Quantcast
Channel: Kaupunkiuutiset
Viewing all articles
Browse latest Browse all 557

Lammin hautausmaakierroksella paljastuu paloja historiasta

$
0
0
Kaisu Koskue vie kuulijansa muun muassa kirkkoherra Jaakko Päivärinnan haudalle. Kuva: Juhani Karvonen
Lammin hautausmaan kivien alla on monta mielenkiintoista tarinaa. Kaisu Koskue veti Lammi-viikolla hautausmaakävelyn. Jaakko Hanniel Päivärinta 1847–1902 oli Koskuen mukaan todellinen kansanvalistaja sanan varsinaisessa merkityksessä.
 
- Päivärinta oli alusta lähtien kansanvalistaja, mikä monella tavalla. Hän kannatti kansankoulujen perustamista, maamiesseurojen ja aivan erityisesti kansanopistojen perustamista. Hän kirjoitteli runsaasti lehtikirjoituksia ja piti luentoja, joiden pääaiheena kansanopistojen hyödyllisyys.
 
Päivärinta oli voimakkaasti suomenmielinen aikana jolloin ruotsia vielä käytettiin virkakielenä, ja yliopistokin oli ruotsinkielinen. Sama suomalaisuus näkyi helmikuun manifestin, 1899 ja vuoden 1901 asevelvollisuuslain aikana.
 
Päivärinnan isä oli Edward Swan, herännäispappi Purmosta. Jaakko Hanniel oli 1,5-vuotias eli perheen nuorin ja seitsemäs lapsi isän kuollessa. Hän kävi koulunsa hyvin ja oli monipuolisesti lahjakas. Ylioppilaaksi hän valmistui vuonna 1866, ja suomensi nimensä Päivärinnaksi 1876. Pappisvihkimyksensä hän sai 1879.
 
Kahdesti valtiopäivilläkin
 
- Pappina Päivärinta toimi esimerkiksi Keski-Suomessa ja Karjalan kannaksella. Hän tuli papiksi Lammille Mikkelistä, missä hän oli ollut Mikkelin lyseon uskonnon ja suomen kielen opettajana.
 
Päivärinta oli kahdesti valtiopäivillä Porvoon hiippakunnan papiston edustajana. Muutettuaan Lammille hän alkoi heti tarmokkaasti ajaa uuden kirkkoherranpappilan rakentamista. Päivärinta tuli tunnetuksi pitkistä ja lennokkaista saarnoistaan.
 
- Uusi Iso-Pappila valmistuikin monien hankaluuksien jälkeen 1899. 
 
Päivärinnan asumaa pappila ei enää ole, sillä Lammin seurakunta myi Ison-Pappilan vuonna 1953 Helsingin yliopistolle biologiseksi asemaksi ja pappilarakennus hävitettiin vuonna 1970. Päivärinnalla oli kuusi lasta, neljä poikaa ja kaksi tyttöä, kaikki ylioppilaita. Hän kuoli Lammilla 55-vuotiaana.
 
Kanttori lepää vieressä
 
Päivärinnan hautapaaden vieressä  on Henrik Silander, joka toimi kanttorina Lammilla 1851–1890.
 
- Puolisonsa Loviisa Silénin kautta sukua Lammin vanhoille merkkihenkilöille, Gabriel ja Tuomas Lindille.
 
Gabriel oli Lammin nimismies isonvihan aikana ja Tuomas Lammin kappalainen 1700-luvun lopulla. Silen toimitti kaikenlaisia pitäjäläisten asioita, esimerkiksi perunkirjoituksia. Hän avusti lammilaisia käräjilläkin. Kanttorin poikien sukunimenä Soveri.
 
 

Viewing all articles
Browse latest Browse all 557

Trending Articles