Nuoret tekstaavat, twiittaavat ja puhuvat puhelimeen ilman handsfree-laitteita liikenteessä. Jopa puolet tytöistä kertoo lähettäneensä tekstiviestejä tai pikaviestejä moottoriajoneuvoa ajaessaan. Liikenneturva muistuttaa tarkkaamattomuuden aiheuttamasta riskistä liikenteessä.
Matkapuhelimien käyttö ja tarkkaamattomuus on yhä yleisempi ilmiö liikenteessä. Nuoret käyttävät matkapuhelimien viestintäpalveluja ajon aikana mopon, mopoauton, moottoripyörän tai auton kuljettajana. Liikenneturva selvitti 15–19 -vuotiaiden nuorten mielipiteitä ja omia kokemuksia liikenteestä.
Liikenneturvan kyselyyn vastanneista nuorista lähes puolet oli ajaessaan lukenut tekstiviestejä tai pikaviestejä, tytöt poikia useammin. Matkapuhelimeen puhuminen ilman handsfree-laitetta oli yllättäen tekstiviestien lukemista harvinaisempaa.
Tieliikennelain mukaan mitään viestintälaitetta ei saa ajon aikana käyttää niin, että oman ajoneuvon hallinta tai liikenteen seuraaminen häiriintyy. Puhelimeen puhuminen ilman handsfree-laitetta on kielletty, mutta tekstiviestin näppäily myös telineessä olevaan matkapuhelimeen voi häiritä keskittymistä ajamiseen.
Vielä vuonna 2011 Liikenneturvan kyselyssä joka viides vastaaja kertoi lukevansa tekstiviestejä ja joka kymmenes kertoi lähettävässä niitä. Kaksi vuotta sitten 18–24 -vuotiaista vastaajista 26 prosenttia lähetti tekstiviestejä ajaessaan.
– On merkkejä siitä, että puhelimien moninainen käyttö ajon aikana yleistyy. Tarkkaamattomuus liikenteessä onkin yhä suurempi tieliikenteen turvallisuusuhka, Liikenneturvan koulutuspäällikkö Antero Lammi toteaa.
Nuorten matkapuhelimien käyttöä selvitettiin tammi- helmikuussa 2013 Liikenneturvan nuorisotutkimuksessa. Tutkimuksen suoritti Liikenneturvan toimeksiannosta TNS Gallup Oy. Sitä varten haastateltiin 749 henkilöä.
Tarkkaamattomuus lisää riskiä
Liikenneturva seuraa tarkkaamattomuusilmiötä (distraction) kotimaassa ja kansainvälisesti.
Yhdysvalloissa tuore tutkimus arvioi, että ajon aikana tekstaaminen on yleisyytensä vuoksi jo merkittävämpi riski nuorten auto-onnettomuuksiin kuin alkoholi. Suomessa matkapuhelimen käyttö on harvoin syynä kuolonkolareissa, mutta tarkempaa tietoa muiden kuin kuolemaan johtaneiden onnettomuuksien osalta tarvitaan.
Matkapuhelimien käytöstä saadaan jatkuvasti uutta tietoa. Jo nyt tiedetään, että matkapuhelimen käyttö heikentää erityisesti kuljettajan kykyä reagoida samanaikaisesti muuttuviin tilanteisiin.
Myös laitteiden teknisellä kehittymisellä on merkitystä. On esimerkiksi havaittu, että kosketusnäytöllisten puhelimien yleistyminen voi vaikuttaa myös liikenneturvallisuuteen. Perinteisiin näppäimellisiin matkapuhelimiin verrattuna kuljettajan katse irtoaa tiestä pitemmäksi aikaa kosketusnäyttöä käyttäessä.
– Kun kuljettajan katse on poissa tiestä kaksi sekuntia, hän etenee 80 kilometrin nopeudella 44 metriä katsomatta tietä. Siinä ajassa ja sillä matkalla voi liikenteessä tapahtua hirvittävästi, Lammi kuvaa.