Sirpa Pietikäinen haluaa jatkaa EU:ssa ensi toukokuun vaalien jälkeenkin. Työtuntejaan Pietikäinen ei laske, onhan kyseessä elämäntapa.
Sirpa Pietikäisen pöydälle levittyvän ruokakassin sisältö on melko tavanomainen, luomumerkintöjä lukuun ottamatta.
– Haaveilen ruokakirjasta, jossa esittelisin 365 reseptiä ja näyttäisin, että hyvää ja terveellistä ruokaa on mahdollista valmistaa noin euron annoshintaan, Kaupunkiuutisten kokkauskutsuun myöntävästi vastannut Pietikäinen sanoo.
Ensi kevään EU-vaaleissa mukana oleva meppi tunnustautuu intohimoiseksi kokiksi.
Intohimonaan Pietikäinen pitää myös työtään, jossa hän muun muassa luotsaa eri puolueista ja eri maiden edustajista koostuvaa ruokaryhmää.
– Perustamani ryhmä on epävirallinen. Mietimme ruokaan liittyviä asioita kaikista aspekteista. Esimerkiksi eläinkuljetuksissa on edelleen ongelmia ja maanviljelijöiden luomuun siirtymistukiaikaa pitäisi pidentää.
Mepin keittiössä on riisi pannassa
Kun Pietikäinen valmistaa esimerkkiateriaansa, hän perustelee jokaisen valintansa.
Pian selviää, miksi hän ei käytä riisiä ja pitää sitä ympäristöongelmien aiheuttajana. Ensin eurokokki kuullottaa kuitenkin ohran.
– En ole keksinyt vielä yhtään ruokaa, jossa riisiä ei voisi korvata ohralla. Ohratossa ei normaalisti paisteta jyviä ensin, mutta minä tykkään, että maku irtoaa parhaiten näin.
Pietikäisen päässä oleva laskukone raksuttaa sekin samalla.
– Luomuohran annoshinnaksi tulee noin 50 senttiä. Riisi taas ei kuulu eettiseen, ekologiseen ja terveelliseen ruokavalioon siksikään, että se kuormittaa ympäristöä.
– Ulkomainen sijoittaja saattaa ostaa Afrikasta Uudenmaan läänin kokoisen alueen riisipelloksi, ja vahvoilla lannoitteilla ja torjunta-aineilla pilataan niin alueen järvi kuin maaperäkin. Afrikasta riisi myydään Kiinaan, josta huonon ravintoarvon omaava tuote jatkaa ympäristöä kuormittavaa matkaansa edelleen.
Kokkausta pakastimeen
Pietikäinen ei käytä puolivalmisteita. Äitinsä omaishoitajana toimiva meppi kokkaa sen sijaan äidilleen ruokaa pakastimeenkin samoin kuin valmistaa illalliset itselleen Brysselissä.
– En halua leikkiä aina master chefiä. Teen itselleni monesti juuri tätä ohrattoa. Koen, että ruoanlaittohetkeni ovat samalla tilaisuuksia hallita omaa elämääni ja tehdä valintoja toisin kuin vaikkapa työhön liittyvillä eduslounailla.
Pietikäinen miettii, että EU-alueella voisi olla hyvä saada myös hiilihydraattimerkinnät tuotteisiin - ja sokerin määrää tuotteissa voisi olla hyvä rajoittaa.
– Toisaalta – esimerkiksi ikäihmiset saavat useissa palvelupaikoissa liian vähän proteiineja, mikä heikentää lihaksia ja vaikuttaa sitä kautta kansantalouteenkin.
Luontolinjaa ei enää kyseenalaisteta
Suomalaista luontoa voitaisiin hyödyntää ruoantuotannossa laajemmin.
– Minusta on suuri suru, että esimerkiksi särkeä pidetään roskakalana! Jo isoäitini teki todella hyvää särkiruukkua!
Kone Oyj:n hallituksessakin istuva kauppatieteilijä ei ole kuitenkaan yhden asian nainen. Pietikäistä ei syytetä enää viherpiperryksestä, kuten kansanedustajakautensa alkuaikoina.
– Kuka haluaisi hävittää elämänedellytykset lapsilta? Vaikka olisi kuinka poroporvari? Pietikäinen vastaa kysymykseen, kuinka hänen linjaansa suhtaudutaan nykyisin.
Hämäläismeppi kannattaa taloudellista kasvua, mutta ei hinnalla millä hyvänsä.
– Kasvu ei saa olla tyhmää, liikaa per henkilö luontoa kuluttavaa.
– Taloudesta tiedämme jo, että hukka perii ylivelkaantuneen. Nyt EU:ssa on kuitenkin taas perusta, mitä ei ollut ennen tätä viisi vuotta jatkunutta revohkaa eli aikaa, jolloin emme yhdessä valvoneet maita ja pankkeja.
Nettipalveluita ja biokaasua busseihin
Toukokuussa oman kannatuksensa mittauttava Pietikäinen näkee valoa Suomen taloustilanteessa.
– Muutoksessa on rankkaa myös tämä vaihe, kun on jouduttu luopumaan, mutta ei nähdä vielä tulevaa. Itse uskon, että varsinkin ympäristöbisnes tulee viemään Suomea eteenpäin. Se on teknologian osa-alue, joka vaatii osaamista ja jota ei voi tehdä halvalle.
Suomalaiselle maataloudelle Pietikäinen toivoo lisää tukea myös oman maan julkisten hankintojen muodossa. Terveydenhuoltopuolella hän puhuu mielellään pilvipalveluista.
– Jos voimistaisimme kotisairaanhoitoa ja nettiyhteyttä omalääkäriin, välttyisimme potilaiden turhalta juoksuttamiselta, eikä meidän tarvitsisi maksaa niin paljon seinistä.
Hän toivoo myös muun muassa biokaasulla toimivaa kaupunkiliikennettä.
Työnsä takia viikoittain lentävä Pietikäinen ei hingu matkoille lomillaan.
– Minulle – ja siipalleni – on juhlaa, jos saamme pitää sunnuntait kotipäivinä. Luen valtavasti, yli sata kirjaa vuodessa, enkä kaipaa Hämeenlinnan toria pidemmille pyrähdyksille lomillani.