Hämeenlinnassa ostovoiman siirtymä alueen ulkopuolelle on tuoteryhmien painotettuna keskiarvona noin 50 miljoonaa € eli 12,3 % ostovoimasta. Hämeenlinnan kaupungin alueella asuvan väestön ostovoimaksi lasketaan 403 515 311 euroa.
Hämeenlinnan ostovoiman siirtymästä ostot internetistä ovat noin 22 miljoonaa ja siirtymä muille alueille noin 28 miljoonaa euroa.
Hattulassa ostovoiman siirtymä alueen ulkopuolelle on noin 38 miljoonaa euroa eli peräti kaksi kolmasosaa ostovoimasta valuu kunnan ulkopuolelle. Hattulan siirtymästä ostot Hämeenlinnasta on noin 31 miljoonaa ja siirtymä muille alueille noin 7 miljoonaa euroa.
Luvut tulevat esille Kehittämiskeskus Oy Hämeen tilaamasta selvityksestä, jonka teki jyväskyläläinen Tietoykkönen haastattelemalla 400 Hämeenlinnan ja Hattulan asukasta kuntien asukaslukujen suhteessa.
Tällä tutkimuksella ei selvitetty lainkaan sitä, kuinka paljon alueelle virtaa rahaa muilta paikkakunnilta esimerkiksi kesäasukkaiden myötä.
Hämeenlinnalaiset hakevat toisilta paikkakunnilta lähinnä asusteita, kenkiä ja huonekaluja. Ostosuuntina ovat Tampere ja pääkaupunkiseutu, mutta esimerkiksi Lempäälän Ideapark ja Riihimäki-Hyvinkää alue ei vedä.
Asiointi Hämeenlinnan liikkeissä on viimeisen vuoden aikana hieman vähentynyt.
– Viiden vuoden kasvuodotukset Hämeenlinnan kaupassa ovat kymmenen prosentin tasolla, Lasse Luoma Tietoykkösestä kertoo kyselyyn vastanneiden asukkaiden arvioiden pohjalta tehdyssä ennakoinnissa.
Löytyy paljon hyvääkin
Tyytyväisimpiä oltiin apteekki- ja terveystarvikkeisiin. Seuraavaksi tyytyväisimpiä oltiin elintarvikkeisiin, parturi- ja kampaamopalveluihin, kodin viihde-elektroniikkaan, silmälasi- ja optikkoalan tuotteisiin sekä kelloihin, koruihin ja kultasepän tuotteisiin.
Tyytymättömimpiä oltiin puolestaan jalkineisiin sekä miesten ja naisten vaatteisiin.
Erikoisliikkeiden tarjontaan liittyvät toiveet ovat yleisimpiä. Erilaisiin harrasteisiin liittyviä liikkeitä, kuten tietokoneisiin ja tietotekniikkaan, urheiluvälineisiin liittyviä liikkeitä toivotaan paljon.
Sekä viikko- että kuukausitasolla eniten kauppa-alueista asiointia kerää Hämeenlinnan Tiiriön alue. Hämeenlinnan ja Hattulan väestöstä kaksi kolmesta (66 %) asioi alueella viikoittain ja yli neljä viidestä (88 %) kuukausittain. Seuraavaksi eniten asioidaan Hämeenlinnan keskustassa.
– Kaupan tilajärjestelyt Hämeenlinnan keskustassa antavat avaavat mahdollisuuksia uusien yritysten siirtymiseen Hämeenlinnaan, yritysasiamies Jukka Pettersson Kehkestä arvioi.
Toiveiden tynnyri
Eniten ollaan selkeästi huolissaan kaupunkikeskustan elinvoimaisuudesta ja tulevaisuudesta. Suurin osa avoimista kehityskommenteista koskee keskustan aluetta.
Keskustan alueen erikoistavaraliikkeiden, kahviloiden ja ravintoloiden osalta toivotaan laajasti pidempiä aukioloaikoja. Myös uusia erikoistavaraliikkeitä toivotaan nimenomaan keskustaan.
Pysäköintiin ja liikennejärjestelyihin liittyviä kehitysehdotuksia tuli vastaajilta runsaasti. Toivotaan ilmaista pysäköintiä ja enemmän pysäköintipaikkoja keskustan alueelle. Myös keskustan elävöittäminen ja elinvoimaisuuden parantaminen ovat paljon esillä.
Osa vastaajista pelkää moottoritien katteen näivettävän keskustaa edelleen, mutta sen myös odotetaan tuova uusia mahdollisuuksia.