Quantcast
Channel: Kaupunkiuutiset
Viewing all 557 articles
Browse latest View live

Inspiroidu! -messuilla on yhdessä tekemisen meininkiä

$
0
0
Varpu Talvirinne (vas.) ja Hanna Väinölä toivovat huhtikuun messuista rentoa ja tunnelmallista tapahtumaa, jonne on mukava piipahtaa ystävien kanssa tutkailemaan kevään uusia trendejä. Kuva: AP Sarjanto

 

Wetterhoffin talossa on huhtikuussa luvassa klubihenkinen ilta uusien tuulahdusten ja tuotteiden parissa. Hämeenlinnan Seudun Yrittäjänaiset ry järjestää muotia, sisustusta ja kauneutta tulvivan tapahtuman, jossa esitellään kevään trendejä ja palveluja. 
 
- Halusimme tuoda yhdistyksen jäsenien tuotteita ja palveluja enemmän näkyville mukavalla tapahtumalla, järjestäjiin kuuluva Varpu Talvirinne kertoo.
 
- Lähdimme liikkeelle pienimuotoisesta yhden illan jutusta, josta toivottavasti tulee jokakeväinen perinne.
 
Yrittäjänaisten Keskusliitto ry on valtakunnallinen etujärjestö, joka ajaa yrittäjänaisten taloudellisia ja yhteiskunnallisia etuja. Vuonna 1987 perustetussa Hämeenlinnan seudun paikallisyhdistyksessä on noin 200 jäsentä ja se järjestää muun muassa koulutuksia, vapaa-ajan toimintaa ja yleisötapahtumia. Tavoitteena on kehittää ja tukea alueen naisyrittäjyyttä ja naisten yhteistyötä.
 
Pop up -näytöksiä
 
Järjestäjien ajatuksena on ollut luoda Inspiroidu! -messuille tavallista rennompi ilme ja tunnelma. 
 
- Messut saattaa olla jopa ehkä vähän väärä sana, sillä tapahtuma on enemmänkin klubihenkinen, Rento Designin yrittäjä Hanna Väinölä arvelee.
 
- Mukana on esimerkiksi Mimosa-baari, jossa voi kaikessa rauhassa oleskella, nauttia herkullisia hedelmädrinksuja ja lueskella vaikkapa muotilehtiä. 
 
Illan aikana järjestetään pop up -tyyliin kauneus- ja muotinäytöksiä ja erilaisten tuotteiden esittelyjä. Messuilla on myös tarjouksia ja arpajaiset, joiden pääpalkintoina on lahjakortteja kauneushoitolaan.
 
- Yritämme tehdä tapahtuman, jonne on kiva piipahtaa kavereiden kanssa ja tulla juttelemaan kevään uusista trendeistä ja väreistä, Väinölä sanoo.
 
- Yleisön ja näytteilleasettajien välillä ei tarvitse olla kynnystä, vaan ilta voi olla enemmänkin mukavaa yhdessäoloa ja yhdessä tekemisen meininkiä.
 
Äijäparkki Hoffissa
 
Vaikka Wetterhoffin toinen kerros tuleekin tulvimaan naisenergiaa, ei inspiraatioiltaa ole tarkoitettu pelkästään kauniimmalle sukupuolelle.
 
- Miehetkin ovat tervetulleita ja kyllä heillekin varmasti löytyy messuilta yhtä sun toista mielenkiintoista, yrittäjänaiset vakuuttavat.
 
- Kaiken varalta tapahtumalla on kuitenkin epävirallinen äijäparkki Café Hoffissa.
 
Tapahtumassa ovat mukana Rento Design, Sisustus Home, Alusasuliike Siro, Optikkoliike Mamas & Papas, Kauneushoitola Inkeri Valtonen, Kauneuspiste Linnan Neito, Kookenkä, Ladylike, Liisa Sauso Oy, Askartelulehti, Forever kuntoklubi, Powerhouse Annu, Kiinteistömaailma, Tmi Riitta Yräys-Jussila, Artemis City Spa, Parolan rottinki, Punainen pensseli, Kopiotalo, Forever Aloe Vera, Café Hoffi, Friendtex, Peltola Golf ja Pro Nails.
 
Inspiroidu! -messut to 11.4. klo 16-21 Wetterhoffin talossa (Palokunnank. 9). Vapaa pääsy.

Nostalgiamoukari iskee uudestaan

$
0
0

 

Ennen tv-pelit olivat pelejä, eikä mitään virtuaalitodellisuutta.
 
Youtubea katsellessa nostalgiamoukari iskee hampaat kurkkuun niin että helisee. Ainakin pala sinne nousee, kun ryhtyy herkistelemään lapsuuden muistoja. Ajalta, kun tv-pelit olivat vielä rehellisiä pelejä, eikä mitään virtuaalitodellisuutta. 
 
Kultaisella 1980-luvulla ilmestynyt Commodore 64 oli todellinen pelikone. Ei siis mikään pölykone, joka kuvaa osuvasti olohuoneessamme majailevan pleikkarikolmosen tämän hetkistä tilaa. Kasarivekarat siis pelasivat pelejä, joissa ei ollut mitään realistista. Nykylapset vaipuisivat koomaan pelkästä kulttuurishokista nähdessään 64:n palikkamaisen grafiikan, jonka fiilis on suoraan verrattavissa virttyneeseen kolmannen kerran kopion kopiosta nauhoitettuun vhs-elokuvaan.
 
Nykyään, kun silmiä hivelevä peli pamahtaa ruutuun alta aikayksikön, minun lapsuudessani sen tapahtumista odoteltiin sanan varsinaisessa merkityksessä. Muuhun ei oltu totuttu. Aina joku voi tietysti pistää paremmaksi. Isäni vetäisi melko varmasti ässän hihasta, että hänen nuoruudessaan pelattiin kymmentä tikkua laudalla ja leikittiin tuntureilla Tarzania niin että metsäkin raikasi. Sama mies toppuutteli peli-intoani kertomalla, ettei videopelejä tahkoavasta vidiootista ole pitkä matka idioottiin eli suomeksi rajansa kaikella. 
 
Takaisin asiaan. Commodore 64 oli siis aikaa ennen ensimmäistä 8-bittistä Nintendoa. Kuusnepan c-kasetteja pyörittävä asema oli okei, paitsi jos sen äänipäät olivat sekaisin. Niitä pääsi värkkäämään pienellä ruuvimeisselillä. Tosin oikean asetuksen löytäminen oli kaukana hermolevosta ja aikaa vievää puuhaa. Silloin pelitkin kopioitiin ghettoblasterin tupladekissä.
 
Piratismin iloa joutui kuuntelemaan kajareiden paahtaessa särinän sekaista morsetusta. Mitä lie piiloviestejä olisikaan paljastunut takaperin kuunneltuna?
 
Pelin alkamista odoteltiin henkeä pidätellen ja silmiä räpäyttämättä, hikoilevat kädet tiukasti kiinni väkevää fallosta muistuttavassa peliohjaimessa, joystickissä eli zoikkarissa. Huonolla menestyksellä hupi oli ohi alle minuutissa, ja lataaminen alkoi uudelleen. Nopeammin pelaamisen makuun pääsi lerppuasemalla, joka raksutti iloisesti reilun viiden tuuman levykkeitä. Pelin lataamisaikakin lyhentyi, niin no, minuutteihin. 
 
Kaivoimme velipoikieni kanssa vuosituhannen alussa puolivainaan kuusnepan esiin varaston kätköistä. Johtohelvetin selvittämisen ja kaikkien kytkentöjen jälkeen naksautimme virtanapin pohjaan. Jännitys tiivistyi. Kaksi vuosikymmentä raksuttaneen jyrän viimeinen henki katosi keskusyksikön syövereistä savuna ilmaan, mutta muistot eivät.
 

Myyn jalanjäljillä

$
0
0

 

- Ajatella, että ne jaksavat olla noin kiukkuisia, ihailee pikku Myy kirjassa Muumipappa ja meri. Aito tunteiden näyttäminen on ihailtavaa, olivat tunteet sitten hyviä tai huonoja, hilpeitä tai raivokkaita. Pikku Myy on sankarini, sanoa täräyttää miten asiat ovat. Oikea elämä kaipaisi enemmän Myyn sielunsisaria, vaikka Myy nyt satuhahmo sattuukin olemaan.
 
Itselläni on kyllä tapana liiankin usein päräytellä ilmoille totuuksia, oli se sitten sopivaa tai ei. Aina siitä ei saa kiitosta. Mutta maailmassa on niin paljon turhaa lässytystä ja pakkohan jonkun on se totuudentorvikin olla. Sitä kuuluisaa mitäänsanomatonta smalltalkia en juuri arvosta. Työpaikoillakin usein hymistellään ja väitetään asioiden olevan hyvin, vaikka nurkan takana kirottaisiin kuin viimeistä päivää. Epäkohdista puhuva saa hankalan ihmisen maineen herkästi. Jos näyttää avoimesti tunteensa, saa ehkä myös kylähullun maineen. Toisaalta, kylähullut ovat ihan piristävää porukkaa, kaupungissakin. 
 
Omalla kohdallani tuo temperamentti tuppaa kyllä kiehumaan toisinaan yli laidan, mutta pakko se on myöntää, että kun kunnolla päästää kiukun ulos, on paljon helpompi olla. Patoutuneet tunteet jäävät sisuksiin painavaksi möykyksi, joka saattaa sitten vuosikausien päästä purkautua ihan väärällä tavalla, väärään henkilöön. Tai sitten saattaa katkerana jäkättää itsekseen vuositolkulla.
 
Se pirtelön heittäminen julkisella paikalla tosin saattoi mennä överiksi, mutta menköön nuoruuden piikkiin. Jonkun hömppätestin mukaanhan minun olisikin kuulunut syntyä Espanjaan ja kyllähän se eteläeurooppalainen temperamentti tuntuu jotenkin läheisemmältä kuin tunteiden peittely. Toisinaan taas on kierittävä lattialla nauruhepulin kourissa. Näitä tunteiden äärilaitoja muuten kutsutaan elämäksi. Onhan sitä myös sanottu, että hullu saa olla, mutta ei tyhmä, jonka allekirjoitan.
 
Saapuva kevät on oikeasti kummallisen tunneherkkää aikaa. Valon valloittaessa maan kuuluisi kai liidellä pitkin toreja jalkapohjat metrin päässä maanpinnasta. Aina ei kuitenkaan käy niin. Yhtäkkiä häikäisevä valo saattaa saada aikaan kevätmasennuksen. Valo paljastaa roskien ja koirankakkojen lisäksi oman elämän epäkohdat. Kummallisesti kevät tuo mieleen myös vanhoja rakkauksia, kadonneita ystäviä, menneitä aikoja. Sitä huomaa olevansa äärettömän nostalgisella tuulella. 
 
Ne koirankakat tulevat muuten pilaamaan monen kevään, mutta enemmän minä kyllä mieleni pahoitan luontoon rikotuista pulloista tai pitkin toreja heitellyistä roskista. Koirankakkahan on maatuva luonnontuote, vaikka minä kissaihminen olenkin.
 

Ajatukset vievät yhä Ugandaan

$
0
0
Anna-Liisa Ventola osallistui muiden matkalaisten tavoin puuronjakoon Bujwalan koulussa Nabuyogassa. Kuva: Christopher Eritu

 

- Matka ylitti odotukset. Kokemus oli niin suuri, että sen työstämiseen menee aikaa. Tuntuu, että ajatukset palaavat sinne koko ajan, sanoo hattulalainen ravitsemusterapeutti Anna-Liisa Ventola, joka tapasi Ugandassa World Vision -kummilapsensa Jacintan.
 
