Hämeenlinnan Kokoomusnuoret kohahduttivat vuodenvaihteessa kannanotollaan, jossa vaaditaan 300 työntekijän irtisanomista Hämeenlinnan kaupungin palveluksesta talouden tasapainottamiseksi.
Kokoomusnuoret eivät vetäydy vaatimuksestaan, vaikka puolueen valtuustoryhmä ja Hämeenlinnan Kokoomuksen kunnallisjärjestö jo ehtivät tyrmäämään nuorisokaartin hankkeen. Myöskään nuorille uusi tieto siitä, että kaupungin henkilöstömäärä on laskenut kuntaliitoksen jälkeen, ei tee vaikutusta.
- Seisomme edelleen vaatimuksen takana. Emme halua nykyisen vallassa olevan sukupolven tekevän meidän niskaamme koko ajan lisää velkaa, Hämeenlinnan Kokoomusnuorten puheenjohtaja Oskari Perikangas ja aktiivitoimija Janita Ahonen sanovat.
Reilun viikon takainen julkilausuma sai varsinkin Oskari Perikankaan puhelimen soimaan, mutta "aivan kauhistuttavaa palautetta ei ole tullut".
- Kritiikkiä on tullut, mutta julkisuutta ja asian esiin nostoa tällä haettiin, puheenjohtaja selvittää.
Janita Ahonen on vakuuttunut siitä, että myös varttuneempi, nyt vallassa oleva kokoomusväki on samoilla linjoilla nuorten kanssa, "mutta poliittisen tilanteen vuoksi sitä ei uskalleta sanoa. Nuoret uskaltavat."
Mitä ovat kovat arvot?
Puolueen paikalliseen nuorisojohtoon kuuluva kaksikko ei näe linjauksessa kovia arvoja.
- Mitä ne ovat ne kovat arvot, he kysyvät vastaan.
Kaksikko myöntää, etteivät he pysty yksilöidysti sanomaan, mihin irtisanomiset pitäisi kohdistaa, mutta tavoite on ja pysyy.
- Jos joku keksii paremman tavan säästää kaupungin menoista, totta kai se meille käy. Keinoja ei tunnu vain löytyvän, joten pysymme tuon taannoisen julkilausuman takana, Perikangas sanoo.
Kokoomusnuorten mielestä varsinkin hallinnossa on edelleen päällekkäisyyttä, vaikka selkeitä esimerkkejä ei esitetä.
- Hallintoa täytyy keventää, tehdäänhän niin muuallakin.
Kokoomusnuoret protestoivat jo viime syksynä kaupungin veronkorotuksia vastaan, eikä sitä nähdä nuorten joukoissa tulevaisuuden kestävänä ratkaisuna.
- Periaatteessa veroprosenttia voi korottaa, mutta se ei välttämättä lopeta yletöntä velanottoa,
Perikangas pohtii.
Henkilökohtaisesti hän ei ole aivan varma irtisanomistarpeen määrästä, mutta vakuuttaa pysyvänsä puolueen nuorten yhteisen julkilausuman takana.
- En tietenkään halua sanoa kenellekään, että sinut irtisanotaan. Nyt vain on pakko tehdä jotakin, muuten joudumme tekemään tulevaisuudessa vielä kovempia ratkaisuja, Janita Ahonen pohtii.
"Sitä me emme tienneet"
Suurimmalle osalle kokoomusnuoria on paljastunut vasta kannanoton julkaisemisen jälkeen se fakta, että kaupungin työntekijämäärä on laskenut sitten taannoisen kuntaliitoksen.
– Sitä me emme tienneet julkilausumaa sorvatessa. Silti on edelleen se tilanne, että kaupungin organisaatiossa on mielestämme aivan liikaa päällekkäisiä tehtäviä. Kyllä se varmaan sinne hallinnon puolelle kääntyy, kun pohditaan mistä supistuksia on etsittävä, kaksikko pohtii.
Heidän mielestään julkilausuman perimmäinen tavoite on kaupungin talouden tasapainotus, irtisanomisvaatimus yksi keino asian saamiseksi julkisuuteen.
– Kyllä tässä haettiin tätäkin (=julkisuutta), mutta meillä on eniten huoli siitä, että maksamme tulevaisuudessa nykyisten vallanpitäjien ottamat velat. Kun maksajia tulevina vuosikymmeninä on yhä vähemmän, taakka voi kasvaa turhan isoksi, kokoomusnuoret selvittävät.
Hämeenlinnan Perikangas ja Ahonen pitävät edelleen hyvänä ja keskeisenä paikkana asua, vaikka täältä yliopisto puuttuukin.
Ahonen pyrkii opiskelemaan Turun yliopistoon opiskelemaan lakia, Perikangas kirjoittaa keväällä ylioppilaaksi, sen jälkeen on varusmiespalveluksen vuoro.
Molemmat sanovat hakeutuneensa kokoomuslaisiksi monen vaihtoehdon puoluekartassa yrittäjähenkisyyden vuoksi.
– Se ei ole välttämättä yrittäjyyttä, vaan yksilöllistä yritteliäisyyttä, Janita Ahonen linjaa.