Quantcast
Channel: Kaupunkiuutiset
Viewing all articles
Browse latest Browse all 557

Kolmen kuntaliitos, mikä olisi seutukunnalle parempaa!

$
0
0
 Sari Myllykangas kokee demareiden ja kokoomuksen kumppanuuden Hämeenlinnassa onnistuneeksi, vaikka yhteistyöhön liittyi takavuosina hieman harmaita sävyjä. Kuva: Markku Wiik
- Kuntaliitokset Janakkalan ja Hattulan kanssa olisivat parasta mitä seutukunnalla voi tapahtua. Ei pakolla, vaan yhdessä neuvotellen ja sopien.
 
Hämeenlinnan kaupunginvaltuuston demariryhmän puheenjohtaja Sari Myllykangas sanoo suoraan sen, mitä monet poliitikot mielessään ajattelevat, mutta omaa varovaisuuttaan vaikenevat.
Sari Myllykangas pitää meneillään olevaan yhteistyöhankkeiden valmistelua pakollisena jaksona, mutta vain liitosta tulevaisuuteen siirtävänä välivaiheena.
 
Hänen mielestä kuntaliitokseen voidaan päästä ilman ulkopuolista pakkoa tai tilannetta, jossa kuntien ja henkilöiden välit menevät entistä enemmän lukkoon.
 
- Yhdessä tekeminen on kaikkineen hyödyllistä ja antavaa. Kun katsoo tätä seutukuntaa, järkiperustein yhden kunnan malli on ehdottomasti paras. Kaikkien kolme kunnan edustajien täytyy pystyä katsomaan saman pöydän ääressä kaikki mahdollisuudet.
 
- Kenenkään ei pidä lyödä mielipipiteitään ehdottomina lukkoon, vaan katsoa avoimesti eteenpäin. Ennen kaikkea täytyy kuunnella, mitä naapurilla on sanottavaa. Neuvotellen ja sopien edetään varmasti.
 
- Tulevaisuuden menestyksen kannalta on merkityksetöntä, sijaitseeko esimerkiksi joku yritys nykyisten kuntarajojen sillä tai tällä puolella. Kokonaisuus on tärkeintä. Me menestymme yhä enemmän seutukuntana, emme kuntayksikköinä.
 
Myllykangas toivoo monen muun tapaan Harvialaan suunnitellun Hämeenlinnan ja Janakkalan yhteisen kouluratkaisun avaavan yhteistyön uudelle tasolle.
 
- Tällaisen yhteistyön kautta kaikki näkevät, että toimintojen yhdistäminen on järkevää.
Nurkkakuntapolitikointi ei ole pitkän päälle miltään kantilta katsottuna järkevää.
 
Hän uskoo sote-ratkaisun käytännön toteutuksen aikanaan tiivistävän nykyisten kuntien yhteenkuuluvuutta.
 
Sari Myllykangas haluaisi osallistua itse nykyistä voimallisemmin seutuyhteistyön rakentamiseen. Hän on toki maakuntavaltuutettu, mutta kolmen kunnan seutuyhteistyöneuvotteluissa hän ei ole Hämeenlinnan edustajana mukana.

Kokemus tuo myös rohkeutta

Sari Myllykangas on ollut koko ikänsä mukana politiikassa, ensin synnyinseudullaan Pohjois-Karjalassa, myöhemmin Hämeenlinnassa. Hämeenlinnan luottamustoimissa on sujahtanut reilut kymmenen vuotta, kaupunginvaltuutettuna tämän vaalikauden alusta. Varavaltuutettuna hän istui valtuustossa useasti jo aiemmin.
 
Myllykangas nousi demariryhmän puheenjohtajaksi vuosi sitten, mikä kertoo omien vahvasta luottamuksesta.
 
- Olen mielestäni ryhmää yhteen nitova voima. Keskustelen ja neuvottelen mielelläni, se pätee kaikkiin tehtäviin ja asioihin, joissa olen mukana.
 
Hän ei näe esimerkiksi Hämeenlinnaa pari viime vuotta värittänyttä poliittista keskustelua negatiivisena, vaan tähän aikaan kuuluvana ilmiönä.
 
- Poliittinen kenttä muuttui Pro Hämeenlinnan myötä. Keskustelua syntyi, mikä on hyvä asia. Esimerkiksi perussuomalaisten poliittiset linjaukset johtuvat nähdäkseni lähinnä siitä, että pikaisesti isoksi ryhmäksi kasvaneessa porukassa halutaan pelata alkuun varman päälle.
 
- Sosialidemokraateilla ja kokoomuksella on pitkä historia, joka on kasvattanut kokemusten kautta rohkeutta ottaa myös hallittuja riskejä. Joka tapauksessa demareiden ja kokoomuksen yhteistyö on Hämeenlinnan onni, vaikka yhteistyöhön liittyi takavuosina hieman harmaita sävyjä.
 
Pro Hämeenlinna näyttäytyy demariryhmyrille yhtenäisenä ryhmänä, vaikka koalition sisältä viestitetään puolueiden erilaisuutta. 
 
Paljon puhuttu Kantolan tapahtumapuisto Myllykankaan mukaan juuri tällainen tulevaisuuteen suuntautuva päätös, jossa otettiin myös riskiä.
 
- Toisaalta, onhan meidän pidettävä puistoalueet kunnossa. Sibeliuspuiston 900 000 euron kustannuksista ei kukaan suutaan avannut, nyt mekkaloitiin puistoinvestoinnista hyvin äänekkäästi.

Koulut kuntoon

Hämeenlinnan lähiajan suurin investointeihin kuuluu kantakaupungin kouluverkoston uusiminen. Myllykangas on vielä kahden vaiheilla, millaisen ratkaisun taakse kallistuu.
 
- Se on joka tapauksessa selvää, että osa pienistä kouluista lopetetaan. Tarkkaan on mietittävä, miten suuret yksiköt ovat järkeviä. Kiinteistöongelmista on kuitenkin päästävä.
 
Sari Myllykangas ei nielaise sitä ajatusta, että liitoskuntien alueet olisivat jääneet kantakaupunki heikompaan asemaan.
 
- Kyllä niihin on investoitu merkittävästi. Kaikkinensa kannattaisi lopettaa puhuminen liitoskunnista, on vain Hämeenlinna, jota kehitetään tasapuolisesti. Tämä pätee kaikkiin toimintoihin, ei pelkästään kouluverkkoon.
 
Sdp:n puoluevaltuuston varapuheenjohtajana toiminut Myllykangas jätti paikkansa puheenjohtajavaihdoksen myötä. Myllykangas oli Juttu Urpilaisen tukija. Puoluevaltuuston puheenjohtajaksi nousi niin ikään hämeenlinnalainen Tarja Filatov.
 
- Nyt olen ainakin alkuun kuulolla, kun minun mielestäni pätevin ehdokas syrjäytettiin. Toivottavasti uusi puoluejohto osaa jälkihoidon. On erittäin valitettavaa, että puolueesta erotaan äkkinäisesti puheenjohtajaratkaisun vuoksi. Jokaisen pitäisi miettiä tekojensa vaikutukset tulevaisuuteen ja tehdä ratkaisut maltilla ajan kanssa, Myllykangas tiivistää.
 
 

Viewing all articles
Browse latest Browse all 557

Trending Articles