Talouden taantuman kosketus tuntuu leirintäalueilla vähentyneiden matkailuautojen määrissä.
– Niitä on näkynyt viime kesää vähemmän, vaikka kelit ovat olleet paremmat, Aulangon Kievarin leirintäalueyrittäjät Heikki Alutoin ja Tuija Tunturi kertovat.
Juuri minilomalta palannut kaksikko selventää, että tilanne on sama koko maassa. Karavaanareita eli kaikkien kavereita näkee yhä vähemmän liikenteessä.
– Eipä niitä ollut eräänä päivänä edes Puuhamaan parkkipaikalla, jossa nökötti vain viisi asuntoautoa, kun parhaimmillaan niitä voi olla sata.
Aulangolla ja Viralassa on tänä kesänä käynyt karavaanareita yhteensä saman verran, kuin mitä Aulanko veti yksinään esimerkiksi viime kesänä.
– Matkailuauton ylläpito käy lompakon päälle. Jostain on tingittävä, Alutoin arvioi.
Sen sijaan telttailun suosio on tänä kesänä noussut mökkivuokrauksen rinnalla.
– Telttailu on edullisinta matkailua, ja käy jo seikkailustakin.
Matkailukausi alkoi varhain
Normaalisti elokuu on ulkomaisten matkailijoiden kuukausi. Ensimmäinen turistirysäys saapui Aulangolle kuitenkin jo toukokuussa, kuukautta ennen ”virallisen” lomakauden alkamista.
– Kelit olivat niin hyvät, että meinasimme olla purjeessa matkailijoiden kanssa. Tarkoituksena oli laittaa kylät kesäkuntoon, eivätkä kesätyöntekijät olleet vielä aloittaneet.
Toukokuussa saapui ranskalaisia suhteellisen paljon, mutta suurin osa ulkomaisista turisteista tulee Ruotsista ja Saksasta. Heitä näkee vaunu- ja telttamajoituksin enemmän Aulangolla.
– Heidän osuus kaikista lomailijoista on korkeintaan 10 prosenttia. Venäläisiä taas ei paljon tule yksittäisiä matkailijoita lukuun ottamatta. Yleensä he hakevat lomalta luksusta.
Valtaosa Aulangon ja Viralan leirintäalueiden asiakkaista on luonnon rauhaa hakevia matkustajia ja Puuhamaakävijöitä eli lapsiperheitä. Viralassa on ainoastaan karavaani- ja telttapaikkoja, kun taas Aulangolla tarjontaa löytyy vaatimattomista reppumökeistä mukavuuksilla varustettuihin yösijoihin.
– Parikymppisiä käy yllättävän vähän. Emme tosin vuokraa mökkiä alle 18-vuotiaalle huonojen kokemuksien takia. Toisaalta leirintäalueemme eivät ole mitään biletyspaikkoja.
Pidempään talvikäyttöön
Koulujen käynnistyessä uudelleen leirintäalue alkaa siirtyä pikkuhiljaa talviteloille.
– Auttaisi huomattavasti matkailualaa, jos koulut alkaisivat vasta kahta viikkoa myöhemmin. Pidämme leirintäaluetta auki yöpakkasiin saakka.
Alueiden 60 mökistä 10 pystyisi pitämään käytössä läpi talven.
– Tulevana talvena vuokraamme niitä lähinnä pidempään käyttöön eli vähintään viikoksi. Myös Lindgrenin huvilan majoitustilat ovat vuokrattavissa. Ravintola on auki kesällä, mutta talvella tilauskäytössä.
Tienviitat puhuttavat
Aulangon leirintäalueen tienviittojen puuttuminen on herättänyt keskustelua niin kaupungin, kievarin yrittäjien kuin asiakkaidenkin kesken.
– Olemme taistelleet niistä jo kahdeksan vuotta. Kun tienviittoja ei ole, turisti ei meille löydä. Kaikki eivät omista navigaattoria.
Alutoinin mukaan kaupungin virkamiehillä on käsitys, että Aulanko olisi hyvin viitoitettu.
– No ei ole. Paljon olemme saaneet palautetta, kun ei löydy. Jos me menetämme muutaman kympin asiakkaan ajaessa kaupungin ohi, kaupunki menettää siinä keskimäärin satasen.
Muutama vuosi sitten kaupunki pystytti Aulangon lomakylän tuntumaan kolme opastetta.
– Nyt Ely-keskukselta on saatu vaatimus uhkasakon nojalla, että viitat on otettava pois. Saa nähdä, kenelle se jää maksettavaksi.
Tunturin mukaan kyse ei olisi isosta asiasta.
– Maksimissaan 4–5 kylttiä kolmostielle ja kymppitielle sekä Viipurintien ja Aulangontien risteykseen.
– Muuten asiat ovat sujuneet erittäin hyvin kaupungin kanssa, kaksikko vakuuttaa.