Ensi kaudeksi KHL:ään suuntaavan Jokereiden farmiseuraksi on veikkailtu asiantuntijapiireissä HPK:ta.
– En ole ollut sellaisissa palavereissa mukana. Jos joskus tulee konkreettista asiaa, on istuttava alas ja tutkittava faktat. Koskaan ei kannata sanoa ei ennen kuin asia on tutkittu ja kaikki kivet on käännetty, myös HPK:n hallitukseen kuuluva seuran pelaajakoordinaattori Janne Laukkanen toteaa.
HPK:n pelaajakoordinaattori Janne Laukkanen sanoo, että liigajoukkueen kannalta olisi loistojuttu, jos farmijoukkue olisi lähituntumassa – vaikkapa Hämeenlinnassa.
HPK:n tilanne on tällä kaudella edellisvuosia sikäli parempi, että sen farmiseurana on Savonlinnan SaPKo. HPK:lla ei ollut muutamaan vuoteen lainkaan yhtä yhteistyöseuraa. Silloin ilman peliaikaa jääviä pelaajia piti ripotella eri paikkakunnille.
– Yhteistyö SaPKon kanssa on helpottanut tilannetta, koska pelaajia on pystytty siirtämään edestakaisin helpolla tavalla. Yhteistyön hyvä puoli on siinä, että ei ole tarvinnut muuta kuin ilmoittaa.
– Koko farmin idea on siinä, että pelaajat saavat hyvin peliaikaa, pystyvät kehittymään ja saavat sieltä vauhtia, jos eivät ole liigasta juuri sillä hetkellä saamassa, Laukkanen sanoo.
Välimatka on pieni ongelma
Yhteistyössä SaPKon kanssa huonona puolena on etäisyys – välimatkaa on yli 300 km.
– Kieltämättä se on pitkä matka nopeisiin siirtymisiin. Varmaan se on rankaa pelaajille. Katsotaan, miten jatkossa jatketaan hommaa.
Esimerkiksi kauden Kerhon kakkossentterinä aloittanut Robert Leino ajoi viime viikolla omalla autollaan Vantaalle SaPKon vieraspeliin. Yhden osuman tehnyt Leino suuntasi pelin jälkeen auton nokan kohti Savonlinnaa yötä myöden.
Tapparan valmentaja Jukka Rautakorpi on painottanut, että hänen joukkueessaan ei ole ketään poppariosastolla syömässä popcornia vaan ne, jotka eivät sillä hetkellä pelaa liigaa, siirtyvät Lempäälän Kisaan pelaamaan Mestistä.
HPK:stakin tuttu, NHL-tason vahti Andy Chiodo piipahti LeKissä torjumassa voiton. Kolme päivää myöhemmin hän torjui liigassa Tapparalle nollapelin.
– Tampereen joukkueilla on ihanteellinen tilanne, koska pelaajia ei tarvitse kauaksi laittaa ja pelaajia on helppo vaihtaa. Meillä ei ole tässä lähellä yhtään seuraa, jonka kanssa olisimme pystyneet tekemään yhteistyösopimuksen, Laukkanen sanoo.
Pitkäjänteistä yhteistyötä
Myös JYP ja JTP Akatemia ovat tehneet toimivaa yhteistyötä viime vuosina. TPS ja Kiekko-67 puolestaan hyödynsivät farmikuviota mainiosti 1990-luvulla.
– Ihan varmasti JYPin kuvio on ollut urheilullisesti hyvä. Se tuo jatkuvuutta. Pelaajien määrä luo turvaa ja tulevaisuutta isossa kuvassa.
Jos vain urheilullisesti ajatellaan, miltä kuulostaisi Hämeenlinnassa toimiva, Mestiksessä pelaava farmijoukkue?
– Jos sellainen mahdollisuus olisi ja vain idealla leikitään, se olisi hieno asia. Molemmat joukkueet pystyisivät olemaan tässä saman katon alla kuten vaikkapa JYPillä on toimittu. Jos sellaisen kuvion pystyisi rakentamaan, se olisi urheilullisesti loistojuttu, Laukkanen arvioi.
– Siihen ei varmaan ihan hetkessä päästä. En tiedä, mikä sen kiinnostavuus Hämeenlinnassa olisi. Jos Forssassa olisi joukkue Mestiksessä, sekin voisi olla hyvä vaihtoehto.
Vain harvat pelaajat nousevat suoraan liigatasolle. Monet pelurit käyvät 2-3 vuoden tai jopa pidemmänkin pätkän hakemassa oppia Mestiksestä.
– Yhteistyö SaPKon kanssa on helpottanut pelaajatarkkailua, kun pelaajat ovat samassa paikassa. Vaikka meidän farmi on kaukana, siitä huolimatta on ollut hienoa, että tätä mahdollisuutta on voitu kokeilla. Tulevaisuus näyttää, miten jatkossa toimitaan. Projektin pitäisi olla useampivuotinen, sillä se ei välttämättä tuota vielä vuodessa mitään, Laukkanen sanoo.
PASI HONKANEN