Suomen World Visionin opintomatkalle Ugandaan 24.2.–6.3 osallistui 23 kummia Suomesta. Matkalaiset tutustuivat suomalaisten tukemiin kehitysohjelmiin Nabuyogassa, Kirewassa ja Busiassa.
 
- Vierailu aluekehitysohjelmien kohteissa antoi matkalle hienon sisällön. Tapasimme omat kummilapsemme, pääsimme tutustumaan kouluihin ja terveyskeskuksiin. Lisäksi tutustuimme Busian kaupungissa hankkeeseen teiniäitien hyväksi sekä slummin katulapsiorkesteriin, Ventola kertoo.
 
Hämmentävä ensitapaaminen
 
Kummit tapasivat kummilapsensa paikallisessa koulussa Nabuyogassa. Ventolan kummityttö Jacinta on 7-vuotias. Hän oli vakava ja hiljainen, ja ihmetteli hulinaa ympärillään. Mukana olivat äiti Mantziliana Awor ja 19-vuotias isosisko Sofia.
 
- Jacinta oli äärettömän ujo ja arka. Hän puhui dhopadhola-murretta, mutta onneksi Sofia osasi englantia ja toimi tulkkina.
 
Tapaaminen oli hämmentävä, eikä sitä helpottanut, että ympärille kerääntyi uteliaiden joukko, joka tuli koko ajan lähemmäksi. Jutteleminen oli mahdotonta, joten Ventola otti esiin palapelin.
 
- Kaikki tuijottivat häpeilemättä, kun opetin palapeliä. Sama tapahtui, kun otin esille jalkapallon. Ihmiset olivat valtavan uteliaita ja kiinnostuneita.
 
Ventola antoi kummilapselleen ja leikekirjan, jonka oli tehnyt itsestään ja Suomesta.
 
- Sanoin Jacintalle, että hän voi tutustua siihen rauhassa kotonaan. Kannustin häntä opettelemaan englantia ja kirjoittamaan edelleen.
 
Tärkeä kouluruokailu
 
Periaatteessa Ugandassa valtio järjestää koulunkäynnin, terveydenhuollon ja lastensuojelun. Käytännössä kansalaisten tulee vaatia lainsäädännön velvoitteiden toteuttamista.
 
Uganda on luonnonrikas maa, mutta ruoka ja ihmiset eivät kohtaa. Maassa on suuria sokeriruokoviljelmiä, mutta maaseudun perheillä on yleensä hyvin vähän rahaa käytettävissään perustarvikkeiden ostoon, kuten teehen, sokeriin ja saippuaan.
 
Maassa syödään papuja, maissia, banaaneja, riisiä, lihaa ja pähkinöitä.
 
- Näin myös vajaaravittuja lapsia, joiden vatsa oli pyöristynyt. Syy on liian yksipuolisessa ravinnossa, tietää ravitsemusterapeutti.
 
Kummit vierailivat myös toisessa koulussa Nabuyogassa. He osallistuivat kouluruuan jakamiseen.
 
- Jaoimme koululaisille maissivelliä 4–5 desilitraa kullekin.
 
Järjestön aluekehitysohjelman kouluruokailu on avainasemassa siinä, että lapset pysyvät koulussa koko päivän. Perheet osallistuvat ruokailun järjestämiseen toimittamalla koululle ruokaa. Koulupäivä kestää kello 8–17.
 
Aiemmin ongelmana kaikissa kouluissa oli lounaan puuttuminen. Moni lapsi lähti kesken päivän etsimään ruokaa. Tytöt saattoivat hankkia ateriansa viihdyttämällä liikemiehiä kaupungin keskustassa. Kouluruokailu on siten olennainen paitsi opiskelun, myös hivin ja teiniraskauksien ehkäisyn kannalta.
 
Yhden kätilön varassa
 
Kirewassa seurue tutustui sekä terveys- että maatalouskeskukseen. Terveyskeskuksessa yksi kätilö hoiti kuukaudessa 30–60 synnytystä. Neuvolan välineet ovat vanhanaikaiset, mutta käyttökelpoiset. Keskuksessa on kuitenkin saatu suuria muutoksia aikaan kansalaisvaikuttamisella. Asemalla oli aiemmin vain kaksi työntekijää. Myös äitiysosasto puuttui.
 
Paikalliset asukkaat lobbasivat parannuksia ja nyt keskuksessa on äitiysosasto, henkilökunnan asuntola sekä neljä työntekijää lisää.
 
- Kätilöiltä vaaditaan valtavasti taitoa. He joutuvat tekemään työtä vuorotta.
 
Kulkuyhteydet ovat huonot. Ihmiset liikkuivat kävellen, polkupyörällä tai pienmoottoripyörätakseilla. Lapsikuolleisuus on maassa suurta.
 
- Moskiittoverkot ja rintaruokinta ovat keinoja ehkäistä lapsikuolleisuutta.
 
Kylien terveystyöntekijät ovat vapaaehtoisia. He tekevät malarian ja hivin pikatestausta sekä neuvovat hyttysverkon käyttöä.
 
- Suurin kuolinsyy maassa on malaria. Kummien tuen ansiosta ihmiset saavat perusterveydenhuollon ja kylän kaikki lapset rokotetaan.
 
Koulutuksella apua
 
Järjestö tekee työtä lastensuojelun hyväksi ja lasten hyväksikäytön vastustamiseksi. Busiassa kaikkein köyhimpien lasten koulunkäyntiä tuetaan muun muassa orkesteritoiminnalla. Slummin katulapsista koottu vaskipuhallinorkesteri musisoi kolmen opettajan johdolla. Orkesteri tienaa esiintymisillään, ja lapset saavat rahaa kouluruokaan ja -vaatteisiin.
 
- Kuuden pojan akrobaattiesitys oli huima. He tekivät valtavia pyramideja ja yhteispeli oli saumatonta. Orkesteri soitti ja ihmiset tungeksivat katsomaan esitystä.
 
Esityksen päätteeksi toinen matkaseurueen miehistä esitti esiintyjille kiitokset.
 
- Viestimme oli, että me autamme, kun he sitoutuvat käymään koulua, Ventola selittää.
 
Busian teiniäitejä ja leskiä tukevalle Bakusekka Majja -yhdistykselle järjestö on ostanut ompelukoneita, mikä on mahdollistanut ompelukoulutuksen käynnistämisen. Ammatin avulla kaikkein heikoimmassa asemassa olevat, yhteisössään usein syrjityt tytöt ja naiset saivat uuden kurssin elämälleen. Ammatti antaa mahdollisuuden itsenäisyyteen.
 
- Koulutuksen olisi paljon tulijoita. Yksi tyttö kertoi, kuinka hän valmistuttuaan sai entisiltä poikaystäviltään naimatarjouksia, mutta hänpä kieltäytyi, mikä kirvoitti pakalla olleissa naisissa hersyvät naurut.
 
Naurua ja tanssia
 
Nabuyogan koululla vierailijoille oli järjestetty tervetuliaisjuhla, johon kuului paljon naurua, tanssia ja pitkiä puheita. Ihmiset ovat läsnä tässä ja nyt. Lämmintä oli 38 astetta varjossa, mutta lämpö oli pehmeää. Ihmiset kuokkivat maat ja kantoivat vettä, mutta valtaosa tyytyi oleskelemaan puiden varjossa.
 
Musiikki ja juhlat saivat ihmiset riehaantumaan.
 
- Oli kiva katsoa, kun järjestön paikalliset työntekijät tanssivat, sille oikein hurrattiin. Ihmiset iloitsevat estottomasti tanssien, soittaen ja laulaen.
 
Matkaseurue vieraili myös Ugandan kansallispuistossa. He näkivät norsuja, kirahveja, sarvikuonoja ja krokotiilejä. Ventolan mielestä matkan parasta antia oli kuitenkin nähdä aluekehitysohjelman toimivan. Paikallisten mielestä järjestö tuo toivoa tulevaisuuteen. Alueella on yhä lähes 500 lasta ilman kummia.
 
- Vakuutuin avun tärkeydestä. Koulutus on kaiken a ja o. Jos ei halua sitoutua pitkäksi ajaksi kummiuteen, voi lahjoittaa vaikka eettisen lahjan. Haluan kannustaa ihmisiä auttamaan, sillä pienikin apu voi olla korvaamatonta.
 
Järjestöllä ja yhteisöillä on keskinäinen kunnioitus toisiaan kohtaan, mikä on edellytys tuloksekkaalle kehitysyhteistyölle.
 
- Köyhyydestä huolimatta ihmiset olivat valtavan tyytyväisiä ja kiitollisia. Ehkä meidänkin Suomessa olisi osattava olla kiitollisia siitä, että elämän perusasiat ovat kunnossa.
 

"Ikinä ei aamulla voi tietää, mitä navetassa on vastassa"

$
0
0
Tupalan maitotilalla robotti on hoidellut lypsämisen jo parin vuoden ajan, mutta silti ei Anja-emännällä ole puutetta raskaista töistä. Aamu navetassa alkaa siivouksella. Kuva: AP Sarjanto

 

Asiaa kummemmin tuntematta tuntuu selvältä, että maitotilaa hoitava pariskunta on naimisissa myös elinkeinonsa kanssa. Käsitys ei ole virheellinen.
 
- Tilanhoito on oikeastaan elämäntapa eikä mikään ammatti, Anja Tupala ajattelee.
 
- Huonosti on lomia pidelty. Hommista pystyy kyllä irrottautumaan, mutta se on aina todella iso järjestelykysymys. Jos molemmat haikailevat lähtöä, tilalle pitää hankkia vähintään kaksi varahenkilöä, eikä lomituksen onnistuminen ole 100-prosenttisen varmaa.
 
Vuonna 1850-luvulla Tupalan sukuun siirtyneellä tilalla Ilmoilassa on navetassaan 150 päätä, joista lypsylehmiä on 65. Osa sonneista kasvatetaan lihakarjaksi ja osa pikkuvasikoista myydään muille tiloille kasvatukseen.
 
- Elämä on kiireistä ja raskasta, mutta myös tosi antoisaa. Yksikään päivä ei ole samanlainen.
 
- Toisaalta ei kyllä koskaan tule sellaista tunnetta, että olisi saanut pöydän lakaistua puhtaaksi. Navettaan on mentävä jouluna, juhannuksena ja vappuna.
 
Aamu navetassa
 
Robotti on hoitanut lypsämisen parin vuoden ajan Tupalan tilalla. Koneellistamisesta huolimatta navetassa piisaa emännälle hommia heti aamusta.
 
- Valvon, että kaikki lehmät käyvät lypsyllä, siivoan makuuparret, juotan ja ruokin vasikat sekä pistän ponin pihalle, Tupala luettelee.
 
- Käyn navetassa 2-3 kertaa päivässä. Robotin ansiosta minun ei enää tarvitse seisoa kuin tatti koko aamu- ja iltalypsyn aikaa ja pystyn jakamaan päivän moneen osaan.
 
Karja sairastaa hyvässä hoidossa suhteellisen vähän ja yleensä eläinlääkäri poikkeaa tilalla viiden viikon välein. 
 
- Ikinä ei aamulla voi tietää, mitä navetassa on vastassa, Tupala sanoo.
 
- Poikimisia on ympäri vuoden ja vasikoita kuolee välillä. Kun on yrittänyt eläintä kovasti hoitaa ja sitten käy huonosti, se ottaa raskaasti pattiin. Alussa minun oli todella vaikeaa päättää, mikä eläin lähtee teuraaksi, mutta siihen on ajan myötä turtunut.
 
Jos pipo kiristää...
 
Elämä maatilalla oli ollut Tupalalle salainen haave, joka juonsi juurensa mummolassa vietetyistä lapsuuden kesistä. 
 
