Jalkapallokesä alkoi. Näin kai voi sanoa Brasiliassa käynnistyneiden MM-kisojen avauksen jälkeen, kun loppu häämöttää vasta 13. heinäkuuta. Silloin tiedetään, juhlitaanko Brasiliaa, Uruguayta, Argentiinaa, Belgiaa vai Espanjaa maailmanmestarina. Tai onhan siellä jokunen muukin yrittämässä.
Tässä lehdessä katsotaan kesää toki muiltakin kanteilta. Grillataan, vesiurheillaan, yleisurheillaan, hevostellaan, kasvatetaan puutarhaa...
Suomen kesä on monenkirjava. Onneksi, näin löytyy jokaiselle jotakin.
Jalkapallon MM-kisat on vaikuttava tapahtuma, monessa maassa kesäolympialaisten ohitse ajava urheilujuhla. 2014 kisojen alla väitettiin tutkimustuloksiin perustuen, että jopa yli puolet maailman yli seitsemästä miljardista ihmisestä seuraa jollakin tavoin kisatapahtumia. Se on paljon se. Neljä miljardia on luku, jossa on nollia enemmän kuin allekirjoittaneen päähän mahtuu.
Kisabudjetti on myös päätä huimaava summa. Brasilian valtio käyttää vähintään 8,6 miljardia (taas paljon nollia!) euroa kisajärjestelyihin. Se on mieletön summa, kun puhutaan urheilusta. Samaan aikaan läheskään kaikilla Brasilian kansalaisilla ei mene kovin hyvin. MM-kisat on oiva tilaisuus kertoa tämä muulle maailmalle.
Jokuhan tässä hommassa varmasti tienaa, kun Qatarin MM-hakuryhmäkin maksoi epäilyn mukaan useita miljoonia lahjuksina saadakseen kisat.
Itse olen päässyt kerran paikan päälle jalkapallon MM-kisoihin, kerran kesäolympialaisiin. Olympialaisissa vaikutuksen teki monipuolisuus, jalkapalloturnauksessa tunnelma ja katsomon lataus. On aivan uskomaton tunnetila, kun liki 100 000 ihmistä huutaa yhteen ääneen. Tuntuu, kuin nousisi ilmaan. Edes olympialaissa ei ollut vastaavaa.
Jalkapallo ei ole historiansa aikana koskaan ollut mikään toisarvoinen asia. Pahimmillaan lajin tulosten vuoksi on käyty sotia, on tapettu MM-kisoissa epäonnistuneita pelaajia. Pahinta laatua ovat myös jalkapallohuligaanit, joiden asema on kuitenkin kaventunut palloilevassa maailmassa. Onneksi.
Joka kerta MM-kisojen aikana kerrotaan sydänkohtauksista, onnellisista ja onnettomista tapahtumista, jotka ovat jollakin tavoin kytköksissä MM-tapahtumaan.
Avausilta antoi esimaksua juuri siitä, mitä on odotettavissa. Kiistanalaisia rangaistuspotkuja, viheltämättömiä rangaistuspotkuja, omia maaleja, suuria tähtiä. Juuri tällaiset yksityiskohdat saavat miljardit ihmiset tunnekuohun valtaan. Pienellä pallolla on paljon voimaa ison pallon asukkaisiin.
Yhdestä asiasta on pakko antaa jo nyt Ylelle kiitosta. Kaikki ottelut välittävä tv-kanava ei ole mennyt siihen halpaan kuin kaupalliset toimijat toisten lajien MM-tapahtumien kanssa. Studiossa istuvat syvällisesti lajia tuntevat kommentaattorit, eivät suinkaan pellepukuiset komeljantterit, joilla oma ego on isompi asia kuin itse laji tai tapahtuma.
Jalkapallossa on koko maailmaan vetoavaa kulttuuria, joka heijastuu myös lajissa vielä menestymättömään Suomeen.