Syksyn tärkein lannoitus puutarhassa on forsforin ja kalin lisäys. Näitä ravinteita kaipaavat kaikki kasvit perennoista hedelmäpuihin saakka. Typpeä ei sen sijaan ole syytä syksyllä kasveille antaa missään muodossa.
Syksyn tärkein toimenpide puutarhassa on kasvien syyslannoitus. Lannoitus on tehtävä ennen kuin kasvit tuleentuvat eli ennen kuin niiden värit alkavat kellastua ja lehdet varista. Värimuutokset ovat merkki siitä, etteivät kasvit enää ota maasta ravinteita.
Maahan kylvetyt lannoitteet jäävät odottamaan kevättä, mutta talven mittaan suurin osa lannoitteista valuu sulamisvesien kanssa muualle. Oikeaan aikaan tehty syyslannoitus typettömällä fosforikalium -lannoitteella edistää myös hedelmien ja marjojen kukanmuodostusta ja ylipäätään parantaa kasvien pakkasenkestävyyttä.
- Fosforikalium-lannoite valmistaa kasveja talveen, minkä vuoksi kasvit on lannoitettava siinä vaiheessa vuotta, kun kasvien kasvu on pysähtynyt. Tuo ajankohta on yleensä elokuun alussa tai syyskuun alussa, sanoo puutarhuri Timo Koskinen.
Fosforia ja kaliumia sisältävät lannoitteet vaikuttavat niin koristekasvien kuin hedelmäpuidenkin kukkasilmujen kehittymiseen. Lannoitus antaa mahdollisuuden kukintaan. Kasvien maanpäälliset osat myös tuleentuvat lannoituksen ansiosta paremmin.
Typpi ei auta varustautumaan talveen
Typpipitoinen lannoite kuuluu ainoastaan kevääseen ja alkukesään. Syksyllä typpipitoinen lannoite saa aikaan liian mehevää kasvua.
- Typpipitoinen lannoite ei edesauta kasvien varautumista talveen. Typpi lisää kasvua ja kasvi jatkaa kasvuaan liian pitkään.
Nurmikoiden lannoitustarve ei syksyllä ole kovin selvä, koska leikattu nurmikko ei kuki.
- Tuskin syyslannoituksesta mitään haittaakaan on, muttei merkittävää hyötyäkään.
Koskinen myöntää olevansa ns. laiska puutarhuri, joka ei omalla nurmikollaan ole turhan ylihygieeninen.
- Voin jättää syksyn lehdet maahan ja ajaa ne syksyllä ruohonleikkurilla silpuksi. Haravoiminen on oikeastaan aika turha työvaihe, koska lehdistä nurmikko saa ravinteita. Silputut lehdet ovat oivaa lannoitetta.
Siirtonurmikon voi laittaa syyskuun puoliväliin saakka.
- Nurmikolle pitää antaa aikaa juurtua. Lokakuussa asennettu siirtonurmikko ei välttämättä ehdi juurtua, jolloin kylmä tappaa sen. Nurmikon voi samoin istuttaa siemenestä vielä syyskuulla, jolloin siemen ehtii itää. Lokakuussa kylvetty nurmi ei ehdi itää kunnolla kestääkseen kylmää. Toinen vaihtoehto on kylvää nurmi vasta marras-joulukuussa, jolloin siemenet eivät ehdi itää lainkaan. Ne säilyvät maassa ja alkavat itää vasta keväällä.
Koskinen muistuttaa lannoitteiden keskinäisten suhteiden ja määrien merkityksestä. Esimerkiksi fosforikalia tulisi levittää maaperään kourallinen neliötä kohden.
- Jos keskinäiset suhteet heittävät kovasti, voi ylilannoituksesta olla seurauksena se, etteivät kasvit kykene ottamaan maaperästä typpeä, mikä on kasville ennen pitkää kuolemaksi.