- Heti kun tänne tulin, lähdin navettaan. Minulle oli päivänselvää, että alan tehdä tilan hommia.
 
- Täällä ihminen saa olla oman itsensä herra ja päivän vaihtelevuus tuo sisältöä elämään. Oma arvonsa oli silläkin, että olimme aina kotona, kun lapset olivat pieniä. Ollaan kaiket päivät naamat vastakkain isännän kanssa, mutta jos pipo alkaa kiristää, hän voi mennä metsätöihin ja minä vaikka kirpputorikierrokselle.
 
Tupalan mukaan tilanhoito on kannattavaa, vaikka työssä ei tuntipalkoille pääsekään.
 
- Maidontuotanto on Suomessa hyvissä kantimissa, jos vertaa vaikka sika- tai viljatiloihin. Robotin hankkiminen oli meille todella iso investointi, mutta nyt en minäkään ole koko ajan sidottuna lypsytouhuihin.
 
- Parhaat lypsylehmät tuottavat päivässä 55-65 kiloa maitoa ja voivat käydä neljäkin kertaa vuorokaudessa tyhjennyksellä. Lypsyyn pääsee aina kun on tarvis ja se on lehmien terveyden kannalta tärkeää.
 
Lukemista ja liikuntaa
 
Fyysisesti raskas työ kysyy hyvää kuntoa ja lihashuolto on tarpeen.
 
- Liikunnallista vastapainoa pitää olla ja silti on rampattava vähän väliä hierojalla tai fysioterapeutilla, Tupala kertoo.
 
- Jos haluan rentoutua, otan kirjan tai lehden ja painun sohvalle, vaikka huusholli olisi kuinka atomipommin jäljiltä. Ruuanlaittoon saan tuhraantumaan aikaa, koska tykkään siitä ja minulle on suorastaan henki ja elämä, että lapset saavat kunnollista kotiruokaa. 
 

Kahvaa on päästävä kääntämään heti kun sää sallii

$
0
0
Eero Puhakka odottaa kevättä ja etenkin ajokauden alkua. Kuva: Juhani Karvonen

 

Motoristille vapaus piilee siinä, että käsi pääsee kääntämään kahvaa edes hiukan, vaikkei matka olisikaan pitkä. Joskus se on sitäkin.
 
Vuosi sitten maaliskuun puolivälissä eräänä iltana Eero ja Tarja Puhakalle pälkähti päähän lähteä käymään Münchenissä poikansa luona.
 
- Moottoripyörä oli säilytyksessä Myllymäessä. Ensimmäisen kerran pyörä kaatui varaston ulkopuolella, kun jalka ei pitänyt jäisellä pihalla. Saimme pyörän ylös postinkantajan kanssa ja selvisin kadut alas, vaikken uskaltanut edes jarruttaa, naurahtaa Puhakka.
 
Lämpöasteita oli muutama ja pariskunta selvisi Turkuun.
 
- Laivaan ajoneuvoja lastannut kaveri totesi, että olette sitten kevään ensimmäiset.
 
Saksaan 1600 kilometriä yhtäsoittoa
 
Sen jälkeen Puhakat ajoivat 1600 kilometriä suoraan Müncheniin. Parin päivän lomailun jälkeen he ajoivat takaisin ja olivat keskiviikkona iltapäivällä kotona. Illalla Eero lähti yövuoroon keskussairaalaan.
 
Puhakat ovat kierrelleet toistakymmentä vuotta joka vuosi Keski-Euroopassa.
 
- Olemme useimmiten ajaneet Puolan kautta, koska Ruotsin läpi ajaminen on pitkäveteistä. Koskaan ei pyörälle tai itsellemme ole mitään sattunut. Via Balticallakin on liikennekuri parantunut. Joskus takavuosina tuntui, että välillä vastaan tuli kolmekin autoa rinnakkain.
 
Pakarat pelkkää rautaa
 
Puhakka on yksi niitä suomalaisia, jonka pakarat ovat niinsanotusti rautaa. Mies on ajanut hyväksytysti Iron but´in, jossa tulee selvittää 1000 mailia vuorokaudessa tai 3000 mailia eli 5600 kilometriä kolmessa vuorokaudessa. Tuossa 3000 mailin koitoksessa reitti kulki Hämeenlinnasta Kemiin ja Ruotsin läpi Tanskaan, Saksaan ja loppujen lopuksi Tallinnaan. Lisäksi Puhakka on ajanut kymmenkunta 1000 mailin ajoa.
 
Noita 3000 mailin reittejä on suomalaisilla motoristeilla valittavana kaksi. Itämeren kierroksen lisäksi on toinen reitti, jonka hän on ajanut Nordkapista Gibraltarille. Kaikkiaan erilaisia Iron but -ajoja on 19 erilaista. Lisätietoa löytyy www.www.ibafinland.fi.
 
Puhakalle yritys oli ikimuistoinen.
 
- Minulta kului matkaan 74 tuntia, koska juutuin Espanjan Sevillassa aamuruuhkaan vain 150 kilometriä ennen määränpäätä.
 
Iron But ei ole hätäisten hommaa. Hyväksytty suoritus edellyttää noin 80 kilometrin keskituntinopeutta tankkauspisteiden välillä. Pisin yhtäjaksoinen ajoaika on kolme tuntia.
 
- Jokainen tankkaus on suunniteltava tarkkaan ja kaikki välimatkat laskettava oikein. Jos keskituntinopeus on enemmän kuin 80 kilometriä tunnissa, ajo hylätään. Lepotauot on laskettava minuutilleen. Unenlahjojen on oltava sellaiset, että tauolla nukahtaa heti.
 
Omat rajat tunnettava
 
Harrastusta on kritisoitu sillä, että tieliikennelaki kieltää väsyneenä ajamisen. 
 
- Omasta yötyöstäni on etua, koska rytmitykseni on erilainen kuin päivätyöläisellä. Omat rajat on tunnettava. Jos alkaa väsyttää liikaa, on nukuttava. Piristeitä en käytä lainkaan.
 
Kaikesta etukäteissuunnittelusta huolimatta yllätyksiin on aina varauduttava.
 
- Itämeren kierroksella karkea asfaltti söi pyörän takarengasta niin paljon, että rengas oli vaihdettava. Suunniteltu viiden tunnin nukkuma-aika kutistui pariin tuntiin.
 
Puhakka tutkii säätilat ennen jokaista Iron but-reissuaan. 
 
- Jos sataa, ajaminen on raskasta eikä matkaan kannata lähteä. Kun kaikki on kohdallaan, on matkaan pystyttävä lähtemään hyvin nopealla aikataululla.
 
Kolmen vuorokauden koitoksen on suomalaisista ajanut noin 30 motoristia. Puhakka oli seitsemäs. Jokainen tankkaus on todistettava kuitilla, josta näkyy kellonaika. Ajon aloitukseen on hankittava kahden todistajan nimet. Matkamittarin lukemaan ei voi luottaa, koska matka tarkastetaan myöhemmin kartalta. Puhakka tietää tapauksen, jossa kolmen vuorokauden jälkeen ajo jäi neljä kilometriä liian lyhyeksi.
 
Puhakan ajokausi kestää maaliskuusta marraskuulle, jolloin kilometrejä kertyy ajokauden aikana 6000–18000 kilometriä.
 
- Jokaiseen ajokauteen on lähdettävä käymällä läpi pyörä ja totuteltava taas ajoon. Hiekka on kuin kuulalaakeri pyörän alla, mikä on aina keväisin muistettava.
 

Nummenkylässä on nyt O´Malley ja Herttuatar

$
0
0
Kulkukissasta Minna Mäenpään (vas.)perheen kotimirriksi kotiutuneesta Paavosta sukeutui O´Malley. Reija Nevala tutki kissan lihaksi myöten. Kuva: Markku Wiik

 

Eivät mourunneet Rengon Nummenkylän kissat kuin kollit maaliskuussa, kun kylän ensimmäinen kissanäyttely järjestettiin sunnuntaina kylätalossa. 
 
Näyttelyyn tuodut kissimirrit olivat mieluumminkin arkoja tarkkailijoita, kuin röyhisteleviä ja pöyhisteleviä katteja.
 
Kissanäyttely oli yksi kyläyhdistyksen uusista ideoista saada ihmiset liikkeelle yhteiseen kylätaloon tapaamaan toisia kyläläisiä.
 
– Ideoimme koko ajan uutta. Luvassa on heti pääsiäisenä pupunäyttely, mutta vuoden mittaan touhutaan yhdessä hyvin erilaisten tapahtumien kanssa. Lemmikit nyt vain sattuvat kiinnostamaan monia, kyläyhdistyksen puheenjohtaja ja kissanäyttelyn tuomari Reija Nevala sanoo. Nevala itse on muuten koirankasvattaja ja toimi ensimmäistä kertaa kissojen arvostelijana.
 
Kylätalolla tapahtuu nykyisin viikoittain, kun 4H-yhdistys ja kansalaisopisto pyörittävät omia toimintojaan, yhdessä osassa taloa kolkutetaan kangaspuita ja kylän nuorisolle on omia harrastusiltoja pari kertaa viikossa.
 
– Tulevana kesänä on tarkoitus järjestää yhteinen juhannusjuhla aattoilta, Renkoviikolla kyläpäivä on nyt Nummenkylässä ja Sotkalinnakin työllistää jonkun verran, Nevala kertoo.
 
Vuoden mittaan tapahtumat rytmittyvät myös juhla- ja satokausien mukaan.
 
Legendaarisella Sotkalinnan tanssilavalla järjestetään ainakin yhdet kesätanssit, muuten lavaa käyttävät pääasiassa hää- ja synttärijuhlien järjestäjät. Lavan omistaa  nykyisin paikallinen Sotkalinnan säätiö.
 
O´Malley ja Herttuatar
 
– Se vain tassutteli vuoden 2011 marraskuussa meidän kotiimme. Siitä saakka se on meillä ollut ja ilmeisesti siis viihtynyt, Minna Mäenpää selvitti uroskissojen komeimmaksi kolliksi valitusta Paavostaan. Paavo on nyt kylän ylpeä O´Malley (O´Malley on kissahahmo kuuluisasta Aristokatit-elokuvasta, samoin Herttuatar).
 
– Lapsiperheessä riittää kyllä melua ja meininkiä, joten kovin arka se ei ole, utelias kylläkin, Mäenpää kertoo kulkukissasta kotimirriksi muuttuneesta Paavosta.
 
Oranssinvärinen maatiaiskolli sai palkinnoksi muutakin kuin kissankultaa, sillä tapahtuman yhteistyökumppanien ansiosta kotiin viemisenä oli muun muassa kunniakirja ja säkillinen kissanruokaa.
 
O´Malleyn pariksi kylän kissalauman johtoon valittiin Anu ja Helmiina Simolan omistama Marjatta. Marjatasta on elkeistä päätelleen Nummenkylän Herttuattareksi. Ainakin seuraavaksi vuodeksi, sillä silloin on vuorossa uusi kissanäyttely.
 
 

Vaihto-oppilas tuo maailman mukanaan

$
0
0
Meksikolainen vaihto-oppilas Alejandra Arsuaga Jiménez opiskelee Parolan lukiossa. Suomeen hänet houkutteli erilainen kulttuuri ja luonto. Kuva: Toni Rasinkangas

 

Parolassa asuva Lindstedtin perhe kannustaa ihmisiä avaamaan ovensa ulkomailta tuleville nuorille vaihto-oppilaille. Pelkästään Youth For Understanding ry:n (YFU) kautta elokuussa saapuu Suomeeen noin 70 ulkomaista vaihto-oppilasta, joille etsitään parhaillaan isäntäperheitä ympäri maata..
 
