vertaamalla suun näkymää aikaisempiin merkintöihin. Siis milloin alkava reikä on ensimmäisen kerran havaittu ja miltä se näyttää nyt.
 
Toiselle hammaslääkärille mentäessä pitkään seurattu reiänalku saatetaan katsoa paikattavaksi.
 
- Niin sanottu rajatapaus saatetaan paikata turhaan, kun sen kehittymishistoria ei ole tiedossa.
 
Salmi alleviivaa, ettei suun muutoksia välttämättä itse edes huomaa. Säännöllisellä suun tarkastamisella havaitaan myös oireettomat muutokset. Tämä koskee myös hampaattomia.
 
- Limakalvojen muutoksista nähdään moni yleissairaus ensimmäisenä. Hampaattomilla on myös usein proteesien alla hoitoa vaativa sieni-infektio. 
 
Nuorten aikuisten nuuskankäyttö on lisääntynyt tupakoinnin korvikkeena. Molemmat aiheuttavat muutoksia suussa. Mitä nopeammin se huomataan, sitä parempi on hoitoennuste.
 
- Ne harvat syöpätapaukset, jotka olen löytänyt, ovat olleet pääosin nuuskaajilla.

Kauhutarinoista käpälämäkeen

Osa venyttää hammaslääkärikäynnit jopa siihen asti, kun purukalusto kirkuu hoitoa. Hammaslääkäripelko on yksi syy tarkastuksen laiminlyömiseen.
 
- Huonojen kokemusten pelätään toistuvan. Myös kauhujutut esimerkiksi viisaudenhampaan poistosta lykkäävät hoitoon hakeutumista, Salmi arvioi.
 
- Monesti kysytään, onko hammas tiukassa, vaikka se on jo ennätetty poistaa asiakkaan huomaamatta. Silloin moni on huomannut, että jutut ovat olleet liioiteltuja.
 
Salmi antaa vinkin hammaslääkäripelkoon: mitä kovempi se on, sitä useammin hammaslääkärin luona kannattaa käydä.
 
- Helppoja ja kivoja käyntejä tulee näin enemmän. Jos hakeutuu hoitoon vasta kovissa kivuissa, niin toimenpiteetkin tuntuvat ikävämmiltä, Pasi Salmi huomauttaa.
 

Viewing all articles
Browse latest Browse all 557

Trending Articles