Hämeenlinnan kaupunki korvaa ”vaippakulut”, jos hakemuksen täyttää ensin netissä, tulostaa ja toimittaa sitten postitse perille. Asiaan täytyy tietysti ensin perehtyä netissä. Monimutkaista.
Reseptin saa nyt sähköisenä apteekkiin, tuntukausien odottamisen jälkeen. Odotan lapseni seuraavaa korvatulehdusta innolla...
Jyväskylän yliopisto ja Niilo Mäki Instituutti ovat yhdessä kehittäneet verkkopelin, joka kohentaa lasten lukutaitoa. Peli on alun perin kehitetty lukihäiriön ehkäisyyn. Suomessa verkkopeli on auttanut jo 200 000:ta lasta lukemaan oppimisessa. Nyt peli on saavuttanut suosiota myös ulkomailla. Maksuton Ekapeli - ulkomailla GraphoGame - toimii kännyköillä ja tablettitietokoneilla, joten sitä olisi mahdollista pelata esimerkiksi nettikahviloissa. Kenian valtio (!) aikoo jakaa kaikille oppilaille tabletin, johon peli on tallennettu. Siinä esimerkkiä köyhälle Suomelle...
Pikkuhiljaa palvelut siirtyvät verkkoon, niin meillä kuin muuallakin. Asioiden on ajateltu helpottuvan sähköistämisen myötä, mutta tässä vaiheessa vaikuttaa pikemminkin siltä, että asiat vain monimutkaistuvat. Pian kukaan ei tule enää toimeen ilman jonkin sortin laitetta, jossa on nettiyhteys. Kohta kai lasten lukemaan oppiminenkin tapahtuu verkon kautta. Samalla isoveli voi valvoa kansalaisia entistä tarkemmin. Kaikesta jää jälki.
Netti siis luo mahdollisuuksia, mutta siihen sisältyy myös uhkia. Kuten viime aikojen uutisista on ilmennyt, tietosuojassa on kanjonin kokoisia aukkoja. Yhdysvallat on vakoillut niin vihollisiaan kuin liittolaisiaankin, sekä valtioiden johtoa että tavallisia ihmisiä.
Juuri kun olemme oppineet käyttämään pilvipalveluita, ilmenee, että ne eivät olekaan turvallisia. Viimeaikojen tietoturvapaljastusten valossa ajatus esimerkiksi potilastietojen kokoamisesta yhteen sähköiseen järjestelmään tuntuu jotensakin huolestuttavalta. Ja kun kaikki on sähköistetty, olemme järjestelmästä riippuvaisia.
Verkko on haavoittuva myös fyysisesti: maanjäristys, taifuuni tai muu luonnonmullistus katkaisee nettiyhteydet alta aikayksikön. Lisäksi sähköisen järjestelmän käyttöhän... vie sähköä.
Lapseni päiväkodissa vietetään teemaviikkoja, joiden teemana ovat kirjat ja tarinat. Jokainen lapsi voi viedä päiväkotiin mieleisensä kirjan, joihin sitten koko ryhmä tutustuu yhdessä. Tuossa isässä kiinnostus kirjoihin ja lukemiseen on helppo herättää. Vastaavasti myös kiinnostus tietokonepeleihin...
Itse tykkään ihan niistä oikeista, painomusteen ja paperintuoksuisista kirjoista. Olisivatko kirja, kynä ja vihko silti vielä ihan käyttökelpoisia? Tai verkkopelin sijasta opettaja, joka opettaa lukemaan. Myös lääkereseptit olisi kiva saada käteen, jotta niitä ei tarvitsisi tuntikausia odotella.
Mitä valtionsalaisuuksiin tulee, vaikuttaa siltä, että jos valtio haluaa pitää tietonsa salaisena, kannattaa sen säilyttää asiakirjojaan sähköisten versioiden asemesta ihan paperisena.