- Ongelmana on, että tulijoita olisi, mutta asiasta innostuneita perheitä on harvassa. Ehkä suomalaiset jännittävät puhua vierasta kieltä, Päivi Lindstedt sanoo.
 
Vähintään yhden perheenjäsenen on kuitenkin puhuttava englantia tai vaihto-oppilaan äidinkieltä, jotta alku sujuisi paremmin. Lindstedtit kuitenkin huomauttavat, ettei kielitaidosta kannata olla huolissaan.
 
- Lukiotason englannilla pärjää jo loistavasti. Vaihto-oppilas oppii nopeasti myös suomea, jos sitä hänelle koko ajan puhutaan, Timo Lindstedt vakuuttaa.
 
Odotukset ylittyivät
 
Perhe sai viime syksynä uuden jäsenen, kun Alejandra Arsuaga Jiménez saapui Hattulaan Meksikosta. Parolan lukiossa toisen vuosikurssin opiskelijana vieraileva Ale halusi Suomeen vaihtoon, koska erilainen kulttuuri ja luonto kiinnostivat. Talvessa onkin ollut ihmettelemistä.
 
- Tiesin että talvet ovat kylmiä. En kuitenkaan odottanut, että kylmyys kestäisi näin pitkään. Olen päässyt saunomaan, luistelemaan, hiihtämään ja uimaan avannossa. Meillä päin ne eivät onnistuisi, sillä Meksikossa talvet ovat kuin Suomen kesät, Mexico Cityn esikaupungista kotoisin oleva Ale nauraa.
 
Kummastusta herättivät myös koulumatkat. Viiden miljoonan asukkaan levottomassa Pueblassa ei ole puhettakaan, että kouluun voisi kulkea kävellen. Meksikossa kulkulupia joutuu esittämään lukuisissa tarkastuspisteissä.
 
Apuna netti
 
Ennen Suomeen saapumistaan Ale tutustui lukiotovereihinsa alkuun Facebookin kautta.
 
- Suomalaiset ovat ujoja, mutta rehtejä ja ystävällisiä ihmisiä. Yhteinen kielemme on ollut pääasiassa englanti, ehkä tulevien yo-kirjoitusten takia. Olen oppinut myös hieman suomea. Moro on hauska ja outo sana, jonka kuulee päivittäin.
 
-  Vanhempiini pidän yhteyttä Skypen kautta. Toivottavasti saan lukea kotimaassani hyväksi täällä käymäni kurssit, eläinlääkärin ammatista haaveileva Ale tuumaa.
 
Väriä arkeen
 
Aluksi Lindstedtien isäntäperheessä kokkailtiin meksikolaista ruokaa. Ale pääsi myös suomalaisten herkkujen makuun. Korvapuusti ja poronliha ovat suosikkeja, mutta salmiakki ja mämmi joutuivat heti kättelyssä mustalle listalle. Perhe siis tarjoaa vaihto-oppilaalle majoituksen ja ruokailun. Muut kulut hoitaa nuori itse. 
 
- Toiminta on vapaaehtoista, isäntäperheille ei makseta korvauksia. Kokemus on kuitenkin rahaa rikkaampaa. Jos ei pääse maailmalle, vaihto-oppilas tuo maailman mukanaan. Se on hieno tilaisuus oppia eri kulttuureista eroineen ja yhtäläisyyksineen. Ale on nyt kuin oma tyttö, Päivi iloitsee.
 
Ale on jo Lindstedtien toinen vaihto-oppilas ja täysiverinen perheenjäsen.
 
- Kun kotiin tulee vaihto-oppilas, Suomi näyttää ihan erilaiselta omissakin silmissä. Kyllä uusi asukas värittää aina perheen arkea. Kokemus on ainutlaatuinen, joka voi herättää elämänmittaisen ystävyyssuhteen.
 

Kierrätystä

$
0
0

 

Poistovaatekeräys kierrättää suomalaisille kelpaamattomat vaatteet hyötykäyttöön Itä-Eurooppaan, Venäjälle ja Afrikkaan. Jopa kaikkein kuluneimmistakin tekstiileistä on hyötyä: niistä tehdään mattoja. On hyvä, että meille kelpaamattomasta jätteestä on hyötyä joillekin ihmisille jossakin päin maailmaa, mutta asia on ristiriitainen. Kysymys on tekstiilijätteestä, josta meidän periaatteessa tulisi huolehtia itse. Suomalaisten pitäisi myös vähentää jätteiden määrää kokonaisuudessaan, ja hyödyntää kierrätyskelpoiset materiaalit paremmin. Siihen nähden on laiha lohtu, että tavara jota emme itse viitsi kierrättää, hyödyttää edes jotakuta jossakin ulkomailla. Toisaalta mietin myös, että onko se pois tarvitsevalta, jos käyttäisimmekin itse kaiken kierrätysmateriaalimme.
 
Ei siitä niin kauaa ole, muutama vuosikymmen, kun täälläkin matot tehtiin vanhoista vaatteista. Räsymaton raidasta saattoi tunnistaa tutun kesämekon, lakanan tai ikkunaverhon. Jossain vaiheessa mieli muuttui. Oli hienompaa ostaa uutta teollisesti valmistettua, ja vanhat räsymatot saivat väistyä vintille. Muistan myös yhä elävästi, kun mummoni jauhoi kahvipavut kahvimyllyssä.
 
Jossain vaiheessa kahvimylly jouti pois, kun kahvia sai kaupasta valmiiksi jauhettuna. Nyt TV-kanavilla pyörii huutokauppaohjelmia, joissa mummojen kahvimyllyt ovat rahanarvoista tavaraa. Odotan, milloin vanhoista räsymatoista tulee kulttuurihistoriallisesti arvokkaita aikansa käsityötuotteita, elleivät ne jo ole sitä.
 
Retroilu on ollut muodissa jo jonkin aikaa. Suunnittelijat tekevät design-tuotteita ja vaatteita kierrätysmateriaaleista, ja hyvä niin. Huutokauppasivustot pursuavat käyttökelpoista tavaraa, ja vielä edullisesti. Itse olemme ostaneet osan huonekaluistamme käytettyinä. Silti yhä valtava määrä materiaalia jää hyödyntämättä. Mietin, voisinko tehdä vielä jotakin: kierrättää omia vanhoja vaateitani, tai tehdä niistä jotakin uutta. Ajatus uuden luomisesta kierrättämällä kutkuttaa mieltäni.
 
Vaatii vain aikaa, toimivan nettiyhteyden ja hitusen mielikuvitusta keksiä, mitä kaikkea vanhoista vaatteista voisi tehdä.
 
Talouskasvu rakentuu kuluttamisen varaan. Kyse on kuitenkin eräänlaisesta pyramidihuijauksesta, sillä pitkässä juoksussa tilanne on kestämätön: jossain vaiheessa ylenpalttiselle kuluttamiselle tulee stoppi, kun maapallon luonnonvarat ehtyvät. Voi olla, että käytetyistä tekstiileistä tulee silloin arvotavaraa. Meillä on täällä länsimaissa yhä varaa tehdä kierrätystavaroista ”jotakin kivaa”, kun muualla kysymys on välttämättömyydestä. Jokainen voi silti tehdä jotain. Itse voin aloittaa siitä, että en osta mitään tarpeetonta, ja koetan hyödyntää ainakin osan kierrätysmateriaaleista. Täytyy vain ryhtyä sanoista tekoihin.
 

Kevät paljastaa roudan irvistyksen

$
0
0
KANJONI? Ei, vaan rullaluistimen haukkaava halkeama. Melko kurjassa kunnossa oleva Pollentie on yksi ehdokas kaupungin korjauslistan kohteista.

 

Kevät on kovaa aikaa kaduille ja pyöräteille. Lumen alta on alkanut hiljalleen paljastua routa- ja kelirikkovaurioita, jotka vuosittain saavat myös kevyenliikenteen väylät paikoitellen irvistämään.
Hämeenlinnan kunnossapitopalvelua Linnan infraa eivät vauriot ole tänä keväänä vielä kiireeseen asti työllistäneet.
 
- Tilanne ei ole paha, kun suojakelit alkoivat vasta viime viikolla. Sitä ennen pyörätiet olivat vielä osittain lumen tai jään peitossa, kunnossapitomestari Niina Roström kertoo.
 
Tilaajajohtaja Eija-Liisa Dahlbergin mukaan kunnostettavista kohteista päästään pitämään palaveria tämän kuukauden lopussa.
 
- Siihen mennessä saamme Linnan infran tekemät kuntokartoitustiedot, joiden perustella päätämme korjausratkaisut.
 
Dahlbergin mukaan kaikki pyörätiet huomioidaan pidemmällä tähtäimellä.
 
- Suppeiden resurssien takia joudumme kuitenkin laittamaan korjattavat kohteet tärkeysjärjestykseen. Käytössämme on noin 300 000 euroa, jolla saisi laitettua kuntoon vain yhden pyörätien alusta loppuun. Vastuullamme on kuitenkin 200 kilometriä kevyenliikenteen väyliä ja 430 kilometriä katuverkostoa, hän huomauttaa.
 
Väliaikaisia ratkaisuja
 
Roströmin mukaan Linnan infralla on tällä hetkellä liikenteessä kolme kuorma-autoa ja kaksi traktoria. 
 
- Pyöräteiden halkeamat ja sorateiden montut ovat alkaneet tulla vähitellen esiin, kun ilmat ovat lämmenneet. Pahimmat, pyöränrenkaan haukkaavat railot pyrimme paikkaamaan välittömästi. Teemme vähintään väliaikaisia ratkaisuja.
 
Väliaikaiset ratkaisut tarkoittavat kuoppien ja halkeamien peittämistä öljysoralla ja korjausmassalla sekä varoitusmerkkien pystyttämistä, sillä halkeamat voidaan korjata vasta roudan sulettua.
Pintoja paikkaillaan kaupunkilaisten antaman palautteen ja kunnossapitopalvelun työntekijöiden havaintojen pohjalta.
 
- Kaupunkilaiset ovat ottaneet yhteyttä Hämeenlinna verkkosivujen sähköisen palautepalvelun kautta aika hyvin, Roström sanoo.
 
Dahlberg huomauttaa, että pidempiaikaista hoitoa pyöräteiden päällysteiden korjaamiseen haetaan teräs- ja muoviverkkopaikkauksista.
 
- Tarkoitus on, että tie kestäisi pidempään kuin yhden talven tämän tyyppisillä ratkaisuilla.
 

LinnaJazz ei sorru kosiskelemaan iskelmämusiikilla

$
0
0

 

Tämän kesän LinnaJazz pääsee ylpeilemään varsin kansainvälisillä esiintyjillä, joiden juuret johtavat rytmimusiikin sylttytehtaille. The Soul Investigators -yhtyeen solisti Nicole Willis on kotoisin Brooklynistä New Yorkista, blueskitaristi Jonne Kulluvaaran aisaparina festivaalilla esiintyvä Kat Balloun on putkahtanut maailmaan El Pasossa Texasissa, bassovirtuoosi Michael Manring on San Franciscon poikia ja marssibändiä johtava trumpetisti Leroy Jones tulee New Orleansista.
 
Kaukaisten vieraiden lisäksi tarjolla on monipuolinen kattaus erilaisia rytmimusiikin lajeja.
 
- Meille on tärkeää, että yleisö viihtyy, mutta jazz-nimikkeen alla pysytään vahvasti, festivaalin markkinointipäällikkö Kari Viitamäki painottaa.
 
- Emme halua kosiskella yleisöä rokkitähdillä, iskelmämusiikilla tai Paula Koivuniemellä. Festivaalin nimi vastaa ohjelmistoa.
 
