Ei kannata hämmästyä, jos kesän aikana oven taakse tupsahtaa innokkaita nuoria muistuttamaan kodin turvallisuusriskeistä.
LähiTapiola Loimi-Häme on palkannut Tienaa tonni -kampanjallaan kymmenen 14–17-vuotiasta kesätyöntekijää, joista kuusi työskentelee Hämeenlinnan seudulla. Kyseessä on alueyhtiön vastaus nuorisotakuuseen.
Ryhmän pesti alkoi maanantaina koulutuksella.
15-vuotias Tiia Nieminen oli kuullut kesätöistä 16-vuotiaalta ystävältään Viivi Pellikalta, joka taas oli hoksannut mahdollisuuden television kautta, kuten suurin osa ryhmästä.
- Päätimme hakea kimpassa samoja töitä. Panimme hakemukset rullaamaan ja molempia lykästi, kaksikko iloitsee.
- Nähtyäni mainoksen kävin kysymässä duunia paikan päältä, useisiin kesätyöpaikkoihin hakupapereita täytellyt 17-vuotias Jesse Viander kertoo.
Arjen tilanteita
Kuusikon voi nähdä pyöräilemässä pareittain ovelta ovelle niin omakoti- ja rivitaloalueilla kuin keskustan kävelykaduilla jo loppuviikosta asianaan kodin turvallisuusriskit ja niiden ennaltaehkäisy. Naapurikuntiakaan ei unohdeta.
- Nuorten tehtävänä on herättää keskustelua ja muistuttaa riskeistä ihan arkisella tasolla pienten juttujen kautta, liiketoimintajohtaja Aki Kiiliäinen selventää.
Kyse voi olla vaikka päälle unohtuneen lieden ja kahvinkeittimen tai kesäisen pihapiirin vaaran paikoista. Kiiliäinen toivoo, että nuorten vierailu synnyttäisi oivalluksia.
- Esimerkiksi palotikkaissa kielletään roikkumasta, sen sijaan, että kotona käytäisiin läpi, miten niitä käytetään tositilanteessa. Totuus on, että 70 prosenttia haavereista tapahtuu vapaa-ajalla kotona tai harrastuksissa.
Työhön perehdyttäminen on lähtenyt yhteyspäällikkö Minna Seppälän mukaan mukavasti käyntiin.
- Ryhmä on tutustunut toisiinsa ja olemme pohtineet yhdessä erilaisia lähestymistapoja. Avuksi nuoret saavat työhönsä pieniä turvallisuusoppaita.
Kenkä oven väliin
LähiTapiolan kampanjan tarkoituksena ei ole järjestää vain yhden kesän juttua, vaan jokavuotinen perinne.
- Olemme valmiita jatkamaan sopimuksia vaikka elokuuhun asti. Jatkossa nuoria voisi pestata töihin myös lomakausina, Kiiliäinen suunnittelee.
Hänen mukaansa kesätyöstä on hyötyä myös tulevaisuudessa.
- Halusimme keksiä työtä, jossa ei varmasti syrjäydy. Nuorelta on rohkeaa hypätä tämän kaltaiseen haasteeseen. Sosiaaliset taidot kehittyvät varmasti kesän aikana.
Valtakunnallisesti LähiTapiola-ryhmän yhtiöt työllistävät tämän vuoden aikana kolmisensataa nuorta kesätöihin, työharjoitteluun ja pidempiaikaisiin työsuhteisiin.
- Haluamme tukea nuoria saamaan kenkänsä työelämän oven väliin, sillä monella 15–17-vuotiaalla nuorella on hankaluuksia löytää se ensimmäinen kesätyöpaikka. Tämä on yksi tapa kantaa yhteiskuntavastuutamme, Kiiliäinen huomauttaa.
Hämeenlinnassa ja naapurikunnissa työskentelevä ryhmä on riemuissaan kesäpestistään.
- Hieman jännittää. Saa uusia kokemuksia, ja omaa rahaa syksyä varten, heidän mietteensä kiteytyvät.