Kaupunkiuutisten lukijoilta on tullut vinkkejä, että suoraveloituksen loppumisesta ja e-laskuun siirtymisestä kaivattaisiin vielä lisää kansantajuista tietoa.
- Asia herättää ihmisissä paljon kysymyksiä ja siksi olemme järjestäneet useita tiedotustilaisuuksia keväästä lähtien, palveluasiantuntija Sirpa Rantapelkonen Etelä-Hämeen Osuuspankista sanoo.
- Tällaisia tilaisuuksia on pankkiemme konttoreissa myös tammikuussa. Monet miettivät sitä, miten e-lasku eroaa suoraveloituksesta. Ero on siinä, että lasku ei tipahda postiluukusta vaan menee suoraan verkkopankkiin. E-lasku koskee vain asiakkaita, joilla on verkkopankki. Muilla vaihtoehtona on suoramaksu, jossa laskusta tulee ennakkoilmoitus kirjeellä ja laskutus tehdään sovittuna päivänä sovitulta tililtä.
Automaattista
Oikein rautalangasta väännettynä e-lasku on siis sähköisessä muodossa oleva lasku, joka liikkuu vain verkkopankissa. Palvelu on ollut käytössä jo pitempään, mutta tammikuun lopusta se tulee tutuksi kaikille verkkopankin käyttäjille.
- E-laskuja käytetään toistuvassa maksamisessa kuten vaikka vuokrissa ja yhtiövastikkeissa, luottokorttilaskuissa, puhelimessa ja sähköissä, Rantapelkonen selittää.
- Jos menen kodinkoneliikkeeseen ja ostan vaikka jääkaappipakastimen, niin lasku tulee ihan entiseen tapaan tilisiirrolla. Sen sijaan voin mahdollisesti sopia esimerkiksi matkapuhelinpalvelujeni tarjoajan kanssa siitä, että laskutukseni tulee verkkopankkiini e-laskuna.
Suoraveloitusta käyttäneet asiakkaat ovat saaneet laskuttajilta kirjeen vähintään kaksi kuukautta ennen uuteen maksutyyliin siirtymistä. Mikäli asiakas ei ole sen jälkeen 2 kuukauden aikana erikseen kieltäytynyt muutoksesta, jatkuu maksaminen joko e-laskuna tai suoramaksuna. E-laskussa on oletuksena automaattisen maksamisen toiminto, eli asiakkaan laskut veloitetaan automaattisesti, jos hän ei itse käy muuttamassa tätä määritystä.
- Maksupalvelujärjestelmä jatkuu aivan entiseen tapaan, siihen ei ole tulossa muutoksia, Rantapelkonen kertoo.
Apua pankista
E-laskun tuleminen tilille näkyy erityisessä osiossa verkkopankkien etusivulla. Lisäksi esimerkiksi Etelä-Hämeen Osuuspankilla on maksuton palvelu, jossa saapuneesta e-laskusta saa ilmoituksen omaan sähköpostiin.
Verkkopankissa voi valita, tapahtuuko laskunmaksu automaattisesti eräpäivänä vai käyttäjän hyväksynnän kautta. Tilitapahtumissa on niissä laskuissa, jotka voi siirtää e-laskuksi , linkki "vaihda e-laskuksi". Osa laskuttajista tarjoaa maksun yhteydessä niin sanottua ohjattua hyväksymistä, jolloin ei tarvitse tehdä mitään.
E-laskujen maksusopimuksen voi siis tehdä itse verkkopankissa, mutta yhtä hyvin voi saapastella sopimaan asiaa oman pankkinsa konttoriin, kunhan muistaa ottaa viimeisimmän laskun mukaan.
- Kyllä näistä asioista selvän saa, mutta jos tuntuu epävarmalta, niin kannattaa sopia treffit pankin palveluneuvojan kanssa, Rantapelkonen kannustaa.
- Kun asioita ja laskuja on käyty yhdessä läpi, monet ihmiset ovat saaneet siitä mielenrauhaa jatkaa elämäänsä entiseen tapaan. Teemme tätä opastusta oikein mielellämme.