Tapahtuman kruununjalokivi on tietenkin hämeenlinnalaisten kyläjuhlaksi kasvanut sunnuntain ilmainen pääkonsertti Linnanpuistossa. Konsertin avaa Hämeenlinna Big Band, joka esittää Aki Sirkesalon tuotantoa laulusolistinaan Henri Savolainen. Pianisti Jussi Fredriksson tuo Vanajan rantaan Jazz Wars -kokoonpanonsa, jossa soittavat sellaiset nimekkäät muusikot kuin Marzi Nyman, Jukka Eskola ja Joonatan Rautio. Kokeneista roots-muusikoista koostuva Highway-yhtye seikkailee tanakan bluesrockin maisemissa laulusolistinaan monissa liemissä keitetty Timo Turpeinen. Ilmaiskonserttiin tuo tasokasta torvimusiikkia ja reipasta showhenkeä liikkuva marssibändi Leroy Jones & Spirit Of New Orleans.
 
- Kaupungin antama 14 000 euron avustus menee tämän ilmaiskonsertin järjestämiseen, joten sitä voi hyvällä syyllä pitää kaupungin lahjana veronmaksajille, Viitamäki sanoo.
 
Suviranta ja Sirkus mukana
 
LinnaJazzeilla on totuttu vuosien varrella kestäviin traditioihin ja aina myös pariin uuteen päänavaukseen.
 
- Uusia esiintymispaikkoja tänä vuonna ovat ravintola Sirkus ja Motorcafé Suviranta Turengissa, taiteellinen johtaja Timo Lehto kertoo.
 
- Edellisessä esiintyy soulia sekä funkia soittava Nicole Willis & The Soul Investigators ja Suvirannassa Marjo Leinonen yhtyeineen. Turenkiin on bussikuljetus Hämeenlinnan Laivarannasta.
 
Perinteisessä Round Midnight -kirkkokonsertissa tunnelmoi vanha tuttu Olli Ahvenlahti Ensemble, jonka solisteina ovat ihanat Johannat Kurkela ja Iivanainen. Tuttuja kuvioita Aulangolla ovat Graniittilinnan lastentapahtuma ja LinnaJazz Open -golfkilpailun jälkeinen keikka, jolla esiintyy Olli Ahvenlahti All Stars.
 
Vuodesta toiseen suosittujen risteilyjen myynti on jo aloitettu Lippupalvelussa. Perjantain blueslaivalla esiintyvät ainakin Timo Turpeinen & Highway sekä Kat Baloun ja Jonne Kulluvaara. Balloun ja Kulluvaara hyppäävät mukaan myös lauantain laineille, joilla heidän lisäkseen roots-risteilyllä seilaavat Helge Tallqvist Band & Ina Forsman.
 
Muita mielenkiintoisia esiintyjiä festivaaleilla ovat muiden muassa Kalevi Viitamäen manttelinperijäksikin kutsuttu jazzhaitaristi Mika Huusari, laulajatar Saara Soisalo, Michale Manring & Strandberg Project, Peter Engbergin kvartetti sekä tietenkin paikallinen Tommi Varjola Trio.
 
LinnaJazz to-su 11.-14.7. Konserttiohjelma osoitteessa www.linnajazz.fi.

Uusi työttömien yhdistys vetoaa yrittäjiin

$
0
0
HäTy ry:n entisen toiminnanjohtajan sotkuja siivonnut Pirjo Salmi johtaa nyt Hämeenlinnan Ohjaus- ja toimintatupaa, joka hakee alkumetreilleen apua paikalliselta yrityselämältä. Valtava määrä EU:n ruoka-apua on tulossa muutaman viikon sisällä.

 

Kaupungin työttömien tukipisteenä toiminut liikehuoneisto Turuntiellä ammottaa tyhjyyttään. Helmikuun loppupuolella julkisuuteen tullut Hämeenlinnan Työsillan eli HäTY ry:n entiseen toiminnanjohtajaan kohdistuva kavallusepäily sai Hämeenlinnan kaupungin keskeyttämään kaiken yhteistyönsä yhdistyksen kanssa.
 
Maaliskuun alkupuolella yhdistyksen vanha hallitus erotettiin ilman tili- ja vastuuvapautta ja uusi hallitus puheenjohtaja Pirjo Salmen johdolla velvoitettiin ajamaan yhdistys alas. Tuore hallitus teki poliisitutkintapyynnön toiminnanjohtajasta, jonka epäillään kavaltaneen yhdistyksen varoja.
 
- Hävinneiden varojen tarkkaa summaa vielä lasketaan, mutta kysymys on isoista rahoista. Velkaakin on 20 000 euroa, Salmi kertoo.
 
- HäTy ry tulee hakeutumaan konkurssiin. Entiseltä toiminnanjohtajalta tuskin saadaan mitään takaisin.
 
Vuokraisännät myötätuntoisia
 
Salmi kumppaneineen on perustanut uuden yhdistyksen, joka kantaa nimeä Hämeenlinnan Ohjaus- ja toimintatupa eli Ohto ry. Yhdistyksen tavoitteena on järjestää pitkäaikaistyöttömille kuntouttavaa työtoimintaa, virikkeitä ja apua omien voimavarojen löytämiseen. Tällä hetkellä Ohto on pahassa pinteessä.
 
- Ongelman ydin on siinä, että kaupunki kieltäytyy tällä hetkellä kaikesta yhteistyöstä myös uuden yhdistyksen kanssa vedoten siihen, että tilanne on niin monimutkainen, Salmi pahoittelee.
 
- Meiltä on nyt maaliskuun vuokrakin maksamatta, minkä takia tilatkin tyhjennettiin. Vuokraisännät olivat kuitenkin myötätuntoisia ja saimme lisäaikaa. Yritämme saada toiminnan jotenkin pyörimään esimerkiksi lahjoitusvaroilla siihen saakka, kun yhdistys voi hakea uusia avustuksia.
 
14 000 kiloa ruokaa tulossa
 
Uuden yhdistyksen kiireisin ongelma on huolehtia EU-ruokapakettien jakamisesta. 
 
- Työttömien Valtakunnallinen Yhteistoimintajärjestö TVY ry on aloittanut ruoka-avun jakamisen pohjoisessa ja parin kolmen viikon päästä tavaraa ollaan tuomassa Hämeenlinnaan, Salmi sanoo.
 
- Viime vuonna vastaava apu oli 14 000 kiloa ruokaa, joka toimitettiin kahdessa erässä. Tavaraa oli niin paljon, että sillä yksi huone täyttyi lattiasta kattoon ja kävijöitä oli satakunta päivässä.
Ohto aikoo kääntyä yrityselämän puoleen, että ruokajakelu saadaan toteutettua.
 
- Uskomme, että työttömien asia on myös paikallisten yritysten sydäntä lähellä ja pyydämme niiltä avustuksia, että saamme tilavuokrat ja kulut katettua, Salmi sanoo.
 
- Kokonaisuudessaan puhutaan 6000-8000 eurosta, mikä ei Hämeenlinnan kokoisessa kaupungissa pitäisi olla mahdoton juttu saada kerätyksi.
 
Salmi jaksaa uskoa, että tunnelin päässä pilkottaa valoa.
 
- Työttömien ilmaiset vuorot uimahallissa olivat nekin vähän aikaa jäissä, mutta nyt ainakin uimanumeron omistavat saavat harrastustaan jatkaa. Uusia emme saa vielä mukaan ottaa.
 
Ohton toiminnasta ja sen avustamista kiinnostuneille lisätietoja p. 045-4700 2398 tai hohto.ry@gmail.com.
 

Kaurialan lukiossa on päästy tabletin makuun

$
0
0
Tablettitietokone on jyräämässä kynän ja paperin ylitse ylioppilaskirjoituksissa. Markus Saario on yksi Kaurialan lukiolaisista, joka on jo päässyt tabletin makuun. "Voisin käyttää sitä kaikilla kursseilla", hän sanoo.

 

Kohta kokeissa ei käytetä enää kynää ja paperia, kun ylioppilaskirjoitukset ovat siirtymässä sähköiseen muotoon jo vuonna 2016. Tuolloin osa kokeen aineista suoritetaan tablettitietokoneella.
 
- Uskoisin, että tablettia testataan ensin aineissa, joita eivät kaikki kirjoita, kuten saksankielessä, yhteiskuntaopissa ja maantieteessä, Kaurialan lukion rehtori Tuomo Iltanen arvioi. 
 
Koko tutkinto on määrä muuttua sähköiseksi vuonna 2019. Kaurialan lukiossa opettajat ja opiskelijat ovatkin ryhtyneet opettelemaan tablettien käyttöä yhdessä.
 
Tiedonhakua ja soveltamista
 
Jakson verran tablettityöskentelyyn tutustuneet toisen vuosikurssin opiskelijoiden Markus Saarion ja Henrik Järvisen mukaan tabletilla kirjoittaminen on perinteistä kynä–paperi-yhdistelmää jouhevampaa, jonka ansiosta aikaa opetuksen seuraamiselle jää enemmän. 
 
Pänttäämisen sijaan oppiminen tapahtuu tietoa hakemalla ja sitä soveltamalla.
 
- Ei tarvitse kantaa mukana kasaa lehtiöitä. Kaikki on tallessa tabletissa. Muistiinpanot voi ladata myös verkkoon, jolloin ne ovat kaikkien luettavissa myös tietokoneella ja kännykällä, Järvinen sanoo.
 
- Tämä on iso harppaus lyijäristä ja muistilehtiöstä. Omat muistiinpanot voi liittää opettajan opetusmateriaaliin. Lisäksi kaikki on muokattavissa. Pieniä teknisiä ongelmiakin on, mutta ne kuuluvat asiaan vielä tässä vaiheessa, Saario huomauttaa.
 
Mitä tulee itse lukemiseen, Saario ja Järvinen kallistuvat enemmän perinteisen kirjan puolelle.
 
- Näytöltä lukeminen on raskasta pidemmän päälle.
 
Entä, jos sähköiset kirjatkin olisivat tulevaisuudessa myös muokattavissa?
 
- Itselle tarpeettomat sivut voisi poistaa ilman, että kokonaisuus kärsisi, kaksikko tuumailee
 
Iltanen on heidän kanssaan samaa mieltä, että sähköiset oppikirjat ovat vielä lasten kengissä.
 
- Tarjonnan parantuessa luulisi myös hintojen alenevan.
 
Rajana vain mielikuvitus
 
Iltasen mukaan opettajat ovat ottaneet tabletin vastaan melko kivuttomasti, vaikka ovatkin joutuneet muuttamaan opetusmenetelmiään uuden tekniikan vuoksi.
 
- Tablettiopetukseen ei ole olemassa mitään ohjekirjaa. Meidän on heittäydyttävä mukaan onnistumisen ja erehdyksen kautta.
 
Kaurialan lukio oli edustettuna viikonvaihteessa Savonlinnassa, jossa oli satoja opettajia vaihtamassa kokemuksiaan tablettipohjaisesta opetuksesta. Iltasen mukaan ei ole huono ajatus, että tabletin hallitsevista oppilaista voitaisiin tehdä apuopettajia.
 
- Nuoret oppivat tietotekniikkaa nopeasti, koska he ovat kasvaneet sen mukana. Tablettia voisi hyödyntää sen videokameran ja ääniominaisuuksien ansiosta myös kielten ja liikuntasuoritusten opettelussa. 
 
Tabletti on todettu hyväksi myös ryhmätöissä, sillä se ei ole aikaan tai paikkaan sidonnainen.
 
- Samalla oppilaat tutustuvat tiimityöskentelyyn, joka on tärkeä taito jatkokoulutukseen ja työelämään siirtyessä. Tietotekniikassa on paljon mahdollisuuksia, joissa vain mielikuvitus on rajana.
 

