Quantcast
Channel: Kaupunkiuutiset
Viewing all articles
Browse latest Browse all 557

Pienkasvattajan ei kannata laskea tekevänsä tiliä varsomisella

$
0
0
Jani Rantasen mukaan pienkasvattajalla usko saa olla mieluusti kympin luokkaa, mutta matematiikka on nelosen tasoa. Kuva: Juhani Karvonen
Kimppaomistus on raviharrastajalle edullinen ja helppo tapa päästä kiinni omaan hevoseen. Harrastaja saattaa saada kimppaomistuksesta myös taloudellista hyötyä, mutta sen varaan ei hänen elämäänsä kannata laskea. Yleinen talouden epävarmuus on vähentänyt viime vuosina paitsi syntyvien varsojen määrää, mutta myös halukkuutta lähteä mukaan hevoskimppaan.
 
Janakkalalainen Jani Rantanen ryhtyi ravihevosten pienkasvattajaksi kolmisen vuotta sitten. Jo sitä ennen hän oli ollut kimppaomistajana muutamassa kilpahevosessa. Viime vuonna hän kurssitti itsensä myös Suomen Hippoksen sekä Suomen Hevosenomistajien keskusliitto ry:n suosittelemaksi laatukimpanvetäjäksi.
 
Rantanen on joko täys- tai osaomistajana kymmenkunnassa hevosessa. Kaksi tammaa ja kaksi tänä kesänä syntynyttä varsaa ovat täysin omia. Varsoista on jatkossa tarkoitus valmentaa kimppahevosia. Rantasella on omistushevosia valmennuksessa Kirkkonummella, Turussa ja Lahdessa. Siitostammat sen sijaan majailevat Mäntässä ja Janakkalassa. 
 
- Pienkasvattajana myyn tammoistani syntyneistä varsoista osuuksia. Jaan hevosen yleensä 10–15 kimppaosuuteen. Tällöin osuuden hinta pysyy järkevänä ostajalle, eikä kuukausivastikekaan koidu kenellekään ylipääsemättömän suureksi. Hevosenhan pystyy periaatteessa ostamaan kuka tahansa, mutta sen ylläpito yleisesti yllättää kalleudellaan.
 
Rantanen pitää kimppaomistajuuden juttuna juuri kustannusten jakaantumista, mikä tarjoaa tilaisuuden olla mukana raviurheilussa melko edullisin kustannuksin.
 
- Mikä hienointa, hyvässä kimpassa pystytään jakamaan ilot ja surutkin porukan kesken. Toivon omalta osaltani saavani tällä tavoin uusia harrastajia mukaan raviurheiluun.
 
Harrastuksella ei tehdä rahaa
 
Rantasen mukaan pienkasvattajalla usko saa olla mieluusti kympin luokkaa, mutta matematiikka voi olla nelosen tasoa.
 
- Usko siihen, että varsa juoksisi joskus tulevaisuudessa rahaa, on jokaisella tietenkin vahva.
 
Harrastuksen kannattavuus on kuitenkin juuri viime vuosina laskenut. Palkintorahoja on vähennetty, mutta kulut ovat vastaavasti nousseet. Kasvattaja saa olla onnellinen, jos hän pääsee omilleen. 
 
Varsojen hinnat vaihtelevat suuresti. Hintaan vaikuttavina tekijöinä ovat tietenkin varsan vanhemmat.
 
- Olen laskenut, että riippuen varsamaksusta varsasta täytyisi saada 5 000–10 000 euroa, mikäli myyjä haluaisi päästä omilleen. Pelkästään varsamaksu saattaa joillakin isäoreilla olla yli 20 000 euroa. Sen päälle on laskettava muun muassa eläinlääkäri- ja ylläpitokuluja, mitkä nostavat varsan hintaa huimasti.
 
Varsan ylläpito maksaa 350–600 euroa kuukaudessa tallista riippuen. Ammattivalmentajalle varsa viedään yleisesti noin kaksivuotiaana ja tällöin kuukausimaksu nousee noin 700–1200 euroon.
 
- Omissa kimpoissani keräämme tuohon hoitomaksun päälle vielä 20 euroa per osakas ns. ylimääräistä rahaa, jolla voimme hoitaa esimerkiksi ikäluokkakilpailujen maksuja, vakuutuksia ja eläinlääkärikuluja. Näin ollen kuukausimaksu on maksimissaan 120–140 euroa.
 

Viewing all articles
Browse latest Browse all 557

Trending Articles