"Tiedän, että moni ei tähän hommaan pysty"

$
0
0
Sannamaija Puustisen mielestä tämän päivän vanhustenhoidossa kiinnitetään paljon entistä enemmän huomiota asukkaiden yksilöllisyyteen.

 

Hämeenlinnalainen Sannamaija Puustinen työskenteli 1990-luvun alussa osastonsihteerin koulutuksella terveyskeskusavustajana. Asiakkaiden kysymykset sytyttivät kipinän opiskella lähihoitajaksi.
 
- Halusin enemmän tietoa ja pois luukulta käytännön hoitotyön pariin, hän muistelee.
 
- Tänä vuonna 20 vuotta täyttänyt lähihoitajakoulutus on hyvin laajapohjainen ja työ ihmisläheistä. 
 
Viimeiset kolme vuotta Puustinen on ollut Voutilakeskuksessa, jossa hän tekee kolmivuorotyötä Vakkala-pienkodissa.
 
- Olen sopeutunut vuorotyöhön hyvin, vaikka sosiaalisen elämän järjestäminen ystävien ja sukulaisten kanssa tahtoo vaatia aina etukäteissuunnittelua, Puustinen sanoo.
 
- Onhan se aika kuluttavaa, varsinkin silloin, kun iltavuoron jälkeen osuu aamuvuoro seuraavalle päivälle. Hyviä puolia ovat viikolle osuvat vapaapäivät, jolloin voi käydä hoitamassa asioitaan ja ostoksiaan kaikessa rauhassa vähemmän ruuhkaisina aikoina.
 
Kilometrikaupalla käytäviä pitkin
 
Vakkala-pienkodissa on 13 yli 75-vuotiasta ikäihmistä. Suurin osa heistä on pitkäaikaisasukkaita ja melkein kaikilla on jonkinlainen muistihäiriö.
 
- Arki on aika ajoin haastavaa, mutta hoitajalle on paljon apua, jos hän tuntee asukkaiden elämäntarinan. 
 
- Ihmisillä on omat mieltymyksensä, kuten esimerkiksi halu pukeutua nätisti tai käyttää hajuvettä. Silloin, kun heidän annetaan tehdä niin, monet asiat saattavat sujua paljon helpommin. Tarkoitushan on, että elämä jatkuu vanhainkodissa yhtä inhimillisenä kuin ulkomaailmassakin.
 
Työ vanhusten parissa on Puustisen mielestä henkisesti vaativaa myös siksi, että varsinaisten asukkaiden lisäksi on osattava ottaa huomioon myös omaisten tunteita ja tarpeita. 
 
Vakkalassa lähihoitaja saa laittaa peliin kaiken osaamisensa ja kuntoakin tarvitaan. 
 
- Teemme lääke- ja haavahoitoja, mittaamme sokerit ja verenpaineet, Puustinen luettelee.
 
- Jaamme keittiöstä tulevan ruuan, avustamme ja syötämme asukkaista ruokailuissa, tiskaamme ja pyykkäämme. Vanhusten nostaminen sekä käänteleminen on raskasta, vaikka meillä onkin sitä varten nykyaikaisia apuvälineitä ja kävelyä tulee päivän aikana ihan älyttömästi.
 
Ilonpilkahduksia pienistä asioista
 
Jaksamiseen auttaa hyvä työyhteisö, jonka jäsenet tuntevat toisensa.
 
- Meillä on hyvä porukkahenki ja voimme luottaa toisiimme, että homma toimii. Se on suuri voimavara tällaisessa työssä, Puustinen pohtii.
 
- Työkavereiden kanssa voi purkaa vaikeita asioita. Ilonpilkahduksia tulee silloin, kun pystytään järjestämään asukkaille jotakin mukavaa ekstraa, vaikka lettujen paistoa. Sellaisista tilanteista saattaa viritä mukavia muisteluja ja hienoja hetkiä.
 
- Omahoitajasysteemin ansiosta sitä tutustuu ihmisiin aika hyvin ja on hienoa, kun huomaa saavuttavansa luottamuksen. Joskus lomien jälkeen joku asukas saattaa halata ja kertoa ikävöineensä. Se tuntuu hyvältä.
 
Puustinen kehuu vuolaasti Vapaaehtoiskeskus Pysäkin järjestämiä ohjelmia ja ulkoilutuksia sekä SPR:n ystävätoimintaa. 
 
- Ihmiset eivät välttämättä tiedä, mitä kaikkea vanhainkodeissa tapahtuu. Joskus suututtavat yleisönosastojen kirjoitukset, joissa syyllistetään henkilökuntaa.
 
- Monet tekisivät varmasta mielellään paljon enemmänkin, jos vain kädet riittäisivät. Uskon vilpittömästi, että lähestulkoon kaikki hoitajat ovat hyviä hoitajia, vaikkakin ehkä erilaisia.
Vaativa ja raskas työ on huonosti palkattua ja vähän arvostettua, eikä kiitoksia usein heru kuin juhlapuheissa.
 
- Nykymaailmassa taloudellinen tuotto määrittelee kaiken, ja hoitoalahan on yhteiskunnalle vain menoerä.
 
- Sen ainakin tiedä, että moni ei tähän hommaan pysty. Ylpeähän siitä pitää olla.
 
 

Hanna ja Pertti Laurila ovat oiva esimerkki hyvinvoivista eläkeläisistä

$
0
0
 Hanna ja Pertti Laurilan mitalikaappi on vaikuttava ilmestys. Palkintoja tärkeämpää on kuitenkin liikunnasta pursuava terveys ja hyvä mieli. Kuva: Markku Wiik

 

Kun ihminen liikkuu riittävästi ja syö terveellisesti, niin sitä pystyy hieman vanhempanakin mitä ihmeellisimpiin saavutuksiin.
 
Hämeenlinnalainen pariskunta Hanna ja Pertti Laurila on noudattanut tätä toimivaa perusajatusta viimeiset vuosikymmenet. Konkreettisena tuloksena on lukematon määrä MM-mitaleita, kahmalollinen SM-tason mitaleita, mutta ennen kaikkea terveyttä ja hyvää mieltä.
 
- Voi sitä tyytyväisyyden tunnetta, kun on käynyt lenkillä, venytellyt ja pistäytynyt suihkussa! Olo on lähes autuaallinen, pariskunta sanoo kuin yhdestä suusta.
 
Laurilat ovat esimerkki myös siitä, että tavoitteellisen liikkumisen voi aloittaa aikuisiällä – käytännössä missä iässä tahansa. Molemmilla on toki liikuntakokemuksia lapsuudesta ja nuoruudesta, mutta aktiiviliikunta käynnistyi vasta aikuisena, kilpaileminen vasta veteraanisarjoissa.
 
- Lapsuudessa rakennettiin pelikentät ja välineet itse, jalkapallokin siannahasta. Ei se tainnut ihan pyöreä olla, mutta sen perässä juostiin, Pertti Laurila kertoo.
 
Myös Hanna Laurila liikkui lapsena ja nuorena, osin olosuhteiden pakosta, paljon, mutta perheen kasvamisen myötä liikkuminen jäi vuosiksi vähälle huomiolle.
 
- Minä aloin hölkkäämään vuonna 1967, kun sairasteluille ei tahtonut tulla loppua. Ensimmäisiin kilpailuihin menin vasta vuonna 1991, Hanna Laurila kertoo omasta liikkumisestaan, joka tuotti tänäkin vuonna 75-vuotisten sarjassa hiihdon MM-kultaa ja hopeaa sekä tietysti SM-tason menestystä.
 
Hanna Laurilan kilpailu-ura on tuottanut MM-tason menestystä niin kävelyssä, juoksussa kuin hiihdossakin.
 
- Hiihdossa MM-mitaleita tulee vuosittain kaksi tai kolme, tänä vuonna MM-kultaa ja -hopeaa. Rakkain mitali taitaa kuitenkin olla veteraanien MM-yleisurheilujen maratonin joukkuehopea. Silloin en uskonut jaksavani maaliin saakka, mutta sinnittelin, Hanna Laurila naurahtaa. Hänellä on kävelystäkin pari MM-mitalia juoksumenetyksen rinnalla.
 
- Eipä ole koskaan laskettu MM- ja SM-mitalien määrää, pariskunta sanoo mitaleita pursuavan palkintokaapin äärellä.
 
Mutta paljon niitä on, todella paljon. Osa vielä kuulema varaston kätköissä.
 
Pertti Laurila on talvet vaimonsa harjoituskumppani ja suksihuoltaja, mutta kesäaikana polut hieman erkanevat. Pertti taivaltaa metsässä kompassin kanssa, Hanna puolestaan juoksee, pyöräilee, soutaa ja ui.
 
- Kyllä Hanna on menestyneempi osapuoli. Itsellä on "vain" yksi MM-mitali suunnistuksesta, SM-tasolta toki enemmän. Kesäaikana kierrän kaikki mahdolliset isot kilpailut rastiviikoista alkaen.
 
Kisakausi alkaa jo parin viikon päästä, Pertti Laurila kertoo. Hanna Laurila sanoo jääneensä suunnistuksen riemuista paitsi, "kun koskaan ei tullut kunnolla opetelluksi lajin vaatimia taitoja".
Omena ei tunnetusti puusta kauas putoa -lapsenlapsi Topias Tiainen on suunnistuksen nuorten maailmanmestari!
 
Liikuntaa joka päivä
 
Hyvän terveyden ja urheilullisen menestyksen takana on tietysti aktiivinen harjoittelu, mutta myös terveellinen ravinto.
 
- Minä syön kyllä perusruokaa ihmeemmin kronklaamatta, Pertti Laurila sanoo.
 
Hanna taas sanoo syövänsä pieniä annoksia, mutta melko usein:
 
- Ravinnossa kiinnitetään huomiota keveyteen ja tuoreuteen. Marjoja ja hedelmiä syömme paljon.
 
Vuodessa hupenee 400 litraa kesäaikana kerättyjä marjoja!
 
Liikkuminen on jo elämäntapa. Laurilat ovat liikkeellä joka päivä.
 
- Kolme tuntia joka päivä, josta tunti hupenee venyttelyyn. Venyttely on äärimmäisen tärkeää, Hanna Laurila painottaa.
 
Hänen liikuntavalikoimansa on laaja: hiihtoa, juoksua, sauvakävelyä, kävelyä, kuntosaliharjoittelua, uintia, soutamista, pyöräilyä, punttien nostoa:
 
- TV:tä katsellessakin voi nostella käsipainoja vaikka tunnin ajan. Siinä se samalla menee, pariskunta antaa vinkin varsinaisille sohvaperunoille.
 
Hanna Laurila sanoo pääsevänsä tänä talvena 1500 hiihtokilometriin, "jos pitää keväthangilla kiirettä". Siippa on liki samoissa hiihtomäärissä.
 
Kilpailuviettiä ja yhdessäoloa
 
Laurilan pariskunta liikkuu paljon kaksistaan, kun ikätovereita ei harjoituslenkeille niin valtavasti löydy.
 
- Meillä on hiihdossakin liki sama tahti, yhdessä mennään, Pertti sanoo.
 
Molemmat myöntävät, että liikkeelle panevana voimana on kilpailuvietti, joka vie kilpailuihin. Liikkuminen sinänsä on terveyden kannalta ykkösjuttu.
 
Kilpailuvietti ja sen tuoma menestys on avannut myös toisenlaisen maailman – pariskunta on kolunnut kilpailumatkalla Eurooppaa ristiin rastiin, Kanadassa ja USA:ssakin on käyty MM-kisoissa.
 
- Tulevana kesänä on suunnistuksen MM-kisat Italiassa, seuraavana vuonna Brasiliassa. Italiaan lähden, mutta Brasilia on vielä arvoitus, sinne on vielä aikaa, Pertti kertoo.
 
Laurilat sanovat kisamatkojen olevan avartavia reissuja.
 
- Sosiaalinen puoli on erittäin tärkeä veteraaniurheilussa. Kisamatkoilla tapaa samanikäisiä ja -henkisiä ihmisiä. Kanssakäyminen on aina hyväksi, Laurilat painottavat.
 

Sitä kyselee väliin tyhmiä

$
0
0

 

Kun on kasvanut siinä ympäristössä ja sillä ajanjaksolla, kuin vanhempani ovat asiat aikoinaan ratkaisseet, niin takaraivoon on väkisin pinttynyt mitä ihmeellisimpiä ajatuksen juoksutuksia. Joku sanoo mielipiteiksi, joku jopa periaatteiksi. 
 
Ne "periajatukset" aiheuttavat puolestaan sen, että viikosta toiseen äityy ihmettelemään ennen niin arkiselta tuntuneita asioita aivan uudella tavalla. 
 
Ihmettelen esimerkiksi nykymenoa koulumaailmassa.
 
Ensinnäkin tuo kuri. Suomen yhdessä syrjäkylässä, Helsingissä, opettaja pistettiin kilometritehtaalle, kun ojensi oppilasta hieman fyysisesti. Käytännössä työnsi pois ruokalasta oppilaan provosoivan suunsoiton jälkeen. Oppilas sai siis omalla käyttäytymisellään provosoitua miesopettajaa sen verran väkevästi, että opettaja käytti voimaa oppilaan siirtämiseksi.
 
Ei pitäisi provosoitua. Siitä seuraa potkut. Ymmärrän poispotkitun opettajan tuskan äärimmäisen hyvin. Potkujen antajaa ei saa tässä tapauksessa puoltolausettani.
 
Ei pidä yleistää, huudetaan vastaan. Ei pidä. Mutta kun tällaisia esimerkkejä kouluhäiriköistä tulee yhä useammin eteen, niin jossakin mättää. Julkisuudessa ei kaikkea puida, mutta opettajia kuuntelemalla pääsee jo hieman kärryille.
 
Missä se huonon käytöksen kotipesä luuraa?
 
Kotona, sanon minä. Kuri ja käytösmallit ovat jääneet kotona huoltajien takataskuun–tai huvenneet kokonaan maailman tuuliin. Opettajien tehtävä on opettaa, siinä sivussa toimia huoltajien tukena kasvatustyössä. Huoltajat eivät voi ulkoistaa kasvatusta!
 
Hyvin vakavasti kannattaa pohtia, kenen ehdoilla yhteiskunnassa eletään. Helsingin virkakoneisto linjasi, että asiaan tolkun otteen ottanut opettaja ei sovi opettajaksi pääkaupungissa. Häiriköt voittakoot?
 
Häiriköivä oppilas voi siis tuhota yhden ihmisen ammattiuran, ja samalla horjuttaa yhden perheen talouden? Ei kai sentään! Onneksi asia eteni jo oikeudellisesti korkeimmalla mahdolliselle tasolle.
Antoivatko Helsingin kouluviranomaiset samalla näille häirikköoppilaille viestin käytössä olevista pelisäännöistä? Antoivat.
 
Tästä eteenpäin rajoja haetaan yhä entistä laveammalta. Kun kotona ei ole mitään väliä, tästä opettajan irtisanomispäätöksestä häirikkönuori ymmärtää, ettei koulussakaan ole mitään väliä. Älä minun kanssa ala!
 
Meikäläistä ihmetyttää se, että saavatko oppilaat todella kiusata opettajiaan ilman mitään seurauksia. Jatkossa otetaan entistä ärhäkämmin mittaa provosoituvista opettajista. 
 
Tällainen vanha jäärä ei ymmärrä nykyistä toimintamallia.
 
En varmasti itsekään ollut mikään mallioppilas, mutta joku raja sentään oli. Nyt osa oppilaista elää kuin pellossa.
 
Samaan aikaan kaikkien on hyvä muistaa, että valtaosa oppilaista elää kurissa ja nuhteessa, siis mallikelpoisesti. Häirikköjen osuus kasvaa, ja he ottavat/saavat liian suuren huomion koulumaailmassa. Koulujen pitää pystyä elämään opinhaluisten ja kunnolla käyttäytyvien ehdoilla.
 
 

Kerhon uskottavuus palasi, mutta toimintaa on vahvistettava

$
0
0

 

Luonnehtisin päättymässä olevaa jääkiekkokautta 2012 – 2013 hämeenlinnalaisittain siten, että HPK:n sisällä palasi usko omaan tekemiseen. Ja tuosta uskosta on helppo johtaa asian seuraus: Pallokerhon uskottavuus palasi ulkopuolisten eli katsojien, kannattajien ja yhteistyökumppaneiden silmissä.
 
Avainsanat siis ovat usko ja uskottavuus.
 
Huolellinen päävalmentajavalinta
Kun Harri Rindellin enemmän tai vähemmän epäonnistuneen päävalmentaja-ajan jälkeen Kerholle haettiin uutta pääkäskijää, seurajohdossa selvästi tajuttiin, miten tärkeän valinnan edessä oltiin. Joskus huippu-urheilussa on hyvä joutua katsomaan asioita pohjamutien kautta. HPK taisi käväistä monessa mielessä aivan kuilun partaalla. Uuden päävalmentajan valinnassa ei ollut mahdollisuutta epäonnistua, sillä seuraukset olisivat saattaneet olla kohtalokkaat.
 
Kuten tiedetään, Pallokerho päätyi valitsemaan päävalmentajakseen Ari-Pekka Selinin. Seliniin päätyminen oli viisasta seurapolitiikkaa Kerholta. Selinin vaiheilla leijaili päättyneen SaiPa-pestin jälkeen mielenkiintoinen kaksoismaine: yhtäältä häntä pidettiin sellaisena varmana korttina, jolta saa sitä, mitä tilaa. Ja toisaalta Seliniltä puuttuivat merkittävät menestysmeriitit. Pallokerhon tukalassa asemassa valintakriteerien kärkiprioriteettina lienee ollut seuraavan päävalmentajan luotettavuus ja jokin sellainen tietty takuutaso, jota valittavalta koutsilta saattoi realistisesti kaikissa olosuhteissa odottaa.
 
Selin tuli, näki ja voitti eli saavutti luottamuksen pelaajien, seurajohdon, yleisön, fanien ja yhteistyökumppaneiden keskuudessa. Myös minä johtavana analyytikkona pidän Selinin ensimmäistä kautta liiga-Kerhon peräsimessä varsin onnistuneena rupeamana.
 
Tyylillä on väliä
Vaikka Rindellin edeltäjä Jukka Rautakorpi saavuttikin HPK:ssa päävalmentajana peräti hopeaa, tohdin sanoa, että Selinin valmennuspanos on 2000-luvulla seuran toiseksi paras, heti Jukka Jalosen jälkeen.
 
Pallokerhossa päävalmentajalta odotetaan nykyään paljon, täällä ymmärretään, kuinka ratkaiseva merkitys koko organisaatiolle on ykköskoutsin persoonallisuudella. Kerhossa valmentajien ei ole kuitenkaan ehdottoman helppo onnistua.
 
Kyse on siitä, HPK:ssa täytyy valmentaa tietyllä tavalla, mikä tahansa tyyli ei käy. Tiivistän ja ilmaisen asian paradoksilla: päävalmentajan on oltava yhtä aikaa kova ja pehmeä. Sellaisia valmentajaprofiileja ei ole määräänsä enempää suomalaisissa kiekkokoutseissa.
 
Ei makeaa mahan täydeltä
Oli vain hyvä, jos näin voi sanoa, ettei päättymässä oleva sesonki täyttänyt kuitenkaan hämeenlinnalaisten jääkiekon ystävien mahoja. Oli huikeaa, että Pallokerho ylsi runkosarjassa peräti sijalle kuusi.
 
Vaan täkäläinen asiantunteva jääkiekkoyleisö osoitti asialleen vihkineisyyttä, kun eri puolilta ei kuulunut pettymysten huokaus JYPin kiskaistessa Kerhon kesälomille puolivälieräsarjassa. Aiv an kuin kollektiivinen intuitio olisi sanonut, että hitaasti kiiruhtamalla ja edistymällä hyvä tulee.
 
On parempi edetä porras portaalta ylöspäin kuin vaikkapa TPS:n ja Pelicansin tapaan olla päättymättömän oloisessa hissiliikkeessä vuoroin jääkiekkoilun taivaassa, vuoroin helvetissä.
 
Seurapelikirja
Kun menee hyvin, niin kuin juuri nyt, on seuratoimintaa helpompi kehittää – olettaen, ettei johdossa tuudittauduta liialliseen hyvänolontunteeseen. Olen vakaasti sitä mieltä, että HPK:ssa pitäisi laatia strateginen seurapelikirja pitkälle tulevaisuuteen tähyten.
 
Ajatuksestani saadaan kiinni, kun sanon, että tuollaisen seurapelikirjan laatimiseen ei pitäisi ottaa mukaan ollenkaan esimerkiksi nykyistä päävalmentajaa, Seliniä. HPK:n seurapelikirja olisi jotakin paljon enemmän kuin kulloisetkin valmentajat ja pelaajat, valmentajia tulee ja menee; se olisi paljon enemmän kuin juuri nyt tehtävissä ja pesteissä olevat johtohenkilöt.
 
Mitkä ovat Pallokerhon arvot? Mikä on Kerhon imago? Millaista pelitapaa täällä viljellään? Miten sitä harjoitellaan? Millaiset ihmiset ovat soveliaita ja tervetulleita tekemään Kerho-jääkiekkoa eri tehtäviin? Ja niin edelleen.
 
Sanoisin yli 10 vuotta sitten Hämeenlinnaan tulleena lätkäjätkänä, että HPK:lla on voimakkaammin kuin suurimmalla osalla muilla suomalaisilla jääkiekko-organisaatiolla oma tekemiseen tyyli, identiteetti ja seurapelikirja. Mutta seurapelikirjaa tulisi tehdä ja tuottaa vielä paljon aiempaa tietoisemmin. Kevään 2006 Suomen mestaruus kaikkine jälkimaininkeineen oli suistaa hämeenlinnalaisen jääkiekkoilun pois raiteiltaan.
 
Kun on oma vahva seurapelikirja laadittuna, silloin organisaatio ja koko kaupungin jääkiekkoyhteisö kestää paremmin kaikki mahdolliset urheiluun luonnollisella tavalla kuuluvat ylä- ja alamäet.
 

Muutos kiehtoo katteen kuvaajaa - katso kuvat!

$
0
0
ASEMISSA. Moottoritien katteen työmaan vaiheita ahkerasti ikuistanut Pertti Oksanen näpsi tämän viikon torstaina kuvia kauppakeskus Tavastilan katolta.
TÄSTÄ SE ALKOI. Metsuri mittailee katseellaan tulevaa savottaa kaksi päivää töiden aloittamisen jälkeen 6. syyskuuta 2011.
SÄÄSSÄ KUIN SÄÄSSÄ. Työmiesten arkea ankarassa lumipyryssä 12. tammikuuta vuonna 2012. Pakkasta oli parisen astetta.
JUHLAPÄIVÄNÄ. Kaupunginjohtaja Tapani Hellsten kiiruhtaa Hämeenlinna-keskuksen peruskiven muuraustilaisuuteen 29. elokuuta viime vuonna.
HUIKEA OTOS.  Näkymä oli kuin tieteiselokuvasta, kun Turuntien siltaa purettiin yömyöhään toukokuun puolivälissä vuonna 2012.
TEKIJÄT HOMMISSAAN. Oksasen albumeista löytyy paljon tuokiokuvia rakennusmiehistä työssään. Tässä kuvassa tutkitaan piirustuksia syyskuun alussa 2012.
TILANNE NYT. Moottoritien katteen työmaa näytti viime torstaina tällaiselta kuvattuna kalansilmäobjektiivilla Tavastilan katolta.

 

Pertti Oksanen on ottanut lähes 20 000 valokuvaa moottoritien katteen työmaasta urakan aloittamisesta lähtien.
 
 
Hämeenlinnalainen Pertti "Roope" Oksanen muistaa seisoskelleensa Turuntien sillalla vuonna 1964, kun moottoritien keskustan ohittava osuus avattiin juhlallisesti. Pienenä poikana hän kävi usein myös katsomassa jääkiekko-otteluita Kuivansillan kaukaloiden äärellä. Tällä hetkellä tutut maisemat ovat suuren myllerryksen alla.
 
- Kun Kaivoparkkia alettiin rakentaa, ryhdyin kuvaamaan sen valmistumista, Oksanen kertoo.
 
- Siitä oli helppoa siirtyä sitten korttelin verran etelään. 
 
Oksanen on tallentanut tietokoneelleen lähes 20 000 valokuvaa katetyömaasta. Kuvauskertoja on vuoden 2011 syyskuusta lähtien kertynyt satoja.
 
- Joskus käyn paikalla kaksikin kertaa päivässä ja toisinaan saatan pitää viikonkin taukoa. 
 
- Välillä, kun on alkanut maistua puulta, niin yksi oikein hyvin onnistunut otos on saattanut tuoda taas uutta innostuksen kipinää.
 
Kun maa järisi
Oksasen mielestä mielenkiintoisinta kuvattavaa ovat olleet katteella työskentelevät ihmiset ja suuret rytinät.
 
- Sillan purkaminen oli hurjan näköistä hommaa, jota porukka jytyytti yhden kokonaisen yön. Maa tärähteli ja betoni pölisi aivan hirveästi. Nostureiden pystyttäminen oli myös massiivinen juttu, mitä oli jännittävää seurata, Oksanen muistelee.
 
- Vuodenaikojen vaihtelut, auringonnousut ja iltaruskot tekevät kuvista joskus ihan itsestään hienoja. Valaistushan se on kuvaajan paras kaveri.
 
Valokuvaaja on auliisti jakanut kuviaan Facebook-sivuillaan kaikkien katsottavaksi. Albumeita on kertynyt 88 kappaletta.
 
- Muutoshan tässä kai jotenkin kiehtoo mieltä. Tallennetut tilanteet ja näkymät eivät koskaan enää tule takaisin, Oksanen sanoo.
 
- Eihän tässä mitään järkeä ole, joten sehän on juuri sopiva homma minulle.
 

Hevosherpespelko sulkee talleja

$
0
0
TALLIT KIINNI. Hevosherpes leviää pisaratartuntana hevosesta toiseen. Kanta-Hämeessä kaksi tallia on suljettu ja kilpailuja peruttu hevosherpeksen pelossa.

 

Hevosherpes huolestuttaa tallinpitäjiä ja Kanta-Hämeen alueella ainakin kaksi tallia on suljettu herpeksen välttämiseksi. Myös kilpailuja on peruttu.
 
Pohjois-Savossa on varmistunut kaksi hevosherpes EHV-1 -tartuntaa, joista toinen on johtanut hevosen lopettamiseen. Ypäjällä ja Tampereella on ollut tautiepäilyjä.
 
Kilparatsastaja Sanna Backlund Janakkalasta on laittanut tallinsa ovet säppiin kahdeksi viikoksi. Hevosia ei kilpailuteta.
 
- Talli on toistaiseksi kiinni ja kaikki liikenne seis, Backlund kertoo.
 
Hevoset rokotetaan hevosherpestä vastaan. Ne saavat parin päivän levon, mutta sen jälkeen niitä liikutetaan normaalisti.
 
- Odottelen juuri rokotteita. Herpesvirusrokote on ilmeisesti loppunut, Backlund kertoi torstaina.
 
Hevoset eivät liiku kotitallin ulkopuolella, ja ihmisten tulee talliin tullessaan vaihtaa vaatteensa ja desinfioida kenkänsä.
 
- Jos kaikki tallit toimisivat samalla tavalla, saataisiin tauti todennäköisesti talttumaan. Lähdemme kahden viikon kuluttua Norjaan kilpailemaan, joten toivottavasti pahin epidemia on silloin ohi, toivoo Backlund.
 
Toiminta pysähtynyt
Hämeenlinnalainen MP Riding Center on sulkenut ovensa varotoimenpiteenä.
 
- Haluamme minimoida riskit, jotta hevoset pysyvät terveinä, sanoo talliyrittäjä Mia Korhonen.
 
Käytännössä koko 37 hevosen yksityistallin toiminta on pysähtynyt. Hevosia ei kilpailuteta, ei valmenneta, eikä kengitetä. Niitä ei käytetä eläinlääkärissä, eikä talliin päästetä myöskään vieraita hevosia.
 
- Hevosihmisten vierailut ja kiertävien valmentajien käynnit on kielletty.
 
Tallin hevosten lämpöjä seurataan erityisellä tarkkuudella, ja rokote on harkinnassa. Korhosen mukaan sekä Ypäjällä että Tampereella on ilmennyt epäilyjä herpestapauksista.
 
- Odotamme pari viikkoa, ja katsomme tulokset Ypäjältä ja Tampereelta.
 
Sulkemisella on vaikutusta elinkeinotoimintaan.
 
- Se on kuitenkin pienempi paha, kuin ottaa riski taudin puhkeamisesta.
 
Kilpailutoiminta jäissä
Suomessa herpesepäilyjen takia useita hevostapahtumia on peruttu tai siirretty. Hämeenlinnassa Alaspään ratsastuskoululla sunnuntaiksi 14.4. suunnitellut Kanta-Hämeen ratsastajien järjestämät kilpailut on peruttu taudin pelossa.
 
- Harkitsemme yhä, pidämmekö Tavast Ridersin järjestämät kilpailut ensi viikon sunnuntaina 21.4. vai emme, kertoo Alaspään ratsastuskoulun talliyrittäjä Terhi Koivula.
 
Tuntitoimintaan ja valmennuksiin tartuntataudilla ei ole ollut vaikutusta.
 
- Ratsastuskoulun oppilaita on ohjeistettu taudin välttämiseksi. Heidän tulee myös välttää kontakteja vieraisiin hevosiin.
 
Tautia Suomeen Virosta?
Virossa yksi hevonen kuoli herpekseen viime viikolla. Ypäjällä Hevosopisto jatkaa eristystä, kunnes hermosto-oireisen hevosen verikoe varmistuu.
 
- Kanta-Hämeessä on otettu muutamia näytteitä sairaista hevosista, mutta toistaiseksi herpestapauksia ei ole ilmennyt. Käsittääkseni ainoat varmistuneet tapaukset ovat kaksi tartuntatapausta Pohjois-Savossa, sanoo eläinlääkäri Johanna Seppänen Hattulasta.
 
Eläinlääkäri ei halua lietsoa hysteriaa. Epidemia saattaa olla tulossa, mutta siitä ei olla varmoja.
 
- Tautia on Virossa. Savossa EHV-1 -viruksen takia lopetettu hevonen oli Virossa kilpailemassa. Myös yksi Suomessa kilpaileva virolainen hevonen on sairastunut. Kannattaa käyttää tervettä maalaisjärkeä. Jos kilpailukausi on alkamassa, voivat varotoimenpiteet olla järkeviä, kun kyseessä ovat kilpahevoset.
 
Tavallisille hevosille ja hevosihmisille riittävät normaalit varotoimet.
 
- Mielestäni voi käydä valmennuksessa ja tunneilla, kun vaihtaa vaatteet ja pesee kädet, jos menee toiseen talliin. Jos oman tallin hevoset ovat sairaita, ei kannata vierailla muilla talleilla.

Ensimmäiset orvokit kukkivat jo komeasti

$
0
0
TÄRKEÄ KASTELU. Esikasvatusvaiheessa Ristolainen kastelee taimet päivittäin suihkuttamalla vettä ja lannoitteita kasvatuslaatikoihin. Kuva: Juhani Karvonen
KUKKIENVILJELIJÄ. Markku Ristolaisen mukaan tukkukauppaan myytävissä taimissa ei juuri koskaan päästä samaan tarkkuuteen ja laatuun kuin käsityönä kasvatetuissa taimissa. Kuva: Juhani Karvonen
ENSIMMÄISINÄ ULOS. Orvokit ovat kestävät pientä pakkasta, joten ne ovat lähdössä markkinoille ensimmäisinä. Kuva: Juhani Karvonen
SUOSIKIT. Japaninkellot ovat suosittuja kevään kukkia Kuva: Juhani Karvonen
KÄSITYÖTÄKIN TARVITAAN. Latvustus on yksilöllistä käsityötä. Kuva: Juhani Karvonen
SIEMENESTÄ TAIMEKSI. Laatikkoon Ristolainen kylvi 1000 samettiruusun siementä, joista noin 900 on kehittynyt taimeksi. Kuva: Juhani Karvonen

Parinkymmenen asteen lämmössä kasvaa sadoittain muun muassa karjalanneitoja, pelargonioita, lumihiutaleita, miljoonakelloja, japaninkelloja ja chilipaprikaa.

– Puutarhan kevät on istutusta, leikkausta, kastelua ja muita erilaisia hoitotöitä tiivistää Markku Ristolainen.

Kukkaviljelmät Ristolainen työllistää kymmenkunta kausityöläistä muutaman kuukauden ajan vuodesta.

Näennäisesti puutarhassa ei tunnu kiire, sillä kasvit ja vihannekset pukkaavat vartta omassa tahdissaan. Todellisuudessa puutarhayrittäjän ammattitaitoa mitataan paljolti juuri ajassa. Kasvatus on aloitettava oikealla viikolla, jotta kukat ja vihannekset ehtivät määrämittaansa monen kuukauden päästä täsmälleen halutulla viikolla. Kasvuun vaikuttaa monta muuttujaa esimerkiksi leikkaukset, kastelu harvennus ja lannoitus.

Taimien istutus aloitetaan helmikuun puolivälissä ja ne jatkuvat viikolle 15 saakka. Pääosin noiden viikkojen aikana Kukkaviljelmä Ristolaisella istutetaan noin 100 000 taimea.

Vihanneksista saa sadon parvekkeellakin

Amppelikurkut, -mansikat ja -tomaatit ovat viime vuosina saaneet suosiota.

– Yhdestä kurkkuamppelista kertyy kesän aikana noin 50 kymmensenttistä kurkkua edellyttäen, että ne saavat kasvaa suojaisassa ja lämpimässä paikassa. Tomaatteja voi saada heinäkuussa jopa pari kiloa viikossa. Lasitettu parveke on oikein suotuisa paikka hyötykasvien amppelikasvatukselle.

Kukkalajikkeita on 50–60 ja vihanneksia kymmenkunta.

– Eri lajikkeilla kasvunopeudet vaihtelevat. Jokaisen lajikkeen esikasvatus on ajoitettava siten, että taimet ehtivät kotimyyntikauden alkuun.

Ensimmäisenä Ristolainen kylvää paprikan, jonka varttuminen hitaana kasvina vie nelisen kuukautta. Sen sijaan esimerkiksi kesäkurpitsan kasvatus vie vain kuukauden.

 

Viewing all 557 articles
Browse latest View live